Conform Codului Alimentar al FDA, producătorii nu sunt obligați să respecte anumite protocoale pentru a controla agenții patogeni, atâta timp cât le oferă clienților instrucțiuni de gătit. Dacă punga de mazăre congelată conține instrucțiuni de gătit, aceste nu sunt o simplă sugestie utilă, ci și un avertisment de siguranță alimentară.
Prepararea termică, potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj, ar trebui să distrugă orice microorganisme dăunătoare. Neșansa de a contracta o boală provocată de bacterii provenite din boabele congelate există. De aceea, ia în calcul să le fierbi neapărat 90 de secunde înainte de preparare.
Mazărea la conservă trebuie scursă bine
Mazărea la conservă este o variantă mai sigură. Spre deosebire de mazărea congelată, mazărea la conservă nu trebuie dezghețată înainte de preparare. Poți pur și simplu să o arunci în supă sau în compoziția unei plăcinte cu pui.
Dar și așa este greșit, pentru că mazărea la conservă abundă în sare, care e nesănătoasă în cantități excesive. De aceea, înainte de a o pune la fiert, mazărea trebuie scursă. O jumătate de cană de mazăre la conservă poate conține 15% din doza zilnică recomandată de sare, respectiv 52% în cazul întregii conserve. Din fericire, nu trebuie să renunți la mazărea conservată sau să o cauți pe cea etichetată cu conținut scăzut de sodiu. Tot ce trebuie să faci este să o scurgi bine înainte de gătit.
Adăugarea prea devreme în mâncare
Gătitul este și o chestiune de planificare. Mazărea se înscrie printre ingredientele în cazul cărora planificarea corectă este esențială pentru gustul reușit al mâncării, dar și pentru aspectul ei estetic.
Clorofila, compusul care dă mazării culoarea ei verde aprins, începe să se degradeze când e expusă la căldură, devenind o pastă verzuie de culoarea mucegaiului. Gătirea prelungită, ca atunci când adaugi mazărea în supă la începutul rețetei, face boabele să își piardă din gustul dulce, principala funcție a mazării în contextul preparatelor savuroase.
Dacă lași boabele să plutească în supă în timp ce aștepți să fiarbă alte legume, își vor pierde forma și pot începe chiar să se dezintegreze. De aceea e bine să adaugi mazărea spre finalul procesului de preparare. Dacă faci supă, adaugă boabele cu un minut sau două înainte să iei oala de pe foc. Astfel vei evita deteriorarea culorii, aromei, și texturii boabelor.
Fierberea excesivă
Dacă este lăsată în apă prea mult timp, mazărea fiartă devine moale, incoloră și fără gust. Pentru o legumă care are deja o textură delicată și o aromă subtilă, acest proces o poate transforma într-un eșec culinar. De asemenea, fierberea va lăsa boabele de mazăre fără nutrienți.
Într-un studiu din revista Food Science and Biotechnology, care a testat efectele diferitelor metode de gătire asupra diferitelor tipuri de legume, cercetătorii au descoperit că fierberea a cauzat cea mai mare pierdere de vitamina C. În general, nutrienții solubili în apă precum vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina și vitaminele B se pierd în timpul fierberii. Mineralele, inclusiv potasiul, calciul și fierul pot scădea cu 70%.
Pentru a evita pierderea nutrienților, gătitul la microunde și la abur sunt cele mai bune opțiuni. Pentru a păstra aroma și textura mazării, sotarea boabelor într-o tigaie de calitate este de preferat. Prin sotarea boabelor, vei preveni înmuierea lor excesivă și le vei permite să-și păstreze textura fermă.