Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci scorțișoară în fiecare zi

Scorțișoara este un condiment sănătos, însă cât de mult este prea mult? A mânca scorțișoară nu e niciodată de ajuns și sunt puțini cei care nu adoră aroma ei. Ea poate fi folosită mult dincolo de perioada sezonului sărbătorilor de iarnă. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci scorțișoară în fiecare zi.

Andreea Ivana
Publicat: 25 ianuarie 2024, 6:38
Dacă mănânci scorțișoară zilnic, acest lucru va avea întotdeauna un impact asupra organismului tău / Shutterstock

Condimentul are un gust delicios alături de chili, cartofi dulci, friptură înnăbușită, curry și altele. Este și o modalitate de a îndulci cafeaua sau ceaiul fără a folosi zahăr.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci scorțișoară în fiecare zi

Dacă mănânci scorțișoară zilnic, acest lucru va avea întotdeauna un impact asupra organismului tău. În esență, acest impact este favorabil, deși este important să iei în calcul modul în care consumi scorțișoară. De exemplu, să o presari peste alimente lipsite de nutrienți nu e chiar benefic pentru sănătate. Însă în egală măsură e important să știi cantitatea de scorțișoară sigură pentru un consum regulat, deoarece este posibil să consumi prea mult, notează Parade.

Are multiple beneficii pentru sănătatea inimii

În opinia dieteticianului-nutriționist Lauren Manaker, unul din beneficiile cheie ale consumului regulat de scorțișoară este că e benefic pentru inimă. Consumul zilnic de scorțișoară este asociat pe termen lung cu sănătatea inimii în multiple moduri. Scorțișoara are un efect dovedit de reducere a nivelurilor de colesterol total, colesterol LDL (rău) și trigliceride. În acest mod ea reduce direct riscul bolilor cardiovasculare, care reprezintă una din principalele cauze de mortalitate.

A mânca scorțișoară zilnic poate reduce tensiunea arterială

Pe lângă efectul de reducere a colecterolului LDL (rău), consumul zilnic de scorțișoară poate reduce în egală măsură tensiunea arterială. Deoarece hipertensiunea arterială este legată de boala cardiovasculară, prin consumul de scorțișoară se reduce acest risc.

Poate scădea riscul de diabet de tip 2

Cercetările științifice arată că prin consumul de scorțișoară poate crește sensibilitatea la insulină. S-a demonstrat că acest condiment face ca celulele din organism să fie mai sensibile la insulină, hormonul care controlează nivelurile de zahăr.

Palmer explică faptul că motivul pentru care scorțișoara are efecte atât de benefice este că ea poate proteja împotriva diabetului de tip 2. Pe măsură ce organismul devine mai rezistent la insulina pe care o produce, glucoza nu poate pătrunde în celulele organismului atât de ușor, deoarece duce la creșterea nivelurilor de glucoză din sânge și în final la diabetul de tip 2, explică experta. Aceasta subliniază că scorțișoara nu este o pilulă magică și are un rol doar în ansamblul dietei ca întreg.

Poate scădea riscul de demență

Consumul regulat de scorțișoară este de asemenea favorabil creierului. Condimentul conține compuși despre care s-a dovedit că inhibă acumularea unei proteine numite tau în creier, care este o marcă a bolii Alzheimer, completează Manaker. Însă aceasta adaugă că este nevoie de date suplimentare pentru a confirma dacă scorțișoara poate fi recomandată ca o modalitate sigură de susținere a sănătății creierului.

Susține sănătatea intestinală

Deoarece scorțișoara este un condiment anti-inflamator, Manaker susține că ea poate fi de ajutor în stimularea unui intestin sănătos. Suprimă înmulțirea bacteriilor rele și permite proliferarea bacteriilor bune. În plus, unele studii arată că scorțișoara poate fi de ajutor în atenuarea simptomelor la oamenii care se confruntă regulat cu diaree din cauza sindromului colonului iritabil.

Care sunt riscurile consumului de scorțișoară

Deși consumul zilnic de scorțișoară se leagă de câteva beneficii pentru sănătate, în exces ar putea avea consecințe nebănuite. Oricât de benefică ar fi, este important de reținut că a consuma prea mult poate fi dăunător. Ea conține un compus potențial periculos numit cumarină, care poate dăuna ficatului în cantități mari. Manaker adaugă că totalul de cumarină aflat în cinnamomum cassia – tipul de scorțișoară aflat în majoritatea magazinelor agro-alimentare – este semnificativ mai mare decât în scorțișoara Ceylon, adevăratul tip de scorțișoară. 

Din cauza riscului pe care îl poate produce ficatului, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă un aport zilnic de maxim 0.1 miligrame de cumarină per kilogram de greutate corporală. Asta înseamnă că o persoană cu o greutate de 70 de kilograme nu ar trebui să consume mai mult de 7 miligrame de cumarină, care se găsește într-o lingură de Cassia cinnamon.

Presărând zilnic puțină scorțișoară în terciul de ovăz nu poate fi dăunător, însă este bine să se consulte întotdeauna doctorul. Atâta timp cât menții consumul de scorțișoară sub o lingură zilnic, îi vei păstra multiplele beneficii fără a te confrunta cu niciun efect negativ. Însă dacă ai unele dubii legate de impactul consumului ei asupra organismului, este bine să consulți un doctor. Astfel îți vei putea stabili obiceiurile de consum al scorțișoarei, ca să te bucuri fără griji de ea.  

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
2
Horoscop
Zodii care au probleme cu dragostea în luna mai 2024. Nativii care nu reușesc să-și găsească marea iubire
Cele patru zodii care au probleme cu dragostea în luna mai 2024 trebuie să fie foarte atente la modul în care aleg să-și gestioneze sentimentele. Mulți nativi sunt pe punctul de a rupe o...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
4
Sănătate
De ce nu e recomandat să dormi cu telefonul lângă pat. Ce spun specialiștii despre acest obicei
Sigur și ție ți s-a întâmplat să adormi cu telefonul în mână sau lângă tine. Specialiștii spun că acest obicei ar putea fi nociv pentru tine. Află de ce nu e recomandat să dormi...
5
Horoscop
4 zodii care se căsătoresc în 2024. Nativii care au noroc în dragoste
Astrologii vorbesc despre cele 4 zodii care se căsătoresc în 2024. Acești nativi au noroc când vine vorba de dragoste. Sunt pregătiți să-și întemeieze o familie și să se bucure de momente magice în...
PARTENERI