Potrivit lui Cristopher Johnson, un fizioterapeut din Seattle specializat în consilierea alergătorilor și triatloniștilor, a stabili dacă alergatul zilnic este sau nu sănătos depinde de câțiva factori. Inclusiv istoricul medical, condiția fizică, motivația personală și obiectivele personale de sănătate. În general, pentru alergătorii care iubesc acest sport ca metodă de recreere, ritmul ideal este de 3-5 zile săptămânal, dar ne-consecutiv.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă alergi în fiecare zi
Dr. Carly Gossard, doctor în terapie fizică și fondator al Empowered Pelvic Health, apreciază că cei mai competivi sportivi cu care lucrează preferă una sau două zile de pauză într-o săptămână.
„Ca și în orice alt sport, nu aș recomanda alergatul zilnic, căci este imperios necesar să te protejezi de rănire și să ai în vedere longevitatea ta sportivă. Aș spune că 6 zile este maximul, dar multora li se pare mai bine să alerge 4-5 zile ca să se simtă în formă”.
Alergatul poate să devină un hobby sănătos
De asemenea, există o mare diferență între alergătorii care preferă acest sport ca hobby și alergătorii profesioniști. „Cei din urmă și-au setat în timp organismul pentru a face față unei presiuni fizice suplimentare”, arată Johnson.
Acesta subliniază că un rol important pentru nivelul de performanță țintit vine și din aportul nutrițional și caloric al practicanților.
Dacă ești un alergător de dată recentă și ți-ai propus să alergi de câteva ori săptămânal, ambii fizioterapeuți apreciază că te poți aștepta să vezi unele schimbări pozitive. Atât imediat cât și pe termen lung, dacă ai perseverență, notează Parade.
„Pe termen scurt, poți simți o energie crescută și o stare psihică mai bună în urma eliberării naturale de endorfine asociate cu exercițiul fizic și a sentimentului general de de eliberare”, punctează dr. Gossard.
Vei avea o calitate mai bună a somnului
În viziunea lui Johnson, alergatul ajută la obținerea unei calități mai bune a somnului. Studiile au arătat că adulții care au practicat acest sport timp de cel puțin 30 de minute zilnic au dormit în medie cu 15 minute mai mult decât adulții care nu au alergat.
De asemenea, dacă menții rutina alergatului, dr. Gossard susține că rezistența ta fizică va crește. Vei fi capabilă să alergi distanțe mai lungi sau pe perioada mai lungi de timp. Experta sublinază că un alt beneficiu pe termen lung al alergatului este o sănătate cardiovasculară crescută.
În egală măsură, unii oameni remarcă o pierdere în greutate și dezvoltarea musculară.
Ce se întâmplă dacă alergi în fiecare zi. Indicii care îți arată că alergi prea mult
Există însă și un inconvenient al alergatului zilnic. Întrucât pui prea multă presiune pe organism, crește riscul de a te răni.
„Aveți grijă la rănile care apar în urma suprasolicitării, de exemplu tendinopatia membrului inferior, tensiunea musculară, întinderea musculară sau durerea rotulei”, completează Johnson. Dacă observi o durere persistentă sau progresivă, este un indiciu clar că alergi prea mult, susține medicul.
„Durerea ortopedică apare adesea la articulațiile inferioare, în genunchi, șold, glezne sau picioare”, mai explică dr. Gossard. Aceste simptome trădează faptul că fie alergi distanțe prea mari, fie alergi într-un ritm prea rapid.
O stare de oboseală generală sau o durere prelungită pot indica o nutriție inadecvată. „În funcție de distanța totală parcursă săptămânal și de greutate, un alergător poate avea nevoie de mai multe calorii sau de o nutriție mai specifică. Aș recomanda lucrul cu un antrenor și un nutriționist pentru a te asigura că organismul tău este alimentat corect”, completează aceasta.
De ce sunt necesare zilele de odihnă atunci când alergi
Dacă alergi de mai multe ori pe săptămână, pentru a te proteja de răni este necesară o etapă de încălzire de calitate, dar și un final optim de sesiune de alergat, lucru pe care mulți alergători îl omit. Încălzirea ar trebui să includă exerciții dinamice de întindere. Acestea vor implica mușchii abdominali, șoldurile, elemente de streching cu priză largă și folosirea rolei de exerciții.
Cu certitudine, beneficiile alergatului sunt numeroase, însă studiile științifice au demonstrat că nu este nevoie să alergi zilnic pentru a le obține. Includerea unor zile de odihnă în rutina ta de alergare este secretul.
În caz contrar, corpul tău va semnala o perioadă extinsă de timp starea de presiune în picioare. Ca și în alte zone ale sănătății, când vine vorba de slăbit, este important să dai ascultare înainte de orice corpului tău.