Popularitatea somonului a crescut datorită faptului că este un pește gras, plin de nutrienți. Acesta are capacitatea de a te proteja de anumiți factori de risc precum bolile grave ale sistemului cardiovascular.
Beneficiile consumului de somon
Valoarea nutritivă a somonului poate să varieze în funcție de soiul pe care îl alegi pentru consum. Spre exemplu, dacă alegi un pește de crescătorie, te vei bucura de mai multe grăsimi sănătoase. În același timp, un somon de crescătorie este mult mai bogat în proteine.
Acestea fiind spuse, somonul este o variantă excepțională, orice soi ai alege. Este o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv seleniu, fosfor și vitaminele B. Seleniul este un nutrient important pentru organism, căci se implică în sinteza ADN-ului, în metabolismul hormonilor tiroidieni.
În plus, somonul se ocupă și de sănătatea sistemului reproducător, scrie Healthline.com. Somonul este o sursă foarte bogată de acizi grași omega-3, fiind un susținător de bază al sănătății sistemului cardiovascular.
Vitaminele din somon ajută la producerea de globule roșii și reglează sănătatea sistemului nervos central.
Bogat în acizi grași omega-3
O porție de grame de somon conține 2,3 grame de acizi grași omega-3.
În ceea ce privește cantitatea de pește pe care trebuie să o consumi, cel puțin două porții de somon pe săptămână te poate ajuta să îți satisfaci nevoile de acizi grași omega-3.
Sursă excelentă de proteine
Beneficiile consumului de somon continuă cu nivelul de proteine de calitate pe care le conține. Precum grăsimile omega-3, proteinele sunt un nutrient esențial pe care trebuie să îl iei din alimentația zilnică. Cercetări recente au constatat că, pentru o sănătate optimă, fiecare masă ar trebui să furnizeze cel puțin 20-30 de grame de proteine de înaltă calitate.
Mai exact, 100 de grame de somon conține între 22 și 25 de grame de proteină. Aceasta joacă un rol esențial în sănătatea organismului.
Proteina te poate vindeca în urma accidentelor și îți protejează sănătatea oaselor. În plus, musculatura se va menține stabilă în cazul unui proces de slăbire.
Află ce alte alimente sunt bogate în conținutul de proteină.
Conține potasiu
Potasiul ajută la gestionarea tensiunii arteriale și poate reduce, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral. Așadar, somonul este de mare ajutor în ceea ce privește sănătatea sistemului vascular și nervos.
Reglează somnul
Somonul are în compoziție și o mulțime de aminoacizi precum triptofanul. Triptofanul ajută organismul să producă melatonină și serotonină – ceea ce înseamnă că joacă un rol în unele funcții corporale importante, cum ar fi reglarea dispoziției, scrie Health.com.
Previne inflamațiile
Somonul poate să ofere protecție serioasă împotriva inflamațiilor cronice ale corpului. Somonul, alături de alte fructe de mare ajută la reducerea markerilor inflamatori. De fapt, un studiu efectuat pe 4.105 persoane a constatat că un consum frecvent de pește a fost asociat cu niveluri mai scăzute de celule albe din sânge.