Reclamă

Beneficiile alergatului după vârsta de 40 de ani. Află ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor

Specialiștii dezvăluie care sunt beneficiile alergatului după vârsta de 40 de ani. Iată de ce ar trebui să te apuci de sport, indiferent de vârsta pe care o ai. Cele mai recente studii ale specialiștilor au scos adevărul la iveală privind beneficiile acestei activități.

Publicat: 11 februarie 2023, 6:29

Mersul pe jos este benefic pentru sănătate. Însă alergatul poate face minuni pentru tonusul muscular. Fie că alegi să alergi singură sau alături de un grup de prieteni important este să incluzi această activitate în rutina ta zilnică. Încearcă să nu lași foarte mult timp fără să fi făcut puțină mișcare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile alergatului după vârsta de 40 de ani

Nu este niciodată prea târziu să te apuci de sport. Specialiștii spun că persoanele care s-au apucat de alergat chiar și după vârsta de 40 de ani au ajuns să-și crească speranța de viață în mod semnificativ.

Riscul de mortalitate prematură scade, iar acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice reduc șansele de a dezvolta obezitate, boli de inimă, diabet de tip 2 și alte tipuri de cancer. Începerea exercițiilor fizice ca adult poate aduce la fel de multe beneficii pentru sănătate.

Un studiu din SUA, desfășurat pe un eșantion de peste 315.000 de adulți cu vârste între 40 și 71 de ani, a arătat că sportul poate reduce șansele de apariție a bolilor cronice. Studiul a arătat că șansele de a dezvolta boli de inimă au fost mult mai mici față de cele ale persoanelor care nu făceau mișcare sub nicio formă.

Studiile au arătat că alergatul poate stimula inclusiv funcționarea metabolismului. Metabolismul este încetinit pe măsură ce înaintăm în vârstă și este important să-l stimulăm pentru a preveni apariția bolilor.

Reclamă

Totodată, specialiștii au descoperit că alergatul după 40 de ani te poate ajuta în prevenirea bolilor premum demanța și Alzahaimer.

Contraindicații pentru persoanele care aleargă după vârsta de 40 de ani

Alergatul are nenumărate beneficii asupra sănătății, însă anumite persoane pot suferi din cauza acestei activități. Unele studii susțin că alergătorii în vârstă sunt mai susceptibili la răni. Studiile au demonstrat o corelație între vârstă și leziuni specifice cum ar fi tendinopatiile lui Ahile. Află și cum slăbești rapid mergând zilnic pe jos.

Reclamă

Cea mai consistentă variabilă între alergare și accidentări constă în suprasolicitare. Unele studii vorbesc despre riscul de a dezvolta osteoartrita. Însă acest risc apare în general la alergătorii profesioniști, pentru amatori nu ar trebui să fie o problemă.

Alergătorii de elită au fost clasificați ca cei care aleargă mai mult de 57 de mile pe săptămână, relatează Weraisethebar.com.Un alt aspect important pentru alergătorii care încep această activitate după vârsta de 40 de ani ține de tonusul muscular.

Corpul pierde din masa musculară pe măsură ce înaintezi în vârstă. Sarcopenia, pierderea generalizată a masei musculare apare în mod natural i începe în jurul vârstei de 40 de ani. În timpul acestui proces raportul dintre fibrele musculare de tip I (rezistență) și tip II (tărie) se modifică astfel încât procentul de fibre de tip I este mai mare decât cel de tip II.

Mușchii devin mai mici și mai slabi pe măsură ce înaintezi în vârstă. Pentru a te feri de eventualele probleme, specialiștii recomandă să faci exerciții de încălzire înainte de a merge la alergat și să respecți un program care să includă și pauze pentru a oferi corpului șansa de a se recupera.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×