Reclamă

Beneficiile consumului de mazăre. De ce să o incluzi în dieta ta

Mazărea verde, numită și mazărea de grădină, reprezintă sămânța unei plante care crește sub forma unor păstăi tari. Se consumă crudă, fiartă, la abur sau prăjită. Aceasta poate fi inclusă într-o mulțime de rețete și poate sprijini sănătatea pe termen lung. Află care sunt beneficiile consumului de mazăre.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 4 iulie 2023, 6:31

Este un tip de leguminoasă bogată în substanțe nutritive și o plantă anuală cățărătoare care provine din Asia de Sud-Est. Amidonul prezent în conținutul său oferă semințelor un gust ușor dulce. Pe lângă aceasta, este bogată în: fibre alimentare, proteine, vitamine și substanțe fitochimice benefice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile consumului de mazăre

Mazărea verde reprezintă o sursă importantă de proteine ​​pentru vegetarieni și vegani. Producătorii folosesc proteina de mazăre la fabricarea diferitelor produse pe bază de plante, cum ar fi: băuturi fără lactate, burgeri fără carne și pudră din proteine ​​​​de mazăre.

Are un conținut scăzut de metionină, un acid gras esențial.

Mazărea conține următoarele substanțe: vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, seleniu, zinc, fitonutrienți (betacaroten și luteina-zeaxantina), flavanoli (catechina si epicatechina), acizi fenolici (acid cafeic și ferulic) și saponine.

O poți include într-o dietă bogată în proteine, alături de alte alimente, cum ar fi: fasolea, năutul, lintea, fructele de mare sau soia. Astfel, îți poți menține o greutate optimă într-un mod sănătos.

Reclamă

Gestionează nivelul de zahăr din sânge

Printre beneficiile consumului de mazăre se numără o bună gestionare a nivelului de zahăr din sânge. Are un indice glicemic redus și este bogată în fibre, ceea ce poate încetini descompunerea carbohidraților din sânge. Previne apariția diabetul de tip 2 și ajută în mod eficient la controlul glicemiei pe termen lung.

Îmbunătățește digestia

Reclamă

Mazărea conține zaharuri prebiotice și fibre care pot fi benefice sănătății digestive. Oligozaharidele de galactoză din mazăre ajută la susținerea sănătății tractului digestiv.

Zaharurile prebiotice ajută bacteriile bune din sistemul digestiv. De asemenea, fibrele ajută la îmbunătățirea sănătății tractului digestiv. Acestea sunt benefice pentru digestie și eliminarea substanțelor toxice din organism. În plus, germenii de mazăre au efecte antimicrobiale, conform Stylecraze.

Scade nivelul de colesterol din sânge

Scăderea nivelului de colesterol din sânge reprezintă unul dintre beneficiile consumului de mazăre. Un exces de lipoproteine cu densitate joasă poate avea efecte dăunătoare în organism. Acesta înfundă arterele și poate perturba sănătatea inimii. Mazărea ajută la gestionarea nivelului de colesterol din sânge, ceea ce poate preveni afecțiunile cardiovasculare.

Reduce inflamația

Inflamația cronică și stresul oxidativ pot duce la tulburări cardiovasculare, tulburări neurologice și cancer. Puternicele proprietăți antioxidante și antiinflamatorii ale mazării verzi pot lupta împotriva daunelor oxidative și pot ajuta la reducerea riscului de cancer. Acești antioxidanți se leagă de radicalii liberi și reduc efectele lor negative asupra organismului.

Îmbunătățesc sănătatea ochilor

Conține carotenoizii luteină și zeaxantină. Acești nutrienți te ajută să-ți protejezi ochii de bolile cronice, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de înaintarea în vârstă.

În plus, luteina și zeaxantina acționează ca filtre împotriva luminii albastre dăunătoare, care cresc riscul de apariție a cataractei și a degenerescenței maculare, potrivit Nourish by WebMD. Acestea se află printre beneficiile consumului de mazăre ce pot susține sănătatea pe termen lung.

Reduce riscul de apariție a cancerului

Mazărea are anumiți inhibitori care pot reduce riscul de apariție a cancerului de colon. Alți compuși din mazărea verde, cum ar fi lectinele și saponinele, au prezentat activitate anticanceroasă. Izoflavonele și compușii fenolici prezenți au efecte anticancerigene asupra ficatului, colonului, plămânilor și celulelor canceroase la sân.

Reprezintă o sursă importantă de antioxidanți

Mazărea verde este plină de antioxidanți puternici, cum ar fi compușii fenolici. Conține taninuri care au o activitate antioxidantă ridicată. Acești compuși benefici protejează celulele de deteriorarea și moartea timpurie. Antioxidanții reduc riscul de apariție a complicațiilor cronice de sănătate.

Efectele adverse ale consumului de mazăre

Pe lângă beneficiile consumului de mazăre, există și unele efecte adverse. Antinutrienții conținuți de mazăre pot cauza probleme digestive. Aceștia pot împiedica absorbția mineralelor precum fierul și zincul. În plus, pot duce la deficiențe nutriționale.

De asemenea, lectinele prezente în mazărea proaspătă pot perturba echilibrul sistemului imunitar și al populației bacteriene din intestin.

Totuși, înmuierea, fermentarea sau gătitul mazării poate reduce potențialul acestor antinutrienți. Pentru a evita potențialele probleme de sănătate, este important să o păstrezi și să o selectezi corect. Depozitată în stare bună, te poate ajuta să obții nutrienții de care ai nevoie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×