Checul, simplu sau cu fructe, face parte dintre deserturile preferate de toți iubitorii gustului dulce.
Rețetele de chec sunt simple, cu ingrediente puține, iar reușita este sigură, dacă respecți câțiva pași importanți. Se pot adăuga în aluatul de chec fructe proaspete, fructe uscate sau alte ingrediente ce pot aduce un plus de savoare și asigura un aspect plăcut.
Caisele adăugate în rețeta de chec aduc un plus de gust acrișor, dar și culoare plăcută, în ton cu aluatul checului. Nu ezita să le adaugi în deserturi, mai ales în plin sezon când sunt bine coapte și aromate.
Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare, pas cu pas, pentru a prepara și tu un desert de vară delicios.
Rețetă de chec cu caise – Ingrediente
- 4 ouă medii
- 150 gr zahăr
- 100 gr unt cu 82 % grăsime
- 1 praf de sare
- 200 gr făină
- 1 linguriță praf de copt
- 400 gr caise
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
Chec cu caise – Mod de preparare
Înainte de a te apuca de lucru asigură-te că ai adus pe masă toate ingredientele din listă. Separă albușurile de gălbenușuri, presară puțină sare peste albușuri și lasă-le la temperatura camerei 15 minute. Astfel reușita bezelei de albușuri va fi sigură.
Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a avea suficient timp să se încălzească și ocupă-te de pregătirea celorlalte ingrediente. Pune untul la topit, pe baie de aburi, să nu se ardă. Apoi lasă-l la temperat. Spală caisele, scurge-le bine și îndepărtează-le sâmburii. Taie-le mai întâi în felii mai grosiere, apoi taie feliile în cuburi. Păstrează câteva felii și pentru decor. Amestecă făina cu praful de copt și trece-o prin sită pentru a deveni aerată. Fiind un chec cu fructe și unt în compoziție, este necesar și puțin praf de copt pentru a nu se lăsa aluatul sub greutatea fructelor.
Presară puțină sare și peste gălbenușuri și amestecă-le bine. Sarea le va ajuta să-și intensifice culoarea. peste gălbenușuri, toarnă în fir subțire untul topit și amestecă intens pentru omogenizare.
Cum prepari aluatul checului cu caise
Când albușurile s-au odihnit suficient la temperatura camerei, mixează-le până devin spumoase. Apoi, adaugă zahărul, lingură cu lingură și mixează energic până obții o bezea perfectă. Amestecă bezeaua cu compoziția de gălbenușuri și unt, apoi, încorporează amestecul de făină cu praf de copt, adăugându-l treptat.
Tapetează cu hârtie de copt o formă de chec clasică. Întinde uniform în tavă aluatul de chec. Trece cuburile de caise prin zahărul pudră, cu aromă de vanilie și înfige-le din loc în loc în aluatul de chec. Nivelează aluatul uniform, deasupra, cu o spatulă de chec, așa încât cuburile de caise să nu rămână la suprafață.
Coace minunatul chec cu caise pentru 35-40 de minute la 180 de grade. Lasă-l să se tempereze mai întâi în tavă, apoi scoate-l pe un grătar de răcire, sau pe un platou. presară zahăr pudră pe deasupra și decorează-l cu feliile de caise proaspete, oprite anterior.
Dacă adori gustul caiselor în deserturi îți mai recomandăm o rețetă de prăjitură cu caise și brânză de vaci, absolut delicioasă.
Spor și poftă bună!