Specialiștii de la Healthline susțin că nu există multe studii care să ilustreze efectele pozițiilor de somn asupra sănătății inimii. Cu toate acestea, există anumite evidențe care ilustrează că persoanele care obișnuiesc să doarmă pe partea stângă pun mai multă presiune asupra inimii lor.
Cea mai bună poziție de dormit pentru inimă
Primul studiu care a atestat o legătură între poziția somnului și efectele acesteia asupra inimii a fost înregistrat în anul 1997. Studiul a fost efectuat în laborator, pe mai mulți pacienți, cu ajutorul unei electrocardiograme. Într-un studiu mai recent, din anul 2018, cercetătorii au descoperit că persoanele care dorm pe partea stângă au un risc mai mare de a dezvolta probleme ale inimii.
Cercetătorii au înregistrat modificări majore atunci când au citit ECG-ul persoanelor care au dormit pe partea stângă. Aceștia s-au folosit de o tehnică de imagistică numită vectorcardiografie și au descoperit că somnul pe partea stângă a determinat inima să aibă bătăi neregulate.
Când participanți au fost invitați să doarmă pe partea dreaptă, specialiștii nu au înregistrat aproape nicio modificare a activității ECG.
S-a mai descoperit că persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă raportează adesea disconfort și dificultăți de respirație atunci când dorm pe partea stângă.
Cei mai mulți specialiști susțin că cea mai bună poziție de somn pentru sănătatea inimii este dormitul pe partea dreaptă.
Află mai multe și despre ce spune poziția somnului despre tine.
În acest moment nu este clar care este cea mai bună poziție de dormit pentru sănătatea inimii. Cei mai mulți cercetători sunt de părere că obținerea unui somn de calitate este mult mai importantă decât poziția somnului. Calitatea slabă a somnului și durata scurtă a acestuia este asociată cu riscul crescut de dezvoltare a bolilor inimii.
Ce se întâmplă dacă dormi pe burtă
Studiile arată că oamenii dormi mai puțin de 10% din timp pe burtă. Specialiștii de la Sleep Foundation susțin că această poziție de somn nu este deloc populară și este evitată deseori de cei mai mulți oameni. Deși există câteva beneficii ale acestei poziții, cum ar fi reducerea sforăitului, dormitul pe burtă poate să-ți cauzeze probleme de sănătate.
Pentru cele mai multe persoane care dorm pe spate, specialiștii susțin că au înregistrat probleme cum ar fi durerile de gât și ale coloanei. Cea mai bună poziție de somn este cea care susține alinierea sănătoasă a coloanei vertebrale. Când dormi pe burtă, trunchiul tău se scufundă în mod natural mai adânc în saltea din cauza greutății sale.
Ca urmare, spatele s-ar putea arcui, întinzând coloana vertebrală din aliniament neutru. Când coloana vertebrală nu este aliniată, participanții au experimentat stres și încordare la nivelul acesteia. Participanții înregistrează cel mai des dureri de gât, spate și umeri.
Un alt lucru care s-ar putea întâmpla dacă obișnuiești să dormi pe burtă, ține de apariția acneei. Atunci când dormi pe burtă ai tendința să-ți afunzi fața în pernă. În acest mod facilitează apariția problemelor de la nivelul tenului, spun specialiștii. Specialiștii nu recomandă persoanelor însărcinate să doarmă pe burtă. Acest lucru ar putea duce la apariția problemelor de sănătate ale mamei și ale fătului, susține Healthline.