Checul este unul dintre cele mai populare deserturi, cu care suntem familiarizați încă din copilărie. Există o mulțime de rețete pentru acest desert delicios. Poate fi preparat cu ușurință pentru momentele dulci ale zilei.
Checul poate fi pregătit din aluat simplu, respectând rețeta clasică. Dacă vrei să experimentezi ceva nou, poți combina aluatul cu fructe, cereale și alte ingrediente.
Texturile acestora pot fi mai pufoase sau mai dense, mai uscate sau ușor umede, în funcție de preferințe. Textura umedă este oferită de adaosul de iaurt în compoziție sau de fructe suculente și o cantitate mai mare de unt.
Din categoria checurilor cu textură umedă, îți recomandăm să încerci rețeta de chec cu lămâie și iaurt. Iar în rândurile de mai jos, îți oferim rețeta checului cu afine și fulgi de ovăz, detaliată pas cu pas.
Chec cu fulgi de ovăz și afine – Ingrediente
- 4 ouă de mărime medie
- 175 gr zahăr
- 150 ml ulei de floarea soarelui
- 150 gr iaurt grecesc
- 200 gr făină
- 100 gr fulgi de ovăz
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
- 7 gr praf de copt
- 1 praf de sare
- 200 gr afine + 1 lingură de făină.
Rețeta checului cu afine și fulgi de ovăz – Mod de preparare
Din cantitățile ingredientelor de mai sus, poți prepara un chec într-o tavă clasică de 30/12/8 cm, pe care o ungi cu puțin ulei sau așezi hârtie de copt în ea. Dacă folosești o tavă metalică, este ideală hârtia de copt, iar dacă folosești o tavă de silicon, aceasta poate fi unsă ușor cu ulei.
Primul pas pentru prepararea checului constă în cu pregătirea afinelor. Este necesar să cureți afinele de impurități, le clătești cu apă rece și le lași la scurs într-o sită, până când prepari compoziția pentru chec. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tot din categoria checurilor cu textură umedă și fructe, descoperă și o rețetă de chec cu fructe de pădure și glazură.
Cum prepari chec cu fulgi de ovăz și afine
Începe prin a trece făina prin sită, într-un bol încăpător. Amestec-o cu praful de copt, sarea, pudra de scorțișoară și fulgii de ovăz.
În alt bol, amestecă cele patru ouă cu zahărul, folosind mixerul sau un tel. Amestecă energic până când obții o compoziție spumoasă. Apoi, adaugă pe rând uleiul și iaurtul, omogenizând compoziția, după fiecare. În compoziția rezultată adaugă puțin câte puțin din amestecul de ingrediente solide, din celălalt bol. Amestecă ușor compoziția, folosind o spatulă.
Afinele bine scurse le amesteci cu puțină făină și le încorporezi în aluatul pentru chec.
Întinde aluatul în tava pregătită și pune tava în cuptorul încălzit.
Coace deliciosul chec cu fulgi de ovăz și afine pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Pentru a te asigura că este bine copt, poți apela la testul scobitorii.
După coacere, scoate checul din tavă și transferă-l pe un grătar de răcire. Decorează-l cu zahăr pudră și porționează-l după răcirea completă.
Tot din categoria checurilor cu fructe, mai trece pe lista de preparat și o rețetă de chec cu pere.