Disponibile într-o varietate de forme, de la fructe proaspete la cele uscate, sau în diverse alimente precum tartele, caisele sunt o sursă de hrană abundentă, naturală. Consumul de caise te poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare și a tensiunii arteriale crescute.
Ce se întâmplă cu colesterolul și tensiunea arterială dacă mănânci caise
Caisele sunt pline de antioxidanți și sunt sărace în calorii. Acestea conțin, de asemenea, nutrienți importanți precum: fibre, luteină, potasiu, beta-caroten sau vitamina A și vitamina C. O singură caisă proaspătă oferă organismului 16,8 calorii, 4,55 miligrame de calciu și cantități semnificative de vitamina C.
Consumul regulat de caise ajută la susținerea sănătății digestive. Dacă mănânci aproximativ 300 grame de caise, adică două cești îi oferi organismului un aport de 6,2 grame de fibre. Atât fibrele solubile, cât și cele insolubile susțin sănătatea intestinului.
Fibrele solubile hrănesc bacteriile benefice care populează intestinul și ajută la gestionarea greutății, deoarece oferă senzație de sațietate. Sănătatea intestinală este strâns legată de un control mai bun al zahărului din sânge și un risc scăzut de obezitate.
Fibrele au rol de curățare a sistemului intestinal. Pe măsură ce bucățile de fibre se atașează de particulele de colesterol, fibrele mișcă colesterolul prin și în afara corpului. Consumul zilnic de 5 grame de fibre solubile poate reduce nivelul colesterolului cu câteva puncte, potrivit specialiștilor.
Consumul de caise poate avea efecte asupra hipertensiunii arteriale
Specialiștii dezvăluie cum influențează consumul de caise colesterolul și tensiunea arterială. Caisele sunt foarte bogate în potasiu, mineral care ajută la eliminarea mai eficientă a sodiului din organism. Astfel, acesta poate avea un efect asupra hipertensiunii arteriale.
De asemenea, potasiul ajută la menținerea sistemelor nervos și muscular la un nivel optim de funcționare. Caisele au un conținut ridicat de potasiu, ceea ce le transformă într-un aliat puternic în lupta împotriva afecțiunilor cardiovasculare, spune Parade.
Pentru o femeie, aportul necesar de potasiu de care ai nevoie pentru a menține tensiunea la un nivel normal este de 2600 miligrame pe zi. Pentru bărbați, acest număr se ridică la 3400 miligrame zilnic.
Alte beneficiile ale consumului de caise
Consumul de caise susține sănătatea ochilor și ajută vederea. Caisele sunt importante pentru sănătatea ochilor datorită conținutului lor de vitamina A și beta-caroten. Beta-carotenul este, de asemenea, cel care conferă caiselor culoarea portocalie caracteristică.
Vitamina A și betacarotenul pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cataractă. Aceasta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare. Caisele te ajută să te menții hidratată, deoarece conțin aproximativ 86% apă. Consumul de caise restabilește nivelul de electroliți din organism și echilibrează fluidele după antrenamentele fizice.
Pe lângă vitamina A, caisele sunt bogate si în vitamina C. Ambele protejează celulele pielii de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Vitamina C ajută, de asemenea, și la creșterea cantității de colagen din piele. Colagenul oferă pielii tale structura de care are nevoie pentru a fi puternică.
O altă recomandare a specialiștilor este să nu arunci sâmburii de caise! Aceștia trebuie incluși în dieta ta, deoarece au o serie de beneficii pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de antioxidanți, acid pangamic și vitamina E.