Dacă ai o rutină de antrenament bine stabilită și vrei să alegi un supliment care să te ajute să îți mărești masa musculară, aceasta poate fi o variantă accesibilă. Află care este cea mai potrivită pentru tine.
Ce este și cât de sigură este proteina din zer
Zerul este compus din mai multe proteine, printre care beta-lactoglobulina și alfa-lactalbumina. Conține toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul tău are nevoie pentru a își îndeplini funcțiile vitale. Cum ar fi construirea de noi proteine și producerea de hormoni și neurotransmițători.
Suplimentarea cu proteine din zer poate fi utilă dacă organismul tău are nevoi crescute de proteine. Dacă faci efort constant în sala de forță și vrei să îți crești masa musculară. În primul rând, este important să ai o dietă echilibrată.
Tipuri de proteine din zer
Există trei tipuri de proteină din zer utilizate pentru fabricarea suplimentelor de pudră proteică:
- Concentrat de proteine din zer: Conține 35-80% proteine împreună cu grăsimi și lactoză, un zahăr care se găsește în lapte.
- Izolat de proteine din zer: Conține 85-90% proteine și are un conținut scăzut de grăsimi și lactoză.
- Hidrolizat de proteine din zer: Acest tip de zer este pre-digerat, ceea ce înseamnă că este descompus pentru a accelera absorbția în tractul digestiv.
Organismul descompune proteinele în aminoacizi, care sunt „blocurile de construcție” ale proteinelor. Aminoacizii sunt necesari pentru construcția proteinelor unice în corp, care au ca beneficii creșterea și regenerarea mușchilor. De asemenea, oferă structură oaselor, părului, unghiilor și pielii tale.
Beneficiile proteinei din zer
Printre beneficiile suplimentelor de proteine din zer pentru sănătate se află creșterea masei musculare și a forței. Contribuie și la reducerea factorilor de risc pentru boli de inimă. Suplimentele de proteine din zer te pot ajuta în susținerea recuperării musculare după exerciții intense, prin accelerarea reparației musculare și restabilirea funcției musculare.
Dacă vrei să știi cât de sigură este proteina din zer pentru sănătate, află că aceasta contribuie și la pierderea în greutate, pentru că ajută la reducerea apetitului. Prin creșterea hormonilor care induc senzația de sațietate, cum ar fi peptidele pe care le conține.
Specialiștii recomandă un aport alimentar zilnic de proteine de 0,8 grame pe kg de greutate corporală, adică 0,36 grame de proteine pe kilogram, potrivit Health. Dacă faci sport și vrei să îți dezvolți mușchii, este nevoie să consumi mai mult de 2,0 g/ kg pe zi de proteină.
Proteina din zer este în general considerată sigură pentru sănătate și nu este asociată cu efecte secundare. Cu toate acestea, nu este alegerea potrivită dacă ești vegană și excluzi produsele de origine animală din dieta ta, deoarece este derivată din laptele de animale. Totodată, dacă ești alergică la lapte trebuie să eviți proteina din zer.