Reclamă

Cele mai comune greșeli atunci când gătești mazăre. Cum să obții maximum de beneficii pentru sănătate

Mazărea are o poziție aparte în nutriție, fiind una dintre cele mai versatile și sănătoase legume, foarte apreciată în gastronomia românească. Această leguminoasă delicioasă, de o savoare aparte, este bogată în vitaminele A, B1, B6, C și K. În plus, este și ușor de gătit. Află din acest articol care sunt cele mai comune greșeli atunci când gătești mazăre.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 10 ianuarie 2024, 6:37

Mazărea e alegerea ideală atunci când nu prea ai timp și multe ingrediente la dispoziție. În plus, abundă în beneficii pentru sănătate. Boabele de mazăre au un conținut bogat în fibre și redus în grăsimi și nu au deloc colesterol. Sunt și o sursă extraordinară de proteine, deci e bine să le incluzi mai des în meniul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai comune greșeli atunci când gătești mazăre

Mazărea se prepară foarte ușor, fiind alegerea ideală pentru o garnitură rapidă atunci când ai puțin timp la dispoziție și ingrediente puține. O singură ceașcă de mazăre conține 8 grame de proteine, 8 grame de fibre și 8 grame de zahăr, fiind o opțiune ideală dacă vrem să slăbim, și bogată în proteine.

Conform Mashed.com, mazărea poate fi consumată simplă, în paste sau în paella. Din păcate, deseori boabele de mazăre sunt gătite inadecvat, ceea ce le reduce din excepționalul potențial nutrițional. Iată care sunt cele mai mari greșeli atunci când gătim mazăre.

Gătirea excesivă

Gătirea excesivă este cea mai comună greșeală, deoarece se crede deseori că mazărea trebuie gătită mai mult decât e necesar. Gătirea excesivă apare mai ales în cazul boabelor de mazăre congelate.

Reclamă

Aceasta este trecută prin abur înainte de a fi ambalată. Asta înseamnă că trebuie doar să o încălzești pentru a elimina potențialii agenți patogeni. Trebuie ținută pe foc unu-două minute, nu 10 sau 15. Cu cât o lași mai mult în apă, cu atât va deveni mai pasată. Gustul care a făcut-o celebră va fi mai puțin dulce.

Gătirea insuficientă este la fel de periculoasă

De fapt, dacă nu este gătită suficient este mai rău decât atunci când e pregătită excesiv și ar putea fi un pericol pentru sănătate.

Reclamă

Conform Codului Alimentar al FDA, producătorii nu sunt obligați să respecte anumite protocoale pentru a controla agenții patogeni, atâta timp cât le oferă clienților instrucțiuni de gătit. Dacă punga de mazăre congelată conține instrucțiuni de gătit, aceste nu sunt o simplă sugestie utilă, ci și un avertisment de siguranță alimentară.

Prepararea termică, potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj, ar trebui să distrugă orice microorganisme dăunătoare. Neșansa de a contracta o boală provocată de bacterii provenite din boabele congelate există. De aceea, ia în calcul să le fierbi neapărat 90 de secunde înainte de preparare.

Mazărea la conservă trebuie scursă bine

Mazărea la conservă este o variantă mai sigură. Spre deosebire de mazărea congelată, mazărea la conservă nu trebuie dezghețată înainte de preparare. Poți pur și simplu să o arunci în supă sau în compoziția unei plăcinte cu pui.

Dar și așa este greșit, pentru că mazărea la conservă abundă în sare, care e nesănătoasă în cantități excesive. De aceea, înainte de a o pune la fiert, mazărea trebuie scursă. O jumătate de cană de mazăre la conservă poate conține 15% din doza zilnică recomandată de sare, respectiv 52% în cazul întregii conserve. Din fericire, nu trebuie să renunți la mazărea conservată sau să o cauți pe cea etichetată cu conținut scăzut de sodiu. Tot ce trebuie să faci este să o scurgi bine înainte de gătit.

Adăugarea prea devreme în mâncare

Gătitul este și o chestiune de planificare. Mazărea se înscrie printre ingredientele în cazul cărora planificarea corectă este esențială pentru gustul reușit al mâncării, dar și pentru aspectul ei estetic.

Clorofila, compusul care dă mazării culoarea ei verde aprins, începe să se degradeze când e expusă la căldură, devenind o pastă verzuie de culoarea mucegaiului. Gătirea prelungită, ca atunci când adaugi mazărea în supă la începutul rețetei, face boabele să își piardă din gustul dulce, principala funcție a mazării în contextul preparatelor savuroase.

Dacă lași boabele să plutească în supă în timp ce aștepți să fiarbă alte legume, își vor pierde forma și pot începe chiar să se dezintegreze. De aceea e bine să adaugi mazărea spre finalul procesului de preparare. Dacă faci supă, adaugă boabele cu un minut sau două înainte să iei oala de pe foc. Astfel vei evita deteriorarea culorii, aromei, și texturii boabelor.

Fierberea excesivă

Dacă este lăsată în apă prea mult timp, mazărea fiartă devine moale, incoloră și fără gust. Pentru o legumă care are deja o textură delicată și o aromă subtilă, acest proces o poate transforma într-un eșec culinar. De asemenea, fierberea va lăsa boabele de mazăre fără nutrienți.

Într-un studiu din revista Food Science and Biotechnology, care a testat efectele diferitelor metode de gătire asupra diferitelor tipuri de legume, cercetătorii au descoperit că fierberea a cauzat cea mai mare pierdere de vitamina C. În general, nutrienții solubili în apă precum vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina și vitaminele B se pierd în timpul fierberii. Mineralele, inclusiv potasiul, calciul și fierul pot scădea cu 70%.

Pentru a evita pierderea nutrienților, gătitul la microunde și la abur sunt cele mai bune opțiuni. Pentru a păstra aroma și textura mazării, sotarea boabelor într-o tigaie de calitate este de preferat. Prin sotarea boabelor, vei preveni înmuierea lor excesivă și le vei permite să-și păstreze textura fermă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×