Reclamă

Cele mai comune greșeli atunci când gătești mazăre. Cum să obții maximum de beneficii pentru sănătate

Mazărea are o poziție aparte în nutriție, fiind una dintre cele mai versatile și sănătoase legume, foarte apreciată în gastronomia românească. Această leguminoasă delicioasă, de o savoare aparte, este bogată în vitaminele A, B1, B6, C și K. În plus, este și ușor de gătit. Află din acest articol care sunt cele mai comune greșeli atunci când gătești mazăre.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 10 ianuarie 2024, 6:37

Mazărea e alegerea ideală atunci când nu prea ai timp și multe ingrediente la dispoziție. În plus, abundă în beneficii pentru sănătate. Boabele de mazăre au un conținut bogat în fibre și redus în grăsimi și nu au deloc colesterol. Sunt și o sursă extraordinară de proteine, deci e bine să le incluzi mai des în meniul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai comune greșeli atunci când gătești mazăre

Mazărea se prepară foarte ușor, fiind alegerea ideală pentru o garnitură rapidă atunci când ai puțin timp la dispoziție și ingrediente puține. O singură ceașcă de mazăre conține 8 grame de proteine, 8 grame de fibre și 8 grame de zahăr, fiind o opțiune ideală dacă vrem să slăbim, și bogată în proteine.

Conform Mashed.com, mazărea poate fi consumată simplă, în paste sau în paella. Din păcate, deseori boabele de mazăre sunt gătite inadecvat, ceea ce le reduce din excepționalul potențial nutrițional. Iată care sunt cele mai mari greșeli atunci când gătim mazăre.

Gătirea excesivă

Gătirea excesivă este cea mai comună greșeală, deoarece se crede deseori că mazărea trebuie gătită mai mult decât e necesar. Gătirea excesivă apare mai ales în cazul boabelor de mazăre congelate.

Reclamă

Aceasta este trecută prin abur înainte de a fi ambalată. Asta înseamnă că trebuie doar să o încălzești pentru a elimina potențialii agenți patogeni. Trebuie ținută pe foc unu-două minute, nu 10 sau 15. Cu cât o lași mai mult în apă, cu atât va deveni mai pasată. Gustul care a făcut-o celebră va fi mai puțin dulce.

Gătirea insuficientă este la fel de periculoasă

De fapt, dacă nu este gătită suficient este mai rău decât atunci când e pregătită excesiv și ar putea fi un pericol pentru sănătate.

Reclamă

Conform Codului Alimentar al FDA, producătorii nu sunt obligați să respecte anumite protocoale pentru a controla agenții patogeni, atâta timp cât le oferă clienților instrucțiuni de gătit. Dacă punga de mazăre congelată conține instrucțiuni de gătit, aceste nu sunt o simplă sugestie utilă, ci și un avertisment de siguranță alimentară.

Prepararea termică, potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj, ar trebui să distrugă orice microorganisme dăunătoare. Neșansa de a contracta o boală provocată de bacterii provenite din boabele congelate există. De aceea, ia în calcul să le fierbi neapărat 90 de secunde înainte de preparare.

Mazărea la conservă trebuie scursă bine

Mazărea la conservă este o variantă mai sigură. Spre deosebire de mazărea congelată, mazărea la conservă nu trebuie dezghețată înainte de preparare. Poți pur și simplu să o arunci în supă sau în compoziția unei plăcinte cu pui.

Dar și așa este greșit, pentru că mazărea la conservă abundă în sare, care e nesănătoasă în cantități excesive. De aceea, înainte de a o pune la fiert, mazărea trebuie scursă. O jumătate de cană de mazăre la conservă poate conține 15% din doza zilnică recomandată de sare, respectiv 52% în cazul întregii conserve. Din fericire, nu trebuie să renunți la mazărea conservată sau să o cauți pe cea etichetată cu conținut scăzut de sodiu. Tot ce trebuie să faci este să o scurgi bine înainte de gătit.

Adăugarea prea devreme în mâncare

Gătitul este și o chestiune de planificare. Mazărea se înscrie printre ingredientele în cazul cărora planificarea corectă este esențială pentru gustul reușit al mâncării, dar și pentru aspectul ei estetic.

Clorofila, compusul care dă mazării culoarea ei verde aprins, începe să se degradeze când e expusă la căldură, devenind o pastă verzuie de culoarea mucegaiului. Gătirea prelungită, ca atunci când adaugi mazărea în supă la începutul rețetei, face boabele să își piardă din gustul dulce, principala funcție a mazării în contextul preparatelor savuroase.

Dacă lași boabele să plutească în supă în timp ce aștepți să fiarbă alte legume, își vor pierde forma și pot începe chiar să se dezintegreze. De aceea e bine să adaugi mazărea spre finalul procesului de preparare. Dacă faci supă, adaugă boabele cu un minut sau două înainte să iei oala de pe foc. Astfel vei evita deteriorarea culorii, aromei, și texturii boabelor.

Fierberea excesivă

Dacă este lăsată în apă prea mult timp, mazărea fiartă devine moale, incoloră și fără gust. Pentru o legumă care are deja o textură delicată și o aromă subtilă, acest proces o poate transforma într-un eșec culinar. De asemenea, fierberea va lăsa boabele de mazăre fără nutrienți.

Într-un studiu din revista Food Science and Biotechnology, care a testat efectele diferitelor metode de gătire asupra diferitelor tipuri de legume, cercetătorii au descoperit că fierberea a cauzat cea mai mare pierdere de vitamina C. În general, nutrienții solubili în apă precum vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina și vitaminele B se pierd în timpul fierberii. Mineralele, inclusiv potasiul, calciul și fierul pot scădea cu 70%.

Pentru a evita pierderea nutrienților, gătitul la microunde și la abur sunt cele mai bune opțiuni. Pentru a păstra aroma și textura mazării, sotarea boabelor într-o tigaie de calitate este de preferat. Prin sotarea boabelor, vei preveni înmuierea lor excesivă și le vei permite să-și păstreze textura fermă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care arată cum se îngrijeste corect o plantă de aloe vera
Timp liber
Cum se îngrijește corect Aloe Vera, una dintre cele mai iubite plante de interior
Te întrebi cum se îngrijește corect planta de Aloe Vera? Mai jos găsești câteva sfaturi utile de la specialiști. Aceasta este una dintre cele mai iubite plante de interior și poate fi integrată cu...
2
Două mâini de femeie care curăță faianța de la baie cu ajutorul mănușilor și a soluțiilor de curățare
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
3
Demi Moore, cu câinele în brațe, la un eveniment
Divertisment
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy, iar fanii au remarcat imediat corpul ei...
4
O farfurie pe care se află mai multe bucăți de plăcintă cu mere
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
5
O femeie frumoasă care ține în brațe o minge colorată ce simbolizează planeta Venus, care aduce schimbări cu intrarea sa în Capricorn
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
PARTENERI
×