Prunele sunt vedetele sezonului de toamnă. Acestea sunt gustoase, cărnoase, dar în același timp bogate în fructoză, deci trebuie să fii atentă la cantitatea pe care o consumi. Dacă te lupți cu kilogramele în plus, atunci va fi nevoie de o atenție sporită.
Beneficiile consumului de prune
Printre beneficiile consumului de prune se numără și îmbunătățirea digestiei. Prunele și sucul de prune ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv și previn constipația. Acest lucru se datorează cantității mari de fibre care se găsește în prune.
Aceasta joacă un rol esențial când vine vorba de prevenirea constipației. Uite aici o listă cu mai multe alimente bogate în fibre pe care le poți consuma.
Alt beneficiu este acela că prunele sunt bogate în antioxidanți. Aceștia ajută la reducerea inflamației și ajută la protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi. Prunele conțin antioxidanți polifenoli, care au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și reduc riscul apariției bolilor de inimă. Unele studii spun că prunele conțin de două ori mai multă cantitate de polifenoli decât orice alte fructe.
Tot pe lista de beneficii se află și reglarea nivelului de zahăr din sânge. Chiar dacă sunt bogate în carbohidrați, prunele nu provoacă o creștere atât de mare a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că prunele cresc nivelul de adiponectina, un hormon care joacă un rol esențial în reglarea zahărului din sânge.
Prunele pot fi benefice și pentru îmbunătățirea sistemului osos. Mai multe studii au arătat că acestea ajută la reducerea apariției afecțiunilor osoase, cum ar fi osteoporoza și osteopenia. Deși mai sunt multe studii de efectuat în acest sens, specialiștii sunt încrezători cu privire la rezultatele din viitor.
Valorile nutriționale ale prunelor
Prunele pot fi consumate proaspete sau uscate. Nutriționiștii le recomandă pe cele proaspete datorită beneficiilor directe asupra organismului. Prunele conțin o mulțime de minerale benefice, dar și multe vitamine. Conform puncliație Healhline.com, o singură prună poate conține următorii nutrienți.
- Calorii: 30
- Carbohidrati: 8 grame
- Fibra: 1 gram
- Zaharuri: 7 grame
- Vitamina A: 5% necesarul zilnic recomandat
- Vitamina C: 10% necesarul zilnic recomandat
- Vitamina K: 5% necesarul zilnic recomandat
- Potasiu: 3% necesarul zilnic recomandat
- Cupru: 2% necesarul zilnic recomandat
- Mangan: 2% necesarul zilnic recomandat
Conținutul de vitamine și minerale ale unei porții de prune uscate va fi ușor diferit. Per ansamblu, prunele conțin mai multă vitamina K, vitamina B și minerale decât cele uscate.
În plus, prunele uscate au mai multe calorii decât cele proaspete. Spre exemplu în cazul pruneor uscate vom avea următoarele valori, spune Healthline.com:
- Calorii: 67
- Carbohidrați: 18 grame
- Fibre: 2 grame
- Zaharuri: 11 grame
- Vitamina A: 4% din necesarul zilnic recomandat
- Vitamina K: 21% din necesarul zilnic recomandat
- Vitamina B2: 3% din necesarul zilnic recomandat
- Vitamina B3: 3% din necesarul zilnic recomandat
- Vitamina B6: 3% din necesarul zilnic recomandat
- Potasiu: 6% din necesarul zilnic recomandat
- Cupru: 4% din necesarul zilnic recomandat
- Mangan: 4% din necesarul zilnic recomandat
- Magneziu: 3% din necesarul zilnic recomandat
- Fosfor: 2% din necesarul zilnic recomandat
Dacă ai posibilitatea să alegi, nutriționiștii recomandă prunele proaspete. Chiar dacă prunele uscate pot fi potrivite uneori pentru o gustare, pe termen lung acestea ți-ar putea adăuga câteva kilograme în plus.