Cafeaua, espresso-ul și ceaiul echivalează deseori cu o băutură digestivă, mai ales la restaurant. Însă în această categorie mai amplă intră multe alte băuturi, unele dintre ele chiar și cu alcool.
Ce sunt băuturile digestive
În esență, termenul de ”digestiv” se referă atât la băutura în sine, cât și la momentul când este servită, ceea ce se întâmplă de regulă după o masă, explică Bob Higginbotham, director de operațiuni la braseria Venteux din Chicago, citat de Eatingwell.
Digestivele calmează stomacul și facilitează digestia
În general, băuturile digestive sunt un tip de băuturi cu un conținut ridicat de alcool. Au o aromă intensă și de cele mai multe ori acestea conțin ingrediente menite să calmeze stomacul.
Pe piață există o vastă gamă de băuturi digestive, menite să faciliteze procesul digestiv. Vinul sau lichiorul sunt toate considerate digestive. La fel ca și cocktail-urile compuse din aceste ingrediente. Aromele digestive diferă de la dulce-amărui la caramelizat, fructat sau dulce.
Majoritatea digestivelor sunt deosebit de amărui, și sunt făcute deseori din ierburi, cereale, coji, fructe sau flori. În multe culturi, băuturile digestive sunt apreciate ca băuturi care se servesc după masă, însă te poți bucura de ele și în timpul mesei, alături de un desert sau ca un substitut mai puțin dulce al desertului, completează Higginbotham. Digestivele sunt mult mai la modă în țările Europei decât în alte țări și regiuni ale lumii.
Cui îi este contraindicată băutura digestivă
Digestivele sunt o modalitate aromată și relaxantă de a încheia o masă savuroasă. Dacă iubești gustul amărui sau dulce al unui digestiv după masă, și dacă nu suferi de o afecțiune, te poți bucura de digestive, însă cu moderație, punctează experții.
Cele mai cunoscute tipuri de băuturi digestive
Grație ierburilor și infuziilor de cereale cu proprietăți calmante din compoziție, anumite băuturi de acest tip au fost prezentate inițial ca tonice medicinale. Principalele tipuri de băuturi digestive sunt:
- Băuturi cu vechime. Această gamă include diverse băuturi de la tequila la brandy și poate funcționa oricând și ca bază de cocktail.
- Lichioruri. Majoritatea lichiorurilor digestive sunt amărui sau dulci.
- Vinur, precum vin de Porto, sherry sau vermut dulce.
Chiar și oțetul balsamic poate funcționa ca digestiv. Ingredientul activ în această versatilă rețetă din struguri de origine italiană este oțetul acetic, care conține probiotice prietenoase cu intestinele, arată un studiu din 2017. Oțetul balsamic poate fi amestecat cu apă după mese, fiind foarte concentrat.
Cum și când să bei băuturi digestive, potrivit experților
Liz Davar, director de băuturi la un renumit restaurant din Los Angeles, sugerează comandarea unui digestiv la finalul mesei, în timpul servirii desertului sau după. Cantitatea ideală este de 30-60 mililitri la temperatura camerei.
Unele persoane preferă să-și savureze băutura digestivă într-un cocktail. Poți încerca să le incluzi în cafea sau alături de un cocktail. Pe de altă parte, o sticlă de băutură digestivă este o alternativă la sticla tradițională de vin.
Experții au păreri împărțite referitor la eficiența acestor băuturi în procesul digestiei. Dacă unele studii arată că ingredientele din ele pot ajuta în prevenirea indigestiei, nu există dovezi clare că aceste băuturi ajută substanțial digestia, explică gastroenterologul Andrew Moore de la NorthShore Medical Group din Chicago.
Este adevărat că multe persoane au un tranzit bun datorită ingredientelor din băutura digestivă. Totuși, acest câștig se poate datora și unui efect placebo, dar și faptului că digestivele sunt savurate la finalul unei mese.
Trucuri care ajută digestia, recomandate de specialiști
Nu trebuie însă să mizezi doar pe o băutură digestivă pentru a atenua efortul digestiv. Dacă dorești să pui sistemul intestinal la treabă după masă, mai ales după una copioasă, gastroenterologul menționat anterior are câteva recomandări inspirate.
Fă o plimbare
Pe lângă faptul că menține sub control oscilațiile de zahăr în sânge, o plimbare după servirea mesei are un efect dovedit în reducerea timpului de golire gastrică. Acest proces este util în reducerea simptomelor de balonare și reflux asociate deseori cu o masă, explică Moore. Așadar nu e nevoie de o oră de sală sau de o sesiune de sprint. O plimbare alertă poate reduce durata de golire a stomacului.
Spune stop acidului
Evită pe cât posibil băuturile carbogazoase în timpul și după masă, întrucât pot favoriza apariția gazelor și balonării. În schimb, poți opta pentru băuturi cu efect dovedit în îmbunătățirea digestiei, cum ar fi kombucha sau un suc de prune.
Hrănește-te înțelept
Evită să mănânci dincolo de nivelul tău obișnuit de sațietate. În egală măsură este important să nu mănânci nici prea puțin. Este dovedit faptul că cei care mănâncă mai puțin decât au nevoie sunt expuși la un risc crescut de probleme digestive.
Este de asemenea esențial să te ferești de preparatele care abundă în grăsimi, căci încetinesc golirea gastrică, mai precizează Moore. În schimb, trebuie să te concentrezi pe consumul unor mese reduse cantitativ, dar mai frecvente, bogate în fructe și legume. În egală măsură, asigură-te că bei multă apă pe tot parcursul zilei, mai sugerează expertul.