Această rețetă este tradițională în Liban, Siria, Iordania, Israel, Palestina, dar și în câteva zone din Turcia. O mai găsești și sub denumirile de „babaganuş sau abugannuş”. Coacerea vinetelor pe grătarul cu lemne este trucul care oferă gust deosebit salatei, dar și adăugarea pastei de susan în compoziție. Aceasta oferă un gust, dar și sățietate, fiind plină de nutrienți.
Pasta de susan o găsești în orice magazin alimentar sub denumirea de ”tahini”. Dar o poți prepara și în casă, mai gustoasă și mai sănătoasă. Urmărește în continuare lista de ingrediente și pașii necesari preparării salatei de vinete din bucătăria orientală.
Baba Ghanoush – Ingrediente
- 500 gr vinete coapte pe grătar;
- 1 lingură de tahini sau pastă de susan;
- 2 căței de usturoi;
- suc de lămâie după gust;
- sare după gust;
- 50 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui;
- semințe de susan și verdeață pentru decor.
Salată de vinete orientală – Mod de preparare
Ca pentru oricare altă salată care are la bază vinetele, te vei ocupa de coacerea acestora. Este ideal să coci vinetele pe un grătar cu jar. Gustul vinetelor astfel coapte nu îl poate egala celelalte metode folosite. Însă în lipsa grătarului poți apela și la un grill electric sau la unul pentru aragaz.
Tot pentru un gust deosebit al salatei, este important să coci vinetele până când coaja lor este bine carbonizată. Aceasta este cea care oferă savoarea vinetelor.
După coacere, lasă vinetele deoparte pentru 20-30 de minute presărate cu sare și acoperite cu o folie sau un capac. Se vor curăța mai rapid după ce sunt înăbușite sub capac. Le vei găsi cu coaja deja exfoliată pe alocuri.
Cum prepari salata orientală Baba Ghanoush
În timp ce vinetele stau la scurs și la răcit, în sită, te poți ocupa de pregătirea celorlalte ingrediente necesare salatei. Curăță cei doi căței de usturoi, pune-i într-un mojar cu pistil și presară sare peste ei. Apoi pisează-i bine ca pentru clasicul mujdei. Spală pătrunjelul, scurge-l bine și toacă-l mărunt. Apoi stoarce sucul de lămâie. Dacă dorești un gust mai aromată pentru salată, poți adăuga și câteva frunze de mentă, tocate cu pătrunjelul verde.
După ce ai pregătit toate ingredientele, iar vinetele s-au scurs, toacă-le cu satârul de lemn, așa cum procedezi și la salata clasică de vinete.
Adaugă-le într-un bol încăpător împreună cu usturoiul pisat și pasta de susan. Amestecă bine toate aceste ingrediente până când obții o compoziție omogenă.
Apoi picură treptat din ulei și amestecă energic ca la maioneză. Adaugă și sucul de lămâie, sare și piper după propriul gust. Adaugă puțin ulei deasupra salatei pentru un aspect plăcut și decoreaz-o cu verdeața tocată. O poți decora și cu câteva măsline, semințe de susan sau alte tipuri de semințe. Salata Baba Ghanoush este foarte gustoasă după ce va fi ținută la rece cel puțin 30 de minute, pentru a se întrepătrunde bine toate gusturile ingredientelor.
Iar dacă ți-am stârnit pofta de astfel de salate, mai poți încerca pentru data viitoare rețeta Mutabal, din bucătăria Orientului Mijlociu.