Ce se întâmplă cu colesterolul și tensiunea arterială dacă mănânci caise. Efectele mai puțin cunoscute

Află ce se întâmplă cu colesterolul și tensiunea arterială dacă mănânci caise. Caisele au un profil nutrițional variat, astfel încât sunt considerate superalimente. Caisele conțin acizi organici, minerale și sunt o sursă excelentă de fibre solubile. Fibrele solubile ajută la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge și contribuie la reducerea greutății corporale.

Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 27 august 2024, 6:15
Află cum influențează consumul de caise colesterolul și tensiunea arterială. Caisele au un profil nutrițional variat / Shutterstock

Disponibile într-o varietate de forme, de la fructe proaspete la cele uscate, sau în diverse alimente precum tartele, caisele sunt o sursă de hrană abundentă, naturală. Consumul de caise te poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare și a tensiunii arteriale crescute.

Ce se întâmplă cu colesterolul și tensiunea arterială dacă mănânci caise

Caisele sunt pline de antioxidanți și sunt sărace în calorii. Acestea conțin, de asemenea, nutrienți importanți precum: fibre, luteină, potasiu, beta-caroten sau vitamina A și vitamina C. O singură caisă proaspătă oferă organismului 16,8 calorii, 4,55 miligrame de calciu și cantități semnificative de vitamina C.

Consumul regulat de caise ajută la susținerea sănătății digestive. Dacă mănânci aproximativ 300 grame de caise, adică două cești îi oferi organismului un aport de 6,2 grame de fibre. Atât fibrele solubile, cât și cele insolubile susțin sănătatea intestinului.

Fibrele solubile hrănesc bacteriile benefice care populează intestinul și ajută la gestionarea greutății, deoarece oferă senzație de sațietate. Sănătatea intestinală este strâns legată de un control mai bun al zahărului din sânge și un risc scăzut de obezitate.

Fibrele au rol de curățare a sistemului intestinal. Pe măsură ce bucățile de fibre se atașează de particulele de colesterol, fibrele mișcă colesterolul prin și în afara corpului. Consumul zilnic de 5 grame de fibre solubile poate reduce nivelul colesterolului cu câteva puncte, potrivit specialiștilor.

Consumul de caise poate avea efecte asupra hipertensiunii arteriale

Specialiștii dezvăluie cum influențează consumul de caise colesterolul și tensiunea arterială. Caisele sunt foarte bogate în potasiu, mineral care ajută la eliminarea mai eficientă a sodiului din organism. Astfel, acesta poate avea un efect asupra hipertensiunii arteriale.

De asemenea, potasiul ajută la menținerea sistemelor nervos și muscular la un nivel optim de funcționare. Caisele au un conținut ridicat de potasiu, ceea ce le transformă într-un aliat puternic în lupta împotriva afecțiunilor cardiovasculare, spune Parade.

Pentru o femeie, aportul necesar de potasiu de care ai nevoie pentru a menține tensiunea la un nivel normal este de 2600 miligrame pe zi. Pentru bărbați, acest număr se ridică la 3400 miligrame zilnic.

Alte beneficiile ale consumului de caise

Consumul de caise susține sănătatea ochilor și ajută vederea. Caisele sunt importante pentru sănătatea ochilor datorită conținutului lor de vitamina A și beta-caroten. Beta-carotenul este, de asemenea, cel care conferă caiselor culoarea portocalie caracteristică.

Vitamina A și betacarotenul pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cataractă. Aceasta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare. Caisele te ajută să te menții hidratată, deoarece conțin aproximativ 86% apă. Consumul de caise restabilește nivelul de electroliți din organism și echilibrează fluidele după antrenamentele fizice.

Pe lângă vitamina A, caisele sunt bogate si în vitamina C. Ambele protejează celulele pielii de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Vitamina C ajută, de asemenea, și la creșterea cantității de colagen din piele. Colagenul oferă pielii tale structura de care are nevoie pentru a fi puternică.

O altă recomandare a specialiștilor este să nu arunci sâmburii de caise! Aceștia trebuie incluși în dieta ta, deoarece au o serie de beneficii pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de antioxidanți, acid pangamic și vitamina E.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
3
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
5
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
PARTENERI