Nu mai este niciun secret faptul că zahărul poate crea dependență. D-e lungul timpului, consumul de zahăr a fost asociat cu creșterea în greutate, apariția diabetului și a altor boli cronice. Asociația Americană a Inimii din SUA susține că femeile ar trebui să se limiteze la șase lingurițe de zahăr pe zi, iar bărbații la miminum două. Cu toate acestea, o doză obișnuită de suc poate conține până la 10 lingurițe de zahăr.
Ce impact are consumul unui pahar de suc pe zi asupra organismului
În anul 2015 s-a încheiat un studiu care a urmărit 118.000 de bărbați și femei timp de 30 de ani. Fiecare persoană a băut aproximativ 300 de ml în fiecare zi. În cadrul studiului s-a descoperit că a crescut nivelului riscului de deces cu până la 7%, iar cel de deces prin cancer cu până la 5%.
De asemenea, a crescut riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu până la 10%. Bonnie Leibman, director de nutriție, a povestit despre impactul negativ al sucului asupra organismului. Acesta susține că „băuturile zaharoase duc la creșterea în greutate și la creșterea riscului de dezvoltare a bolilor de inimă, diabetului de tip 2 sau a cancerului”.
Băuturile răcoritoare sunt alcătuite din apă carbogazoasă. Unele studii susțin că apa carbogazoasă poate crește nivelul de grelină, hormonul foamei, ducând astfel la creșterea apetitului, dar și la apariția kilogramelor nedorite.
Studiile sugerează că ar trebui să bei suc o dată pe lună sau chiar mai rar. Zahărul adăugat poate provoca inflamația în organism și poate duce la apariția problemelor de sănătate. Sucul poate conține până la 39 de grame de zahăr, susține Healthline. Asociația Americană a Inimii recomandă un maxim de 25 de grame pentru femei și 36 de grame pentru bărbați.
Ce se întâmplă dacă optezi pentru băuturile dietetice
Mult persoane consideră că băuturile dietetice ar pueta fi mai puțin nocive decât zahărul. Studiile au arătat că oamenii care beau băuturi carbogazoase dietetice iau mai mult în greutate decât cei care optează pentru o băutură carbogazoasă normală.
Acest lucru se datorează faptului că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt de fapt mai dulci decât cei utilizați la dozele obișnuite de sucuri. În timp, pofta de zahăr crește, iar tu ești predispusă la a consuma tot mai mult.
Specialiștii de la YourTango susțin că aceste băuturi pot crește riscul de deces al unei persoane cu până la 8%, iar băuturile dietetice pot crește riscul de deces cu până la 26%.
Consumul de băuturi dietetice poate împiedica menținerea sau pierderea în greutate, spun specialiștii. Află mai multe despre efectele consumului de băuturi dietetice și vezi de ce nu e recomandat să le incluzi în dieta ta.
În ceea ce privește sucurile, specialiștii recomandă limitarea consumului acestora și înlocuirea lor cu băuturi sănătoase. Apa cu fructe poate fi o alegere ideală pentru a te menține hidratată, dar și pentru a îmbunătăți sănătatea organismului.