Este un tip de leguminoasă bogată în substanțe nutritive și o plantă anuală cățărătoare care provine din Asia de Sud-Est. Amidonul prezent în conținutul său oferă semințelor un gust ușor dulce. Pe lângă aceasta, este bogată în: fibre alimentare, proteine, vitamine și substanțe fitochimice benefice.
Beneficiile consumului de mazăre
Mazărea verde reprezintă o sursă importantă de proteine pentru vegetarieni și vegani. Producătorii folosesc proteina de mazăre la fabricarea diferitelor produse pe bază de plante, cum ar fi: băuturi fără lactate, burgeri fără carne și pudră din proteine de mazăre.
Are un conținut scăzut de metionină, un acid gras esențial.
Mazărea conține următoarele substanțe: vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, seleniu, zinc, fitonutrienți (betacaroten și luteina-zeaxantina), flavanoli (catechina si epicatechina), acizi fenolici (acid cafeic și ferulic) și saponine.
O poți include într-o dietă bogată în proteine, alături de alte alimente, cum ar fi: fasolea, năutul, lintea, fructele de mare sau soia. Astfel, îți poți menține o greutate optimă într-un mod sănătos.
Gestionează nivelul de zahăr din sânge
Printre beneficiile consumului de mazăre se numără o bună gestionare a nivelului de zahăr din sânge. Are un indice glicemic redus și este bogată în fibre, ceea ce poate încetini descompunerea carbohidraților din sânge. Previne apariția diabetul de tip 2 și ajută în mod eficient la controlul glicemiei pe termen lung.
Îmbunătățește digestia
Mazărea conține zaharuri prebiotice și fibre care pot fi benefice sănătății digestive. Oligozaharidele de galactoză din mazăre ajută la susținerea sănătății tractului digestiv.
Zaharurile prebiotice ajută bacteriile bune din sistemul digestiv. De asemenea, fibrele ajută la îmbunătățirea sănătății tractului digestiv. Acestea sunt benefice pentru digestie și eliminarea substanțelor toxice din organism. În plus, germenii de mazăre au efecte antimicrobiale, conform Stylecraze.
Scade nivelul de colesterol din sânge
Scăderea nivelului de colesterol din sânge reprezintă unul dintre beneficiile consumului de mazăre. Un exces de lipoproteine cu densitate joasă poate avea efecte dăunătoare în organism. Acesta înfundă arterele și poate perturba sănătatea inimii. Mazărea ajută la gestionarea nivelului de colesterol din sânge, ceea ce poate preveni afecțiunile cardiovasculare.
Reduce inflamația
Inflamația cronică și stresul oxidativ pot duce la tulburări cardiovasculare, tulburări neurologice și cancer. Puternicele proprietăți antioxidante și antiinflamatorii ale mazării verzi pot lupta împotriva daunelor oxidative și pot ajuta la reducerea riscului de cancer. Acești antioxidanți se leagă de radicalii liberi și reduc efectele lor negative asupra organismului.
Îmbunătățesc sănătatea ochilor
Conține carotenoizii luteină și zeaxantină. Acești nutrienți te ajută să-ți protejezi ochii de bolile cronice, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de înaintarea în vârstă.
În plus, luteina și zeaxantina acționează ca filtre împotriva luminii albastre dăunătoare, care cresc riscul de apariție a cataractei și a degenerescenței maculare, potrivit Nourish by WebMD. Acestea se află printre beneficiile consumului de mazăre ce pot susține sănătatea pe termen lung.
Reduce riscul de apariție a cancerului
Mazărea are anumiți inhibitori care pot reduce riscul de apariție a cancerului de colon. Alți compuși din mazărea verde, cum ar fi lectinele și saponinele, au prezentat activitate anticanceroasă. Izoflavonele și compușii fenolici prezenți au efecte anticancerigene asupra ficatului, colonului, plămânilor și celulelor canceroase la sân.
Reprezintă o sursă importantă de antioxidanți
Mazărea verde este plină de antioxidanți puternici, cum ar fi compușii fenolici. Conține taninuri care au o activitate antioxidantă ridicată. Acești compuși benefici protejează celulele de deteriorarea și moartea timpurie. Antioxidanții reduc riscul de apariție a complicațiilor cronice de sănătate.
Efectele adverse ale consumului de mazăre
Pe lângă beneficiile consumului de mazăre, există și unele efecte adverse. Antinutrienții conținuți de mazăre pot cauza probleme digestive. Aceștia pot împiedica absorbția mineralelor precum fierul și zincul. În plus, pot duce la deficiențe nutriționale.
De asemenea, lectinele prezente în mazărea proaspătă pot perturba echilibrul sistemului imunitar și al populației bacteriene din intestin.
Totuși, înmuierea, fermentarea sau gătitul mazării poate reduce potențialul acestor antinutrienți. Pentru a evita potențialele probleme de sănătate, este important să o păstrezi și să o selectezi corect. Depozitată în stare bună, te poate ajuta să obții nutrienții de care ai nevoie.