Gustările din timpul zilei reprezintă aproximativ 20% din aportul caloric total. Gustările nesănătoase pot duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge.Un nou studiu sugerează că gustările nocturne pot perturba sau pot susține capacitatea organismului de a-și menține un nivel stabil al glicemiei.
Ce poți să mănânci seara târziu ca să nu îți crească glicemia peste noapte
Dacă dorești să-ți gestionezi glicemia fără a renunța la gustările nocturne, atunci alege gustări care conțin nutrienți care susțin metabolismul stabil al glucozei.
Când vine vorba de echilibrul zahărului din sânge, este important să te uiți la nutrienții din alimente, dar și la mărimea porției pe care o servești.
O gustare ideală pentru seară nu va crește nivelul zahărului din sânge și te va ajuta să-ți stabilizezi glicemia și să-ți potolești apetitul peste noapte.
O gustare care nu-ți va crește glicemia ar trebui să includă grăsimi sănătoase, spun specialiștii de la EatingWell.
Grăsimile sănătoase pentru inimă, cum ar fi grăsimile monosaturate, pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Proteina este un alt nutrient esențial pentru stabilizarea glicemiei.
Studiile arată că alimentele bogate în proteine pot crește senzația de sațietate și pot ajuta la reglarea apetitului, ceea ce poate preveni supraalimentarea. Atunci când pofta de mâncare apare noaptea este tentant să iei gustări bogate în zahăr sau sare.
Cu toate acestea, gustările bogate în zahăr și sare pot avea un impact negativ asupra glicemiei tale. În schimb, nutriționiștii recomandă o gustare mult mai sănătoasă.
Migdalele par să fie ideale pentru reglarea glicemiei peste noapte.
De ce să alegi migdalele pentru gustarea din timpul nopții
Migdalele sunt bogate în grăsimi sănătoase și în proteine. Acesta oferă o combinație excelentă de nutrienți pentru a menține nivelurile de zahăr din sânge.
Proteina pe bază de plante din migdale ajută la încetinirea digestiei și oferă o eliberare constantă de energie pe tot parcursul nopții, menținând nivelul zahărului din sânge într-un interval ideal.
Grăsimile nesaturate sănătoase din migdale ajută, de asemenea, la încetinirea golirii gastrice pentru o glicemie mai stabilă, spun specialiștii de la Healthline.
Totodată, migdalele sunt bogate în fibre. Fibrele încetinesc și mai mult absorbția carbohidraților și a zaharurilor, prevenind fluctuațiile rapide ale nivelului de glucoză din sânge. Nu în ultimul rând, migdalele sunt bogate în antioxidanți.
Acestea conțin vitamina E și minerale precum magneziul. Studiile arată că magneziul ajută la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Vitamina E, în special, a fost asociată de-a lungul timpului cu îmbunătățirea metabolizării glucozei. Totdată a fost asociată cu reducerea riscului de rezistență la insulină. În plus, magneziul este esențial pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, ajutând insulina în mutarea glucozei în celule, unde poate fi folosită pentru energie.
Alegerea gustării potrivite seara poate avea un impact semnificativ asupra gestionării glicemiei. Când apare pofta de mâncare seara, evită să consumi gustări bogate în zahăr, grăsimi și sare. În schimb, optează pentru gustări sănătoase, bogate în fibre, grăsimi sănătoase și proteine, precum migdalele.