Deși corpul produce colagen în mod natural, acesta se diminuează pe măsură ce îmbătrânim. Din păcate, totul e cauza directă a factorilor de mediu, stilul de viață și alimentației. Scăderea producției de colagen se poate manifesta sub formă de riduri. De asemenea, pot apărea dureri articulare sau musculare, recuperare lentă a rănilor sau piele uscată ori lăsată.
Schimbările în stilul de viață și adoptarea unei diete echilibrate pot ajuta la creșterea producției de colagen. Cu toate acestea, unii oameni apelează și la suplimente de colagen sau pulbere de colagen. Se pare însă că e o decizie despre care experții spun că ar putea să nu aibă efectul dorit pentru toată lumea.
Cât de benefică este pudra de colagen
Deși există nenumărate tipuri de pudră de colagen pe piață, fiecare având beneficii diferite, dacă funcționează sau nu, rămâne un subiect controversat. Rezultatele cercetărilor sunt inconsecvente și beneficiile rămân fără dovadă. „Există puține date că pulberea de colagen funcționează”, explică Mary Stevenson, profesor asociat de dermatologie la NYU Langone Health. Ea spune că, pe măsură ce a analizat diferitele opțiuni disponibile, nu a găsit ceva foarte relevant.
Totuși, unele cercetări arată că peptidele de colagen (fragmente mai mici de colagen) găsite în unele mărci de pulbere de colagen pot fi utile în hidratarea pielii și îmbunătățirea elasticității. În plus, se crede că pulberile de colagen sunt mai eficiente decât colagenul găsit în cremele și serurile pentru piele. De ce? Pentru că colagenul nu se găsește în mod natural pe suprafața pielii, ci în straturile mai profunde.
Cât timp durează până pulberea de colagen începe să-și arate beneficiile
Chiar și atunci când pulberea de colagen este percepută ca eficientă, cei care o utilizează nu obțin rezultate peste noapte. Cele mai multe analize arată că pulberea de colagen trebuie luată timp de 3 până la 6 luni. Abia după această perioadă pot exista rezultate vizibile.
„Au existat studii medicale care arată o oarecare îmbunătățire a sănătății pielii prin administrarea de pulbere de colagen”, a spus Jesse Bracamonte, medic de familie la Clinica Mayo din Arizona.
Vestea bună este că studiile conexe nu au găsit efecte secundare grave în cazul administrării pulberii de colagen zilnic. Asta, atâta timp cât este luată conform instrucțiunilor. Printre efectele secundare ușoare ale administrarii de suplimente de colagen se numără un gust neplăcut în gură, dureri de cap, amețeli sau diaree.
Josh Redd, NMD, fondatorul RedRiver Health and Wellness și autorul cărții „The Truth About Low Thyroid”, îndeamnă însă la prudență. El spune că e mai sigur ca oamenii să aleagă mărci de colagen de la brand-uri de renume.