Măslina este un fruct al măslinului. De obicei, are dimensiuni mici și formă ovală, iar când o culegi crudă are un gust amar. Provine din regiunea mediterană, fiind inclusă în multe diete mediteraneene. Acestea pot rezista între 1-2 ani într-un recipient închis sau maximum 4 luni în frigider.
Beneficiile consumului de măsline
Consumul de măsline întregi sau utilizarea uleiului de măsline la anumite mese poate proteja împotriva diferitelor probleme de sănătate, conform Nourish by WebMD. Cele mai des întâlnite soiuri au culori verzi sau negre. De asemenea, măslinele kalamata sunt unele dintre cele mai populare printre chefii bucătari.
Deși se consumă frecvent, în unele cazuri poate fi nevoie să consulți un medic, înainte de a începe să le incluzi în alimentație. Pot modifica nivelul zahărului din sânge, pot interacționa cu medicamentele care modifică tensiunea arterială și au conținuturi ridicate de sodiu.
Asigură longevitatea
Antioxidanții care se găsesc în măsline asigură longevitatea persoanelor consumatoare. Aceștia luptă împotriva stresului oxidativ și previn dezmembrarea părților componente ale celulelor ADN-ului, lipidelor și proteinelor.
Împiedică deteriorarea celulelor și au proprietăți anti-îmbătrânire. Daunele celulare care provoacă stresul oxidativ pot cauza: inflamație, diabet sau chiar cancer. Iar polifenolii din măsline au potențiale proprietăți antioxidante.
Luptă împotriva inflamației
Proprietățile antinflamatoare se numără printre beneficiile consumului de măsline. Grăsimile mononesaturate, vitamina E și polifenoli, alături de glutation, ajută la combaterea inflamației și a afecțiunilor asociate, întărind în același timp sistemul imunitar. În plus, au oleocanthal, un compus ce previne producerea de enzime care pot cauza aceste afecțiuni.
De asemenea, acidul oleanolic poate preveni deteriorarea ficatului și inflamația.
Luptă împotriva cancerului
Compușii fenolici ai măslinelor acționează cel mai bine în tratarea și prevenirea mai multor forme de cancer. Conțin squalen și terpenoide, compuși cu proprietăți anticancerigene. Mai mult, vitamina E din compoziție te protejează împotriva cancerului.
Susține sănătatea inimii
Printre beneficiile consumului de măsline se numără susținerea sănătății inimii. Stresul oxidativ îți poate crește nivelul de colesterol din sânge, ceea ce poate cauza atacuri de cord. Datorită antioxidanților din măsline, afecțiunile cardiovasculare pot fi prevenite.
În plus, acidul oleic, un acid gras mononesaturat din măsline, reduce inflamația și riscul de apariție a bolilor de inimă. Cuprul reprezintă un alt nutrient important din măsline, a cărui deficiență a fost legată de apariția afecțiunilor cardio-vasculare.
Când măslinele se coc, oleuropeina pe care o conțin, se transformă în hidroxitirosol, un antioxidant ce-ți poate susține sănătatea inimii. Iar quercetina ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Îmbunătățesc sănătatea digestivă
Măslinele se obțin prin fermentație, de aceea conțin o mulțime de bacterii benefice tractului intestinal, cum ar fi Lactobacillus. Au potențial probiotic, iar glutationul ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv.
Previn apariția osteoporozei
Polifenolii din măsline pot ajuta la prevenirea pierderii masei osoase la vârstnici. Aceștia cresc numărul de osteoblaste, celulele care secretă substanța necesară formării oaselor, iar acest lucru le susține sănătatea.
În plus, hidroxitirosolul previne pierderea masei osoase. Are un rol important în formarea și menținerea sistemului osos. Servește ca un remediu eficient pentru tratarea simptomelor osteoporozei.
Un antioxidant din măsline este vitamina E, care te protejează împotriva bolilor osoase. În plus, glutationul are proprietăți benefice sănătății oaselor, potrivit specialiștilor Stylecraze.
Pot ajuta la pierderea în greutate
Beneficiile consumului de măsline includ reducerea kilogramelor în plus. Măslinele sunt bogate în acizi grași mononesaturați, care pot reduce riscul de obezitate. Acești acizi grași cresc, de asemenea, nivelul de colesterol bun și ajută inclusiv la arderea caloriilor. Asigură o absorbție optimă a nutrienților din alimentele pe care le consumi.
Mai mult, măslinele conțin glutation, care ajută la menținerea unei greutăți corporale optime.
Sprijină sănătatea pielii și a părului
Glutationul poate îmbunătăți sănătatea ochilor și a părului. Acizii grași și antioxidanții din măsline hrănesc și hidratează atât pielea, cât și părul. Vitamina E este cel mai puternic dintre toți antioxidanții din măsline, care protejează pielea de radiațiile ultraviolete. Acestea ajută la prevenirea apariției ridurilor și la menținerea sănătății pielii. Acidul oleic din măsline îmbunătățește aspectul pielii și sănătatea părului.
În plus, poți folosi uleiul de măsline pentru a-ți îngriji părul. Acesta îți poate stimula creșterea firelor și te poate scăpa de problemele neplăcute, cum ar fi mătreața.
Sprijină sănătatea creierului
Acizii grași mononesaturați din măsline îmbunătățesc memoria și concentrarea. De asemenea, aportul de măsline previne moartea celulelor cerebrale cauzate de boală și reduce pierderile de memorie. În plus, oleuropeina reduce riscul de a dezvolta boala Parkinson.
Îmbunătățesc vederea
Antioxidanții din măsline au un rol semnificativ în menținerea sănătății ochilor. Antioxidanții conținuți, cum ar fi glutationul pot împiedica stresul oxidativ să-ți afecteze vederea.