Ce nu e indicat să faci într-o dietă săracă în carbohidrați, potrivit specialiștilor

Te gândești să începi o dietă săracă în carbohidrați? Poate că deja ai ales una, dar întâmpini probleme cu opțiunile nutriționale pe care le ai. Află ce nu e indicat să faci într-o dietă săracă în carbohidrați, potrivit specialiștilor.

Andrada Marinică
Publicat: 19 iulie 2023, 8:05
Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este o strategie alimentară susținută științific / Shutterstock

Nu trebuie să-ți faci griji. Îți poți învăța corpul să folosească grăsimile stocate ca combustibil. Poți reduce drastic consumul de carbohidrați punând accent pe mesele bogate în nutrienți. Cu toate acestea, este esențial să stai departe de mai multe pericole care te-ar putea împiedica să ai rezultatele dorite.

Ce nu e indicat să faci într-o dietă săracă în carbohidrați

Descoperirea a ceea ce nu ar trebui să faci atunci când urmezi o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați îți va permite să iei decizii înțelepte și să îți atingi cu încredere obiectivele. Pregătește-te să îți schimbi relația cu carbohidrații și să vezi beneficiile care îți pot schimba viața.

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este o strategie alimentară susținută științific. Milioane de oameni din întreaga lume au adoptat-o și nu este doar o tendință trecătoare. Consumând mai puțini carbohidrați, organismul trece de la utilizarea glucozei (produsă din carbohidrați) ca sursă de energie la arderea rezervelor de grăsime.

Modificarea metabolică cunoscută sub numele de cetoză are mai multe avantaje.

Există mai multe tipuri de diete cu conținut scăzut de carbohidrați. Bine-cunoscuta dietă ketogenă (extrem de săracă în carbohidrați, bogată în grăsimi), dieta Atkins (scăzută în carbohidrați, moderată în consumul de proteine) și altele.

Aceste diete interzic consumul de legume bogate în amidon, deserturi, pâine, paste și alte mese bogate în carbohidrați în favoarea legumelor fără amidon, proteinelor slabe și grăsimilor sănătoase.

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot promova scăderea în greutate, o mai mare sensibilitate la insulină, un control mai bun al zahărului din sânge, mai puține pofte, o energie sporită și chiar avantaje cognitive prin limitarea aportului de carbohidrați.

Începerea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați poate fi o cale captivantă către pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății. Cu toate acestea, să faci greșeli care ți-ar putea împiedica succesul este simplu. Aceste greșeli tipice trebuie evitate:

Restricție extremă a carbohidraților

Obiectivul principal al unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați este reducerea aportului de carbohidrați. Este, de asemenea, esențial să atingi un echilibru durabil. Consumul prea scăzut de carbohidrați, mai ales fără sfatul potrivit, poate provoca epuizare. Te poți confrunta cu deficit de nutrienți și chiar poate avea un efect negativ asupra sănătății generale.

Pentru a alege o gamă adecvată de carbohidrați care se potrivește cerințelor și obiectivelor tale unice de sănătate, discută cu un expert în sănătate sau un dietetician.

Ignorarea nevoilor nutriționale

O dietă săracă în carbohidrați nu implică să omiți nutrienții necesari.
Energia este derivată din carbohidrați, dar o dietă echilibrată ar trebui să includă și alți nutrienți esențiali.

Pentru a satisface cerințele organismului de vitamine, minerale și fibre, asigură-te că consumi o gamă largă de mese bogate în nutrienți. Pentru a produce o dietă hrănitoare și bine echilibrată, include o mulțime de legume fără amidon, carne slabă, grăsimi sănătoase și fructe cu conținut scăzut de carbohidrați.

Eșecul în planificarea meselor

O dietă de succes cu conținut scăzut de carbohidrați depinde de o planificare atentă a mesei. Fără o strategie definită, este mai simplu să iei decizii alimentare impulsive care ți-ar putea împiedica progresul.

Asigură-te că mesele și gustările tale sunt planificate în avans și respectă obiectivele tale cu conținut scăzut de carbohidrați. Acest lucru îți va oferi libertatea pentru a lua decizii mai bune pe tot parcursul zilei. Te va menține pe drumul cel bun și va împiedica să consumi mâncăruri la îndemână, adesea bogate în carbohidrați.

Ignorarea etichetelor de pe produse

Frecvent, mâncărurile, condimentele și băuturile ambalate includ carbohidrați nedetectabili. Numeroase produse care par nevinovate pot include zaharuri suplimentare, amidon sau alte ingrediente bogate în carbohidrați.

Fă un obicei din a analiza amănunțit etichetele nutriționale pentru a identifica sursele de carbohidrați ascunși și pentru a lua cele mai bune decizii. Acordă atenție cantităților de porții și reține că ingredientele cu zaharuri adăugate pot avea denumiri precum sirop de porumb, dextroză sau maltodextrină.

Neglijarea aportului de proteine

Pentru menținerea masei musculare, încurajarea sațietății și susținerea a numeroase procese metabolice, este esențial un consum suficient de proteine. Unii oameni care urmează o dietă săracă în carbohidrați ar putea uita în mod neintenționat să consume suficiente proteine, deoarece se concentrează pe reducerea consumului de carbohidrați.

Pentru a te asigura că îți satisfaci nevoile de proteine, include în mese surse slabe de proteine, cum ar fi carnea de pasăre, pește, tofu, leguminoase și produse lactate.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI