Reclamă

Alimentele și băuturile vedetă în combaterea durerilor musculare. Fac minuni după o sesiune de exerciții

După o sesiune de antrenament, a doua zi dimineață poți experimenta unele dureri musculare și articulare persistente. Din fericire, există câteva alimente și băuturi extrem de utile în detensionarea mușchilor. Acestea accelează recuperarea musculară după o sesiune de exerciții fizice intense. Nutriționiștii detaliază care sunt alimentele și băuturile vedetă în combaterea durerilor musculare.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 7 februarie 2024, 6:31

Oricine se poate confrunta cu dureri musculare și mușchi încordați, indiferent dacă este sportiv de performanță sau face mișcare regulat pentru a fi în formă. Durerile musculare au multiple cauze, însă din fericire le poți combate apelând la alimente și băuturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimentele și băuturile vedetă în combaterea durerilor musculare

Durerile musculare pot fi resimțite după ce ai practicat o activitate fizică nouă sau ai practicat-o la un nivel de intensitate mai mare decât în mod normal.

Poți experimenta senzații de amorțeală, înțepături, junghiuri sau rigiditate în mușchii solicitați mai intens. Disconfortul poate surveni imediat după încheierea sesiunii de exercițiu fizic, însă se poate acutiza în următoarele 12-24 de ore și poate dura chiar 72 de ore. Repausul, stretching-ul și hidratarea pot ajuta în atenuarea durerilor musculare și articulare, însă cercetările au dovedit că anumite alimente și băuturi pot face minuni, potrivit Eatingwell.

Somonul

Peștele gras cum este somonul oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv acizi grași Omega-3. Potrivit unei analize din 2019 apărută în Sports Medicine, a lua Omega-3 după sesiunea de antrenament poate reduce durerea musculară și înțepeneala grație proprietăților anti-inflamatorii. Un file de somon furnizează o excelentă sursă din acești nutrienți esențiali, precum și o sursă de 23 de grame de proteine pentru reconstrucția musculară. Este și o remarcabilă sursă de vitamina D.

Reclamă

Sucul de vișine

Este un elixir delicios care te poate ajuta să îți recuperezi energia. O amplă analiză din 2021 arată că acest suc poate reduce rigiditatea musculară, stimulând recuperarea și reducând inflamația după o sesiune de exerciții fizice epuizantă.

Data viitoare când te simți de parcă ai avea corpul fragmentat în bucăți, nu uita să bei suc de vișine. Bucură-te de 300-400 grame din acest suc cu gheață, la temperatura camerei sau inclus în smoothie-ul pe care îl savurezi după sesiunea de antrenament.  

Reclamă

Fistic

Să te răsfeți cu alimente precum fisticul după sesiunea de exercițiu fizic te poate ajuta să le redai mușchilor tăi relaxarea de care au nevoie. Rezultatele unui studiu din 2022, publicat în Metabolism Open, a dovedit faptul că fisticul reduce rigiditatea musculară la sportivi. Fisticul conține toți cei 9 aminoacizi esențiali, fiind astfel o sursă de proteine vegetale completă.

Nu în ultimul rând, fisticul este ușor de transportat, deci poți lua un pumn de fistic cu tine la sală sau în drumeție. Acasă îl poți folosi ca topping crocant în bolul tău de cereale sau în salata preferată.

Cafea

O ceașcă de cafea te poate ajuta în mai multe feluri să fii în formă. După o sesiune de antrenament poate reduce durerea musculară. Cofeina te face să te simți mai puțin obosită și diminuează senzația de durere. În plus, alte studii au arătat că a bea cafea după exercițul fizic alături de un aliment bogat în carbohidrați, cum ar fi o banană sau un bol de ovăz, poate ajuta în ritm accelerat recuperarea energiei.

Spanac

Această legumă este o mină de aur pentru mușchi. O ceașcă de spanac gătit te ajută să atingi obiectivele tale legate de aportul de magneziu în ziua respectivă. Astfel, consumul de magneziu reduce în mod semnificativ durerile și rigiditatea musculară, stimulând recuperarea după un efort fizic susținut. Odată revenită de la sală, poți încerca acasă o delicioasă supă de spanac cu rozmarin și usturoi. Sau poți include spanacul într-un smoothie post-antrenament.

Suc de sfeclă roșie

Este știut că sfecla roșie înseamnă un aliat prețios al performanței fizice. Este bogată în nitrați, care funcționează ca vasodilatator odată ce a pătruns în organism. O analiză apărută în Sports Health a arătat că a bea suc de sfeclă roșie înainte de antrenament poate stimula performanța sportivă, reducând rigiditatea musculară și inflamația.

Brânza cottage

Aceasta face minuni pentru musculatura ta pe termen lung, dacă o consumi ca gustare înainte de culcare. Cazeina, proteina pe care o conține din plin brânza cottage, poate accelera recuperarea musculară dacă o consumi cu 30 de minute înainte de culcare. Brânza cottage este în egală măsură o sursă bună de proteine, oferind în jur de 24 de grame la o ceașcă. Trebuie adăugat că, potrivit specialiștilor, consumul insuficient de proteine poate întârzia recuperarea musculară. Te poți bucura de o porție de brânză cottage alături de o linguriță de unt de arahide sau de miere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×