Această ”plantă minune” poate fi folosită în nenumărate moduri în bucătăria oricărei gospodine. Spanacul este excelent în mâncăruri, dar și în sucurile naturale. De-a lungul timpului s-a spus că spanacul este cea mai bună alegere când vine vorba de un sistem imunitar puternică.
De altfel, sucurile naturale verzi cu spanac și castravete sunt printre preferatele celor care își doresc un corp sănătos.
Beneficiile spanacului
Beneficiile spanacului sunt recunoscute în întreaga lume. Spanacul conține mai mulți nutrienți care să-ți ofere energia necesară pe parcursul zilei. Este o plantă bogată în fier și vitamine. Mai multe studii au demonstrat de-a lungul timpului că spanacul poate să îmbunătățească sănătatea ochilor și poate regla tensiunea arterială. Se crede că spanacul poate ajuta chiar și împotriva stresului oxidativ
Radicalii liberi sunt produsele secundare ale metabolismului. Ei pot duce la apariția stresului oxidativ care declanșează îmbătrânirea accelerată și poate crește riscul de apariție al cancerului și al diabetului, scrie publicația Healthline.com. Cu toate acestea, spanacul conține mulți antioxidanți care luptă împotriva stresului oxidativ și ajută la reducerea acestuia.
Un alt lucru de trecut pe lista cu beneficiile spanacului se numără îmbunătățirea sănătății ochilor. Spanacul este bogat în zeaxantină și luteină. Aceștia ajută ochii în procesul de protejare împotriva daunelor cauzate de lumina soarelui. În plus, mai multe studii au atestat faptul că zeaxantina și luteina previn degenerescența musculară și apariția cataractei.
Totodată, specialiștii sunt de părere că spanacul ajută la prevenirea cancerului. Conform studiilor spanacul conține două componente importante care pot încetini creșterea cancerului. Mai multe studii care au fost realizate în ultimii ani au descoperit o legătură strânsă între consumul de spanac și riscul redus de apariție de cancer de prostată sau de colon.
Ultimul studiu privind beneficiile spanacului spune că acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale. Spanacul conține cantități mari de nutrienți. De-a lungul timpului s-a dovedit faptul cp aceștia ajută la moderarea nivelului tensiunii arteriale și la scăderea riscului de boli de inimă, scrie publicația Tododisca.com.
Valorile nutriționale ale spanacului
Pentru a înțelege mai bine beneficiile spanacului este important să cunpști care sunt valorile nutriționale ale acestuia. Astfel, conform publicației Healthline, 1000 g de spanac crud conțin:
- Calorii: 23
- Apă: 91%
- Proteine: 2,9 g
- Carbohidrați: 3,6 g
- Zahăr: 0,4 g
- Fibre: 2,2 g
- Grăsimi: 0,4 g
Cei mai mulți carbohidrați din spanac constau în fibre care sunt benefice organismului nostru. Spanacul conține cantități foarte mici de zahăr care vine sub formă de glucoză și fructoză. Spanacul conține multe fibre insolubile care ajută la prevenirea constipației. În general spanacul este o sursă excelentă de vitamine și minerale.
Spanacul conține vitamina A, vitamina C și Vitamina K1. Totodată în spanac se mai găsește vitamina B9, fier, calciu, potasiu, magneziu și vitaminele B6 și E.
Spanacul conține și câțiva compuși importanți pentru sănătatea corpului. Dintre aceștia cei mai importanți sunt luteina, care ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor, kaempferol, un antioxidant care reduce riscul de cancer, nitrați care ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și quercitina, un antioxidant care previne infecțiile și inflamațiile.