Dovleceii pane sunt delicioși, mai ales serviți cu un mujdei clasic de usturoi, dar și cu un sos de iaurt cu usturoi. Nu necesită mult ulei pentru a fi rumeniți, așa cum se întâmplă în cazul chiftelelor clasice. Tot ce trebuie să faci este să ungi baza tigăii cu puțin ulei, atât cât să nu se ardă dovleceii. Îi poți prepara chiar și fără adaos de ulei, însă trebuie să recunoaștem că uleiul conferă o culoare mai frumoasă și potențează gustul preparatului.
Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această simplă și delicioasă rețetă de vară.
Dovlecei pane cu usturoi – Ingrediente
În afara dovleceilor pe care trebuie să-i procuri din piață, proaspeți și sănătoși, restul ingredientelor cu siguranță le ai prin frigider sau cămara cu alimente.
Ingrediente pentru prepararea dovleceilor pane:
- 2 dovlecei proaspeți
- 3-4 ouă
- 200 gr făină
- sare și piper
- puțin ulei pentru prăjit
Ingrediente pentru mujdei de usturoi:
- 1 căpățână de usturoi
- 1/2 linguriță sare grunjoasă
- 1/2 linguriță oțet
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 2-3 linguri de apă plată
- 1-2 linguri de apă minerală, carbogazoasă
- mărar și pătrunjel pentru decor
Rețetă de dovlecei pane cu usturoi – Mod de preparare
Înainte de a te apuca de lucru, asigură-te că ai adus pe masă toate ingredientele necesare rețetei de dovlecei pane, dar și pentru sosul de usturoi.
Cum prepari dovleceii pane
Spală bine dovleceii pe coajă, apoi feliază-i în rondele de aproximativ 3-4 mm grosime. Nu este necesar să însdepărtezi coaja dovleceilor dacă aceștia sunt cruzi deoarece aceasta are gust și este plină de nutrienți. Așază rondelele de dovlecei pe un blat încăpător, o tavă sau un tocător de lemn.
Presară sare peste rondele și lasă-le așa 10-12 minute, timp în care acestea se deshidratează ușor. Apoi, tamponează-le cu prosoape de hârtie absorbante. Întoarce-le și pe cealaltă parte și procedează la fel, lăsându-le doar 5-6 minute, de data aceasta.
Între timp, pregătește restul ingredientelor. Cerne într-un bol făina, iar în alt bol amestecă ouăle cu un praf de sare, unul de piper și o lingură de făină. Toarnă un strat subțire de ulei într-o tigaie și pune-o la încins.
Trece rondelele de dovlecei mai întâi prin bolul cu făină, apoi prin compoziția de ouă cu făină. Așază-le frumos în tigaia deja încinsă și rumenește-le la foc mediu spre mare, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă pentru o rumenire uniformă și frumoasă. Transferă rondelele de dovlecei, rumenite un platou tapetat cu un prosop de hârtie absorbantă.
Cum prepari mujdei de usturoi
Pentru prepararea mujdeiului, mai întâi cureți usturoiul, pui grăunții într-un mojar cu pistil și presari sare grunjoasă peste ei. Apoi îi pisezi bine până obții o pastă. Sarea grunjoasă ajută la pisarea grăunților de usturoi pentru că pătrunde bine în ei, iar aceștia nu mai sar din mojar.
După ce ai obținut o pastă omogenă de usturoi, începi să picuri câte puțin ulei și amestecă intens, precum la rețeta de maioneză. Adaugă și puțin oțet pentru a mai diminua din gustul picant al usturoiului. Apoi îl diluezi cu apă plată și apă carbogazoasă, adăugând câte puțin din fiecare, până atingi gustul optim.Apa minerală carbogazoasă conferă mujdeiului un plus de cremozitate.
Savurează delicioșii dovlecei pane cu usturoi, calzi, sau reci, după preferințe. Pentru ca deliciul să fie maxim, îți recomandăm și rețeta de sos tzatziki, potrivită pentru a înnobila gustul dovleceilor.
Spor și poftă bună!