Nutriționiștii sunt de părere că năutul poate ajuta la prevenirea anumitor boli, cum ar fi cele de inimă, dar și la pierderea în greutate. Acesta ajută la reglarea digestiei, oferă senzația rapidă de sațietate și îți oferă nutrienții necesari pentru a te bucura de o dietă echilibrată și sănătoasă.
Beneficiile consumului de năut
Năutul este foarte bogat în nutrienți, motiv pentru care este preferat și recomandat de foarte mulți nutriționiști. Conform publicației Healthline.com, 150 g de năut pot conține în jur de 269 de calorii. Ce mai mar parte a caloriilor vin din carbohidrațiii, proteinle și grăsimile care se găsesc în năut. În 150 g de năut vei mai găsi 14 g proteine, 4 g grăsimi, 45 g carbohidrați, 13 g fibre. Năutul mai este bogat în fier, magneziu, zinc, vitamina B6, seleniu și potasiu. Iată de ce este recomandat năutul pentru o dietă sănătoasă.
Ajută la reglarea digestiei
Printre beneficiile consumului de năut se numără reglarea sistemului digestiv. Năutul este bogat în fibre care sunt esențiale pentru digestia ta. Fibrele solubile te ajută la încetinirea procesului de digestie și astfel tu te vei simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp.
Totodată, năutul previne apariția constipației, dacă este consumat în cantități moderate. Calitatea fibrelor care se găsesc în năut face ca acesta să fie ideal pentru persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil. Iată o listă amănunțită cu alimente bogate în fibre pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.
Ajută la reducerea valorilor colesterolului
Pentru a fi plină de energie și vitalitate este foarte important să-ți reglezi valorie colesterolului. Colesterolul crescut poate duce la apariția bolilor de inimă și nu numai. Colesterolul crescut poate conduce la obezitate, infarct și alte probleme grave de sănătate.
Aportul mare de fibre din năut ajută la reglarea nivelului de colesterol, spun specialiști pentru EatThis,Not That. Studiile spun că năutul poate scădea, într-o anumită măsură, nivelul colesterolului rău LDL). Acest lucru se datorează fibrelor și magneziului care se găsesc în năut.