Când glandele produc mai multe uleiuri decât în mod normal, porii se înfundă, permițând get apariția bacteriilor și coșurilor. Acestea pot fi de diferite forme și profunzimi. Experții recomandă cu încredere remedii naturale pentru a le trata.
Cele mai bune vitamine și minerale pentru tratarea acneei
Pentru a trata inesteticele coșuri, medicii recomandă topice medicamente ca peroxidul de benzoil, antibiotice ca tetraciclina și medicamente orale care conțin vitamina A precum isotretinoin.
Pe de altă parte, există și tratamente naturale orale ca vitaminele și suplimentele cu minerale. Funcționează însă remediile naturale? Dacă da, care sunt acelea. Haideți să aflăm alături de specialiștii consultați de Healthline.
Vitamina A
Vitamina A este un posibil remediu pentru acnee, dar trebuie luată într-un mod adecvat. Suplimentele orale cu vitamina
A nu funcționează la fel ca vitamina A topică, potrivit specialiștilor de la Universitatea din Michigan. De fapt, acestea pot face mai mult rău decât bine.
Deoarece este o vitamină solubilă în grăsime, ea se acumulează în organism. Un aport de peste 10.000 internaționale unități (UI) poate fi toxic, lucrul valabil mai ales în cazul femeilor însărcinate.
Dar ca medicație topică, vitamina A poate fi de ajutor în tratarea acneei. Majoritatea medicamentelor topice alterează chimic vitamina la nivelul unui retinoid pe care îl poți aplica pe piele. Potrivit Clinicii Mayo, retinoizii reprezintă cel mai eficient tratament contra acneei datorită abilității lor de regenerare și vindecare rapidă a pielii.
Poți cere dermatologului astfel de produse, care se eliberează numai pe bază de rețetă Femeile însărcinate trebuie să evite retinoizii. Substanța slăbește de asemenea naturală protecția UV a pielii, așadar persoanele care recurg la retinoizi trebuie să evite expunerea la soare și să folosească creme cu ecran de protecție solară.
Zincul
Zincul este un mineral la rândul lui util în tratamentul acneei. Îl poți lua ca supliment oral sau ca tratament topic. O analiză recentă arată că zincul poate scădea producția de uleiuri ale pielii și poate proteja împotriva infecțiilor bacteriale și a inflamației.
Ai nevoie doar de mici cantități de zinc, iar specialiștii recomandă un aport zilnic la adulți de 8-11 miligrame. Există dovezi că o doză relativ sigură este de 30 miligrame.
Cantitățile mai mari de zinc pot fi dăunătoare. Loțiunile topice care conțin zinc pot fi de asemenea utile în cazul acneei. Aplicarea unei loțiuni de 1.2% acetat de zinc și 4% eritromicină poate curăța semnificativ pielea.
Vitamina E
Se consideră că și vitamina E poate fi un posibil remediu. Relația acneei cu vitamin E nu e studiată foarte bine, la fel ca în cazul vitaminei A sau zincului. Totuși, un studiu recent a arătat că oamenii cu acnee prezintă deficiențe de vitaminele E, A și de zinc. Așadar, ar trebui respectată doza zilnică recomandată de 15 miligrame de vitamina E.
Uleiul de tea tree este un alt remediu de mare ajutor. Constituie o bună alternativă la peroxidul de benzoil, un ingredient binecunoscut în cremele anti-acneice.
Are efecte similare, eliminând bacteriile și scăzând producția de uleiuri. Ambele sunt disponibile fără rețetă, însă uleiul din tea tree pare să cauzeze mai puține efecte secundare ca mâncărimea, senzația de arsură și cojirea pielii.
Antioxidanții și acizii grași omega-3
Acizii grași omega-3 sunt un tip de grăsime aflat în anumite plante și surse de proteine animale ca peștele și ouăle. Antioxidanții neutralizează toxinele din organism. Împreună cu antioxidanții, și acizii grași omega-3 pot reduce inflamația. Studiile susțin legătura dintre o creștere a consumului lor și o reducere a acneei.
Cercetări realizate în 2012 și 2014 au arătat că oamenii care au luat zilnic un supliment cu omega-3 și antioxidant au fost apți să își reducă acneea și să-și îmbunătățească sănătatea mintală. Însă mai este nevoie și de alte cercetări care să confirme aceste rezultate.
Așadar, dieta poate fi utilă în îmbunătățirea aspectului pielii în cazul acneei, însă nu există o cură alimentară definitivă. Înainte de a-ți modifica dieta, e important să consulți un medic. Cea mai bună dietă dacă suferi de acnee vizează o dietă completă, echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, surse de proteine sănătoase și cereale integrale.
Cum afectează dieta pielea ta
Dieta are o importanță esențială pentru piele. Anumite alimente pot crește nivelul de zahăr din sânge mai rapid decât altele. Când acestea cresc rapid, provoacă organismul să elibereze IGF-1, un hormon care gestionează efectele creșterii insulinei.
Un nivel în exces de IGF-1 poate forța glandele să producă mai mult sebum, crescând riscurile de acnee și inflamație. Printre alimentele care provoacă oscilații ale zahărului în sânge se numără pastele, orezul alb, pâinea albă, zahărul.
Aceste alimente sunt considerate carbohidrați cu indice glicemic mare, conținând zaharuri simple. Ciocolata, de asemenea, poate înrăutăți acneea. În general regimul alimentar bogat în carbohidrați cu indice glicemic mare și lactate, grăsimi saturate sau grăsimi trans favorizează acneea.
Alimente care ajută pielea
Pe de altă parte, alimentele cu indice glicemic mic, conținând carbohidrați complecși, pot reduce riscul de dezvoltare a acneei. Carbohidrații complecși se găsesc în cereale integrale, legume, fructe și zarzavaturi neprocesate. Alimentele care conțin mineralul zinc, vitaminele A și E și antioxidanți sunt benefice în cazul acneei.
Printre opțiunile alimentare recomandate se numără fructele galbene și portocalii ca morcovii, caisele și cartofii dulci, spanacul și alte legume de un verde închis cu frunze, roșiile, coacăzele, pâinea integrală, orezul brun, chinoa, curcanul, semințele de dovleac, fasolea, mazărea și lintea, somonul, macroul și alte tipuri de pește gras, alunele.
Câteva studii recente sugerează că urmarea unei diete cu indice glicemic sau cu un conținut redus de zaharuri simple poate preveni și ameliora aspectul acneei.
Un studiu din 2007 publicat în Journal of the American Academy of Dermatology a demonstrat că voluntarii care au urmat o dietă de 12 săptămâni cu indice glicemic mic, bogată în proteine, a îmbunătățit aspectul acneei, ducând și la pierderea în greutate.