Dovleacul este unul dintre darurile minunate ale toamnei, ce oferă preparatelor savoare, aromă și culoare. În plus, asigură și consistență, dar și textură cremoasă, dar și o mulțime de beneficii sănătății organismului. Poți folosi dovleacul în absolut toate categoriile de rețete culinare. Îl poți include în rețete de aperitive, de supe și mâncăruri scăzute, deserturi, dar și în aluaturi dulci sau sărate.
Iar pentru momentele în care nu mai găsești dovleac pe piață, îl poți conserva la borcan sau îl poți pune și la congelator, tocat în cuburi.
Descoperă aici și o rețetă de dovleac plăcintar ras la borcan, pentru iarnă. În rândurile de mai jos, poți urmări rețeta detaliată pentru budinca sărată cu dovleac.
Budincă de dovleac cu brânză și semințe – Ingrediente
- 500 gr dovleac plăcintar sau alt dovleac comestibil
- 250 gr cașcaval sau brânză sărată
- 1 ou de mărime medie
- sare și piper după gust
- oregano după gust
- 50 gr unt topit
- 100 gr semințe de dovleac curățate.
Rețetă de budincă sărată cu dovleac – Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti toate ingredientele necesare compoziției de budincă. Secționează dovleacul în jumătăți, apoi în felii, pentru a-l curăța mai ușor. Apoi, curăță coaja și îndepărtează semințele, împreună cu nervurile.
Dă miezul dovleacului pe răzătoarea mare și pune-l la caramelizat într-o tigaie cu unt topit și o linguriță de ulei. Acesta este necesar pentru a nu se arde untul.
Amestecă continuu dovleacul răzuit în tigaie, pentru a se carameliza uniform. După ce este bine caramelizat, stinge focul, iar cu ajutorul blenderului, transformă dovleacul caramelizat într-o pastă cremoasă și frumos colorată.
Dacă adori gustul dovleacului copt, poți opta și pentru această variantă. Descoperă cum poți face cel mai bun dovleac copt la cuptor, cu gust de copilărie.
Lasă piureul de dovleac la răcit și pregătește celelalte ingrediente. Mărunțește semințele de dovleac curățate, apoi amestecă-le cu sare, piper și oregano uscat. Poți coace semințele înainte de folosire. Răzuiește și cașcavalul sau brânza sărată.
Cum prepari budincă de dovleac cu brânză și semințe
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru compoziția de budincă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge cu unt interiorul a două boluri.
După ce piureul de dovleac s-a răcit, adaugă peste el un ou, cașcavalul răzuit, sare, piper și oregano, după gust. Amestecă bine ingredientele până când obții o compoziție omogenă. Folosește mixerul dacă dorești o compoziție fină și omogenă.
Împarte compoziția obținută în cele două boluri. Presară pe deasupra amestecul de semințe mărunțite și oregano. Introdu bolurile în cuptor și coace delicioasa budincă de dovleac cu brânză și semințe pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.
Las-o să se răcorească ușor pentru a o putea savura.
Poate fi servită ca gustare, la orice oră din zi. Poate constitui chiar și baza pentru gustările din pauza de masă de la birou.
Printre rețetele de preparate sărate cu dovleac, pe care le ai în plan, poți face loc și rețetei de dovleac cu cartofi și brânză feta, la cuptor.