Nu trebuie să-ți faci griji. Îți poți învăța corpul să folosească grăsimile stocate ca combustibil. Poți reduce drastic consumul de carbohidrați punând accent pe mesele bogate în nutrienți. Cu toate acestea, este esențial să stai departe de mai multe pericole care te-ar putea împiedica să ai rezultatele dorite.
Ce nu e indicat să faci într-o dietă săracă în carbohidrați
Descoperirea a ceea ce nu ar trebui să faci atunci când urmezi o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați îți va permite să iei decizii înțelepte și să îți atingi cu încredere obiectivele. Pregătește-te să îți schimbi relația cu carbohidrații și să vezi beneficiile care îți pot schimba viața.
Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este o strategie alimentară susținută științific. Milioane de oameni din întreaga lume au adoptat-o și nu este doar o tendință trecătoare. Consumând mai puțini carbohidrați, organismul trece de la utilizarea glucozei (produsă din carbohidrați) ca sursă de energie la arderea rezervelor de grăsime.
Modificarea metabolică cunoscută sub numele de cetoză are mai multe avantaje.
Există mai multe tipuri de diete cu conținut scăzut de carbohidrați. Bine-cunoscuta dietă ketogenă (extrem de săracă în carbohidrați, bogată în grăsimi), dieta Atkins (scăzută în carbohidrați, moderată în consumul de proteine) și altele.
Aceste diete interzic consumul de legume bogate în amidon, deserturi, pâine, paste și alte mese bogate în carbohidrați în favoarea legumelor fără amidon, proteinelor slabe și grăsimilor sănătoase.
Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot promova scăderea în greutate, o mai mare sensibilitate la insulină, un control mai bun al zahărului din sânge, mai puține pofte, o energie sporită și chiar avantaje cognitive prin limitarea aportului de carbohidrați.
Începerea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați poate fi o cale captivantă către pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății. Cu toate acestea, să faci greșeli care ți-ar putea împiedica succesul este simplu. Aceste greșeli tipice trebuie evitate:
Restricție extremă a carbohidraților
Obiectivul principal al unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați este reducerea aportului de carbohidrați. Este, de asemenea, esențial să atingi un echilibru durabil. Consumul prea scăzut de carbohidrați, mai ales fără sfatul potrivit, poate provoca epuizare. Te poți confrunta cu deficit de nutrienți și chiar poate avea un efect negativ asupra sănătății generale.
Pentru a alege o gamă adecvată de carbohidrați care se potrivește cerințelor și obiectivelor tale unice de sănătate, discută cu un expert în sănătate sau un dietetician.
Ignorarea nevoilor nutriționale
O dietă săracă în carbohidrați nu implică să omiți nutrienții necesari.
Energia este derivată din carbohidrați, dar o dietă echilibrată ar trebui să includă și alți nutrienți esențiali.
Pentru a satisface cerințele organismului de vitamine, minerale și fibre, asigură-te că consumi o gamă largă de mese bogate în nutrienți. Pentru a produce o dietă hrănitoare și bine echilibrată, include o mulțime de legume fără amidon, carne slabă, grăsimi sănătoase și fructe cu conținut scăzut de carbohidrați.
Eșecul în planificarea meselor
O dietă de succes cu conținut scăzut de carbohidrați depinde de o planificare atentă a mesei. Fără o strategie definită, este mai simplu să iei decizii alimentare impulsive care ți-ar putea împiedica progresul.
Asigură-te că mesele și gustările tale sunt planificate în avans și respectă obiectivele tale cu conținut scăzut de carbohidrați. Acest lucru îți va oferi libertatea pentru a lua decizii mai bune pe tot parcursul zilei. Te va menține pe drumul cel bun și va împiedica să consumi mâncăruri la îndemână, adesea bogate în carbohidrați.
Ignorarea etichetelor de pe produse
Frecvent, mâncărurile, condimentele și băuturile ambalate includ carbohidrați nedetectabili. Numeroase produse care par nevinovate pot include zaharuri suplimentare, amidon sau alte ingrediente bogate în carbohidrați.
Fă un obicei din a analiza amănunțit etichetele nutriționale pentru a identifica sursele de carbohidrați ascunși și pentru a lua cele mai bune decizii. Acordă atenție cantităților de porții și reține că ingredientele cu zaharuri adăugate pot avea denumiri precum sirop de porumb, dextroză sau maltodextrină.
Neglijarea aportului de proteine
Pentru menținerea masei musculare, încurajarea sațietății și susținerea a numeroase procese metabolice, este esențial un consum suficient de proteine. Unii oameni care urmează o dietă săracă în carbohidrați ar putea uita în mod neintenționat să consume suficiente proteine, deoarece se concentrează pe reducerea consumului de carbohidrați.
Pentru a te asigura că îți satisfaci nevoile de proteine, include în mese surse slabe de proteine, cum ar fi carnea de pasăre, pește, tofu, leguminoase și produse lactate.