Este de la sine înțeles că atunci când abia apar cartofii noi sunt mult mai bogați în nuțrienți și vitamine decât după maturare. Chiar și coaja cartofilor noi este bogată în proprietăți benefice asupra organismului.
Specialiștii în nutriție ne asigură că aceasta conține peste 50 de fitonutrienți cu multiple beneficii asupra sănătății. Unul dintre acestea este protejarea sistemului cardiovascular și a inimii.
Vitaminele din complexul B sunt și acestea prezente în coaja cartofilor noi. Acestea sunt cunoscute cu un deosebit rol în protejarea pereților arterelor, dar și în scăderea tensiunii arteriale.
Așadar, ai toate motivele să incluzi cartofii noi în alimentația ta zilnică. Începe cu una dintre cele mai simple rețete pe care ți-o oferim mai jos detaliată.
Cartofi noi cu unt și mărar – Ingrediente
- 800 gr de cartofi noi
- apă și sare pentru fierberea lor
- 1 crenguță de rozmarin
- 2-3 căței de usturoi
- 1 legătură de mărar verde
- 100 gr de unt gras
- piper proaspăt măcinat.
Rețeta cartofilor cu unt și mărar – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea cartofilor. Aceștia nu necesită curățare, dar necesită o atentă spălare folosind un burete de vase cu partea abrazivă. Nu este necesar să-i freci cu buretele în exces pentru a nu risca să le îndepărtezi coaja. După ce ai terminat de pregătit cartofii, lasă-i puțin în apă rece pentru a nu oxida și pregătește celelalte ingrediente.
Descoperă și o rețetă de cartofi copți în sare, cu usturoi și rozmarin.
Cum prepari cartofi noi cu unt și mărar
Aprinde aragazul la intensitate medie și pregătește o oală în care adaugi cei trei căței de usturoi decojiți și ușor striviți. Adaugă și crenguța de rozmarin, apoi cartofii. Toarnă apă rece peste ei, până când sunt bine acoperiți.
Așază oala cu cartofii pe flacăra aragazului și lasă-i să fiarbă până când apa atinge punctul de fierbere, Adaugă o linguriță de sare grunjoasă și amestecă ușor cu o spatulă pentru a se dizolva sarea.
Fierbe cartofii noi cu condimentele pentru aproximativ 30 de minute sau până când se pătrund la testul cu furculița. Dacă alegi cartofi de dimensiuni aproximativ egale, aceștia se vor pătrunde în același timp.
Transferă cartofii fierți într-un bol încăpător sau într-o cratiță cu capac. Adăugă peste ei untul și așază capacul peste cratiță. Rotește ușor cratița ținând și capacul deasupra ei pentru a se topi untul și a unge cartofii pe toate părțile.
Spală mărarul verde, toacă-l mărunt și presară-l deasupra cartofilor. Rotește din nou cratița pentru a pătrunde mărarul printre cartofi. Dacă nu îți place mărarul poți folosi pătrunjel verde, tocat mărunt. În plus, mai poți adăuga și 1-2 căței de usturoi răzuiți și piper proaspăt măcinat, dacă adori gustul picant.
Poți servi delicioșii cartofi noi cu unt și mărar calzi, ca și garnitură la orice friptură. Îi mai poți servi și cu puțină smântână sau un sos de iaurt.
Dar sunt gustoși și simpli, alături de o salată verde, sau o salată de crudități. Îți oferim pentru inspirație și o rețetă de salată Coleslaw. Este o rețetă din varză albă cu dressing cremos, foarte gustoasă și cu efect răcoritor.