Dacă ești familiarizată cu bucătăria mediteraneeană, atunci probabil că ai gustat până acum capere. Acești muguri florali comestibili pot fi mici, dar conțin o aromă intensă și o mulțime de nutrienți. Sunt, de asemenea, versatili și se potrivesc de minune în salate, sosuri și multe altele.
Ce sunt caperele și ce beneficii au pentru organism
Tufa de caper este cunoscută pentru numele de Capparis spinosa. Această plantă este originară din Marea Mediterană și are frunze și flori rotunjite care variază în culori de alb la roz.
Planta produce, de asemenea, boabele de caper, un fruct care se consumă adesea murat, precum și un mugur floral comestibil cunoscut sub numele de caperă. Caperele sunt folosite în general ca garnitură sau condimente.
Caperele sunt de obicei sărate și murate. Ele sunt considerate un element de bază în multe feluri de mâncare mediteraneene.
Ele sunt, de asemenea, un ingredient central în sosul tartar și sunt adesea folosite în salate, sosuri și preparate cu paste.
Caperele sunt, de asemenea, dense în nutrienți. Ele au fost asociate cu beneficii importante pentru sănătate. S-a demonstrat că acestea reduc inflamatia din organism, îmbunătățesc sănătatea ficatului, stabilizează nivelul zahărului din sânge și multe altele.
Ce beneficii au caperele pentru organism
Caperele sunt bogate în fibre. Fibrele ajută la încetinirea absorbției zahărului în fluxul sanguin pentru a menține nivelurile de zahăr stabile pe termen lung. Unele studii au arătat că anumite componente ale caperelor pot avea proprietăți antidiabetice.
Caperele sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina K. Ele conțin aproximativ 9% din doza zilnică recomandată.
Vitamina K este esențială pentru procesul de coagulare. Studiile recente au arătat că ele pot reduce chiar și inflamatia din organism.
Inflamația acută este o parte importantă a răspunsului imun conceput pentru a proteja organismul împotriva bolilor și infecțiilor.
Inflamația cronică, pe de altă parte, este considerată a fi rădăcina majorității bolilor și poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni precum cancerul, bolile de inimă și diabetul.
Consumul de capere poate ajuta, de asemenea, al sprijinirea sănătății sistemului osos. Vitamina K, joacă un rol central în sănătatea oaselor.
Acest lucru se datorează faptului că vitamina K este implicată în metabolismul osos și este necesară pentru a crește nivelul unei proteine specifice care ajută la menținerea rezervelor de calciu în țesutul osos.
Utilizări în medicina tradițională
Bogate în vitamine și minerale, beneficiile pentru sănătate și proprietățile vindecătoare ale caperelor au fost folosite în medicina holistică de secole. În medicina ayurvedică, caperele sunt folosite pentru a promova și a stimula funcția hepatică.
De asemenea, se crede că optimizează sănătatea inimii. În medicina tradițională chineză, capele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a îmbunătăți circulația sângelui.
Riscuri și efecte secundare
Deși caperele pot fi savurate ca pare a unei diete echilibrate, unii omani ar putea avea nevoie să-și mențină consumul acestor legume la minimum.
Alergiile la capere sunt rare, dar au existat și cazuri în lume. Simptomele sunt cele asemănătoare cu ale alergiilor alimentare.
Printre acestea se numără: umflare, urticarie, mâncărime, roșeață și erupții la nivelul pielii. Caperele sunt bogate în sodiu.
Scăderea consumului de sodiu este important pentru persoanele care suferă de hipertensiunea aeterială. Caperele trebuie consumate cu atenție și moderație, spun specialiștii.