Mersul pe jos este benefic pentru sănătate. Însă alergatul poate face minuni pentru tonusul muscular. Fie că alegi să alergi singură sau alături de un grup de prieteni important este să incluzi această activitate în rutina ta zilnică. Încearcă să nu lași foarte mult timp fără să fi făcut puțină mișcare.
Beneficiile alergatului după vârsta de 40 de ani
Nu este niciodată prea târziu să te apuci de sport. Specialiștii spun că persoanele care s-au apucat de alergat chiar și după vârsta de 40 de ani au ajuns să-și crească speranța de viață în mod semnificativ.
Riscul de mortalitate prematură scade, iar acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice reduc șansele de a dezvolta obezitate, boli de inimă, diabet de tip 2 și alte tipuri de cancer. Începerea exercițiilor fizice ca adult poate aduce la fel de multe beneficii pentru sănătate.
Un studiu din SUA, desfășurat pe un eșantion de peste 315.000 de adulți cu vârste între 40 și 71 de ani, a arătat că sportul poate reduce șansele de apariție a bolilor cronice. Studiul a arătat că șansele de a dezvolta boli de inimă au fost mult mai mici față de cele ale persoanelor care nu făceau mișcare sub nicio formă.
Studiile au arătat că alergatul poate stimula inclusiv funcționarea metabolismului. Metabolismul este încetinit pe măsură ce înaintăm în vârstă și este important să-l stimulăm pentru a preveni apariția bolilor.
Totodată, specialiștii au descoperit că alergatul după 40 de ani te poate ajuta în prevenirea bolilor premum demanța și Alzahaimer.
Contraindicații pentru persoanele care aleargă după vârsta de 40 de ani
Alergatul are nenumărate beneficii asupra sănătății, însă anumite persoane pot suferi din cauza acestei activități. Unele studii susțin că alergătorii în vârstă sunt mai susceptibili la răni. Studiile au demonstrat o corelație între vârstă și leziuni specifice cum ar fi tendinopatiile lui Ahile. Află și cum slăbești rapid mergând zilnic pe jos.