Intestinul și creierul sunt cu adevărat o nouă activitate științifică în plină dezvoltare care a apărut în ultimele două decenii. Dar ceea ce înțelegem este că intestinul și creierul provin din exact aceleași celule din embrionul uman. Sunt conectate chiar și în dezvoltarea noastră timpurie. Apoi sunt conectate de nervul vag de-a lungul vieții noastre.
Ce ar trebui să mănânci pentru a-ți susține conexiunea intestin-creier
Nervul vag este al 10-lea nerv cranian al nostru. Uma Naidoo îl descrie ca fiind un „sistem de mesagerie text între creier și intestin, care trimite mesaje tot timpul”.
Unul dintre lucrurile care afectează aceste mesaje chimice? Mâncarea pe care o mâncăm.
„În zilele în care mâncăm acele alimente mai sănătoase, ei hrănesc și au grijă de microbii buni din intestin”, spune Naidoo, în timp ce atunci când mâncăm alimente procesate și fast-food, „microbii răi sunt îngrijiți”, supărând echilibrul în intestin.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-ți susține legătura este să ai grijă la dietă, spune Naidoo, pornind de la fibre. Naidoo explică că fibrele sunt „extrem de importante pentru microbii intestinali, pentru că asta îi ajută să prospere”.
Ea sugerează să îți iei fibre din elementele dietei mediteraneene sau o dietă bogată în plante. Printre alimentele recomandate se numără legumele, fasolea, nucile, semințele, leguminoasele și cerealele integrale sănătoase.
„De fapt, nu poți obține fibre din surse animale. Așa că, orientează-te spre legume”, spune ea, indicând proteinele curate ca o opțiune bună și grăsimile sănătoase precum acizii grași omega-3.
Dacă ai o alimentație pe bază de plante, poți obține Omega-3 din semințe de chia și semințe de in. Concluzia: consumă alimente sănătoase, integrale.
„Gândește-te să mănânci portocalele întregi. Evită sucul de portocale cumpărat din magazin, care are o tonă de zaharuri adăugate”, spune ea.
Dieta mediteraneană poate reduce riscul de a dezvolta boli de inimă
O dietă mediteraneană poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă la femei, sugerează un nou studiu.
Cercetătorii au descoperit că dieta a fost asociată cu un risc cu 24% mai mic de boli cardiovasculare la femei. Și un risc cu 23% mai mic de mortalitate totală, potrivit studiului publicat în jurnalul Heart.
O dietă mediteraneană, modelată după bucătăriile tradiționale ale regiunii, pune accent pe fructe și legume proaspete. Ea include și pește, leguminoase, nuci și cereale integrale.
În timp ce beneficiile acestui mod de a mânca au fost cercetate anterior, această meta-analiză, care a analizat 16 studii anterioare, marchează prima dată când asocierea dintre dietă și bolile de inimă a fost studiată specific pe femei, potrivit autorilor.
„Acest studiu evidențiază nevoia de a include analize specifice sexului în cercetare și de a traduce astfel de constatări în ghiduri de practică clinică”, afirmă studiul, numindu-l „un pas important”.