Beneficiile consumului de pătrunjel. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Patrunjelul, unul dintre cele mai întâlnit ingrediente din rețetele de ciorbe ar putea ascunde o mulțime de proprietăți benefice organismului. Nutriționiștii recomandă să-l incluzi în dieta ta cât mai des. Descoperă și tu care sunt beneficiile consumului de pătrunjel asupra organismului.

Beatrice Ioana
Publicat: 14 noiembrie 2024, 6:27
Nutriționiștii recomandă să-l incluzi în dieta ta cât mai des. Descoperă și tu care sunt beneficiile consumului de pătrunjel / Shutterstock

Pătrunjelul este o plantă cultivată pe scară largă, care aparține familiei Apiaceae. Planta este răspândită în bucătăria europeană, americană, dar și în bucătăria din Orientul Mijlociu. Există două tipuri de pătrunjel proaspăt care se găsește în piețe sau în magazine alimentare. Aceste tipuri de pătrunjel sunt cunoscute sub numele de: pătrunjel cu frunze ondulate și pătrunjel cu frunze plat.

Beneficiile consumului de pătrunjel

Pătrunjelul cu frunze ondulate, numit și pătrunjel francez, este adesea folosit drept garnitură. Pătrunjelul cu frunze plate, numit și pătrunjel italian, are o aromă puternică și este folosit mai frecvent în salate și preparate gătite.

Uscarea plnetei reduce unele dintre beneficiile sal epntru sănătate, dar nu pe toate. Pătrunjelul are multe vitamine, minerale și antioxidanți care pot oferi beneficii importante pentru sănătate.

Este o sursă deosebit de bogată de vitamina K. O singură lingură de pătrunjel proaspăt tocat asigură mai mult de 70% din zona zilnică recomandată.

Pătrunjelul conține, de asemenea, o cantitate importantă de vitamina A. Pătrunjelul conține o cantitate semnificativă de flavona apigenină. În timp ce gătitul sau uscarea poate reduce unele beneficii, acest proces crește de fapt apigenina din pătrunjel.

De fapt, pătrunjelul uscat este cea mai bună sursă naturală de apigenină, spun specialiștii.

Flavonoidele sunt pigmenții din anumite plante cu flori și antioxidanți puternici. Apigenina a demonstrat un potențial deosebit ca agent anticancerigen.

Pătrunjelul funcționează ca un diuretic puternic natural și poate ajuta la reducerea balonării, a tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății rinichilor.

Pătrunjelul este bogat în vitamina K, legată de sănătatea oaselor. Vitamina K susține creșterea oaselor și densitatea minerală a acestora. Un studiu a arătat că poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

Pătrunjelul conține vitamina A, care ajută la protejarea vederii, precum și luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care ajută la prevenirea degenerescenței maculare cauzată de vârstă.

Cum se folosește pătrunjelul și ce valori nutriționale are

Pătrunjelul este ideal deoarece ajută la coagularea sângelui, pe lângă faptul că el contribuie la sănătatea oaselor. Pătrunjelul este bogat în vitamina C și alți antioxidanți, care ajută la reducerea riscului de afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi diabetul, accidentul vascular cerebral, bolile de inimă și cancerul.

O lingură de pătrunjel proaspăt poate conține o singură calorie. Deși este sărac în calorii, pătrunjelul este bogat în nutrienți benefici cum ar fi: vitamina A, folat, potasiu, calciu și magneziu.

Pătrunjelul nu trebuie consumat în cantități mari de femeile însărcinate, spun specialiștii. Patrunjelul poate fi adăugat cu ușurință în dietă.

Acesta poate fi adăugat în ciorbe sau salate, proaspăt sau uscat. Pătrunjelul este, de asemenea, unul dintre ingredientele cheie în mai multe condimente, sosuri și feluri de mâncare. Data viitoare când vrei să-l incluzi în preparatele tale pentru gustul său proaspăt și aromat, încearcă să-ți amintești și de nenumăratele beneficii pe care le are pentru organism.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
2
Timp liber
De ce e recomandat să pui un bol cu sare la fereastră în timpul iernii. Trucul cunoscut de gospodinele de pretutindeni
Te-ai întrebat vreodată de ce e recomandat să pui un bol cu sare la fereastră în timpul iernii. Acest truc este cunoscut de gospodinele de pretutindeni și promite să-ți schimbe complet atmosfera din casă....
3
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
4
Rețete
Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor
Rețeta de gogonele murate în saramură este o delicatesă tradițională, care oferă o explozie de savoare în lunile reci de iarnă. Acestea sunt roșii verzi, recoltate înainte de coacerea completă, care sunt conservate într-o...
5
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
PARTENERI