Reclamă

Legume care fac diferența în salata de cartofi. Aceste secrete culinare o duc la nivelul următor

Salata de cartofi este una dintre cele mai populare garnituri, dar este apreciată și ca fel de mâncare de sine stătător. Creativitatea este unul dintre atuurile care scot din anonimat această rețetă clasică foarte versatilă. Legumele și zarzavaturile sunt o modalitate facilă de a îmbunătăți aroma și textura rețetei tale preferate de salată de cartofi, fără a o trăda complet. Iată cele mai bune legume care fac diferența în salata de cartofi.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 26 iunie 2024, 6:06 / Actualizat: 26 iunie 2024, 10:20

Un mare atu al legumelor este acela că pot fi adăugate în stare crudă, dar și prăjite, sote sau chiar murate. Sau fierte simultan cu cartofii. Dă frâu liber imaginației data viitoare când vrei încerca rețeta ta consacrată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Legume care fac diferența în salata de cartofi

Țelina dă un gust crocant și prospețime salatei de cartofi, păstrându-și mult timp textura chiar și într-o salată mai veche. Deși poate fi adăugată în orice rețetă de salată de cartofi, merge de minune cu cele care conțin maioneză. Un dressing dens, bogat este pus în valoare de prospețimea țelinei.

Trebuie să ai grijă însă să nu pui țelină în exces. Ai nevoie doar de una sau două tulpini. Optează pentru tulpini de țelină cu o culoare vie și un parfum persistent. Taie rădăcinile lemnoase sub un jet de apă rece înainte de a toca fin țelina.

Ceapa crudă

Ceapa crudă este un adaos excelent în salatele de cartofi pe bază de maioneză și oțet, dar în cantități mici. Ceapa galbenă are o aromă mai pătrunzătoare decât ceapa roșie sau dulce, dar orice soi de ceapă completează perfect salata ta. Asigură-te însă că tai felii subțiri de ceapă sau toac-o fin pentru a evita consumul ei accidental în bucăți mari.

Reclamă

Alte mixuri interesante care pot fi incluse în salată alături de ceapa crudă sunt țelina și ierburile proaspete. Combinația de arome și texturi va transforma radical salata ta de cartofi. În esență, ai nevoie de o ceapă mică pentru a amplifica aroma salatei. Dar îți poți testa talentul culinar și cu o inedită rețetă de salată caldă de cartofi cu kaiser și ceapă roșie.

Ceapa verde

Cu o culoare vibrantă și o aromă delicată, ceapa verde este ingredientul perfect care schimbă salata de cartofi. Ea poate fi folosită integral, inclusiv vârfurile de un verde închis ale frunzelor. Ca să te asiguri că a fost distribuită în mod egal în salată, toac-o fin înainte de a o integra preparatului.

Reclamă

Potrivit maeștrilor bucătari, dacă adaugi ceapă verde unei salate de cartofi pe bază de maioneză, poți include și bucățele de bacon crocant și brânză cheddar rasă. Astfel salata va împrumuta gustul cartofilor umpluți.

Ceapă caramelizată

Acest tip de ceapă dă o aromă dulce, dar subtilă salatei. Deși ai nevoie de aproximativ 45 de minute de preparare la foc mediu, ceapa caramelizată aduce o textură moale și fină, dar și un plus de gust fin și dulce. Cea mai savuroasă aromă este cea a cepei de o culoare de un cafeniu profund, deci merită efortul de timp pe care îl implică gătitul ei, notează Tastingtable.

Cele mai potrivite pentru caramelizare sunt cepele galbene, însă poți opta și pentru cepele roșii sau dulci dacă intenționezi să faci o salată de cartofi acasă. Dacă nu ai mult timp la dispoziție, poți carameliza cepele cu 48-72 de ore înainte de prepararea salatei.

Ardeiul gras

Acesta adaugă un gust dulce și crocant salatei tale. Toacă ardei gras de orice culoare ai la îndemână. Ardeiul verde va da o subtilă notă crudă, iar cel roșu excelează în textură crocantă și un gust dulce.

Deoarece ardeii grași au un gust mai fin, îi poți toca pe cât de gros dorești înainte de a-i amesteca în salată. De reținut că bucățile de ardei gras se vor înmuia pe măsură ce rămân în dressing-ul salatei. Din acest motiv, nu trebuie să pregătești salata cu mai mult de 24 de ore anterior servirii ei.

Ardeiul iute

Dacă iubești salatele mai picante, adaugă unul sau doi ardei iuți tocați mărunt. Poți folosi ardei de orice culoare dorești, însă reține că cei verzi au un gust mai estompat decât cei roșii. Ca să fii sigură că salata nu te va face să lăcrimezi, înlătură semințele ardeiului înainte de a-l tăia în cuburi.

Fasolea verde

Adăugând fasole verde în salată ai parte de o textură crocantă și multă culoare. Ca să ai cele mai bune rezultate, taie capetele păstăilor înainte de a le tăia în jumătate. Apoi pune fasolea verde tăiată alături de cartofi, în apă care a fost sărată generos. Lasă totul la fiert în jur de 15 minute.

Dacă dorești o textură mai crocantă, adaugă păstăile în ultimele 5 minute de preparare. Dacă păstăile sunt de sezon, va trebui să le toci în bucăți mai mici ca să fie mai ușor de mâncat.

Dacă fasolea este congelată, asigură-te că le adaugi în apa de fiert alături de cartofi imediat ce o scoți din frigider. Evită fasolea verde la cutie, căci este prea moale și se va sfărâma atunci când o amesteci cu cartofii și dressing-ul.

Conopida

Buchețelele de conopidă proaspătă sau congelată dau salatei mai multă textură. Le poți găti alături de cartofi, și astfel vei obține o rețetă low-carb. Experții în gastronomie recomandă să prepari conopida la abur mai degrabă decât să o fierbi. În acest mod buchețelele își păstrează forma și după preparare.

Lasă conopida la abur timp de 5 minute pentru a păstra textura moale-crocantă, sau maxim 8 minute dacă preferi buchețele mai moi. Apoi scurge-le înainte să le adaugi în salată pentru a evita ca dressing-ul să fie prea apos.

Dacă optezi pentru un alt profil aromatic, adaugă conopida prăjită în salată. Prin prăjire ea este infuzată cu alte arome, care se pierd prin gătirea la abur. Dacă ai conopidă de sezon, prăjește-o după ce ai presărat sare, piper și pudră de usturoi. Sau poți recurge la plante aromatice și condimente care vor pune în valoare celelalte arome ale salatei.

Mazărea

Boabele de mazăre congelată sunt unul dintre ingredientele cel mai simplu de adăugat în salata de cartofi. Măsoară cantitatea dorită, apoi lasă mazărea într-un vas cu apă rece timp de 20 de minute. Odată scurse de apă, boabele de mazăre dezghețate pot fi adăugate direct în salată, neavând nevoie de preparare. Mazărea congelată se potrivește de minune cu salatele de cartofi pe bază de maioneză. Boabele de mazăre oferă o notă dulce care echilibrează inspirat un dressing mai greu.

Dacă ai mazăre crudă, o poți include în stare naturală în salată sau poți fierbe boabele timp de 1 – 2 minute până se frăgezesc ușor. Totuși, e bine să eviți mazărea la cutie. Textura boabelor și gustul excesiv de sărat le fac contraindicate pentru o salată de cartofi de casă.

Spanacul

Înainte de a scurge cartofii fierți, poți adăuga un mănunchi de spanac proaspăt sau de baby spanac. Spanacul se va lăsa de îndată ce vine în contact cu cartofii fierbinți. Această legumă interesantă nu numai că va face salata mai apetisantă vizual, însă va adăuga o discretă notă frugală rețetei.

Dacă ai la dispoziție doar spanac congelat, scoate-I din frigider peste noapte și apoi scurge-l bine înainte de a-l prepara. Dacă spanacul pare încă apos, va trebui să îl usuci cu un prosop de bucătărie pentru a elimina toată umezeala în exces. În caz contrar dressing-ul salatei este prea diluat și se poate altera.

Ridichile

Dacă dorești o notă insolită de piperat, însă nu prea picant, lasă-te pe mâna ridichilor. Le  poți adăuga feliate sau mărunțite în salată. Ridichile mărunțite vor da o distinctă nuanță pișcătoare rețetei, în vreme ce feliile mai subțiri completează mai bine o salată de cartofi cu mai multe ingrediente.

Dacă ai poftă de o salată inedită, optează pentru ridichi murate în locul celor proaspete. Murarea lor durează în jur de 30 de minute, și poți personaliza aromele salatei cu diferite ierburi și condimente adăugate în lichidul în care au fost murate . Dacă pregătești o salată pe bază de oțet, înlocuiește o parte din oțetul necesar cu zeama de la murare pentru un plus de aromă picantă.

Avocado

Deși este considerat fruct și nu legumă, avocado este preparat în general la fel ca majoritatea vegetalelor. Acest fruct exotic poate face diferența în salata de cartofi. Tăiat în cubulețe, avocado poate da o textură foarte cremoasă salatei. Alternanța dintre feliile de avocado fin și cartofii pufoși este un deliciu culinar.

O altă metodă inedită este înlocuirea dressing-ului greu de maioneză cu avocado zdrobit și asezonat. Salata de cartofi cu avocado oferă aceeași textură cremoasă ca maioneza, însă cu mai multe grăsimi sănătoase și vitamine decât aceasta. Un alt beneficiu al înlocuirii maionezei cu avocado zdrobit este prospețimea de durată mai mare a salatei.

Sparanghelul

Indiferent că e blanșat, prăjit sau în stare crudă, sparanghelul este delicios. Dacă optezi pentru blanșare sau prăjire, fii atentă să nu îl gătești prea mult. În cazul blanșării, adu vasul cu apă în punctul de fierbere, apoi gătește sparanghelul timp de maxim 4 minute. Blanșarea frăgezește această legumă rafinată, păstrându-i textura crocantă și culoarea de un verde strălucitor.

Pentru a prăji sparaghelul, pulverizează ulei de măsline și asezonează-l cu sare și piper înainte să-l gătești la 218 grade, timp de 10 minute. Lasă tulpinile să se răcească înainte să le toci în bucăți mărunte și să le adaugi în salată. Sparanghelul crud este mai ușor de consumat când este tocat fin sau curățat. Ai grijă să înlături rădăcinile lemnoase înainte de a-l pregăti, căci sunt aproape imposibil de mâncat.

Sparanghelul este folosit cel mai adesea în versiunile pe bază de oțet ale salatei de cartofi și poate fi servit cald sau la temperatura camerei.

Morcovii

Morcovii mărunțiți adaugă multă textură salatei. Cojește-i înainte să îi dai pe răzătoare și să îi amesteci cu cartofii, sau poți cumpăra o pungă cu morcovi gata pregătiți pentru a economisi timp. Pentru o aromă mai pregnantă de morcovi, cojește-i și taie-i în felii mai groase. Appi fierbe-i până devin fragezi în același vas, alături de cartofi. Indiferent de modul de preparare, morcovii dau o subtilă notă dulce salatei tale.

Desigur, poți recurge și la baby morcovi, însă va dura mai mult să îi cojești. De aceea e mai bine să îi adaugi în vasul în care fierbi cartofii.

Dacă dorești să îți impresionezi musafirii cu o rețetă spectaculoasă de salată de cartofi, încearcă această salată din sudul Franței, o versiune cu multe ingrediente interesante.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată cu zâmbetul pe buze îmbrăcată elegant care ține în mână bani
Horoscop
Zodiile cu noroc la bani în această toamnă. Vezi dacă te numeri printre ele
Pentru acești nativi astrele vin cu surprize în plan financiar. Zodiile cu noroc la bani în această toamnă se vor simți privilegiate. E momentul să strângă recolta pentru ceea ce au muncit până acum....
2
Două zâne într-o pădure, una dintre ele pe un cal
Horoscop
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Dacă te-ai confruntat cu o doză de noroc în ultima vreme, ar putea fi timpul să arunci o privire la ce se întâmplă în stele. Din cauza mai multor tranzite astrologice stresante pe care...
3
Cremă de vanilie cu unt - Mousseline în bol alb, alături de păstăi de vanilie și o sită cu zahăr
Rețete
Cremă de vanilie cu unt. Cum prepari delicioasa Mousseline
Dacă nu mai știi ce cremă să prepari pentru umplerea prăjiturilor sau torturilor îți recomandăm rețeta de cremă de vanilie cu unt, denumită Mousseline. Crema Mousseline este o variantă a cremei clasice de patiserie...
4
Mariah Carey în timp ce poartă o ținută extravagantă și cântă pe scenă în Las Vegas
Divertisment
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant o costă scump pe artistă
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant al artistei o costă scump. Tensiunile financiare par să pună tot mai multă presiune asupra sa. Apropiații divei...
5
Brad Pitt și George Clooney în timp ce pozează împreună pe covorul roșu la premiera filmului Wolfs din Los Angeles
Divertisment
Brad Pitt și George Clooney au participat la premiera Wolfs din Los Angeles. Cum au pozat cei doi actori pe covorul roșu
Brad Pitt și George Clooney au participat la premiera Wolfs din Los Angeles. Cei doi actori au pozat împreună pe covorul roșu. La evenimentul special și-a făcut prezența și iubita lui Pitt. Ines de...
PARTENERI
×