Checul face parte dintre cele mai populare deserturi. Este un preparat simplu și ușor de realizat. Pornind de la rețeta de bază, în care se foloseau doar ouă, făină, ulei și zahăr, aceasta a fost adaptată, adăugând o multitudine de ingrediente în aluat. Unul dintre ele a fost iaurtul, care conferă checului o textură densă și ușor umedă. Foarte îndrăgite sunt și rețetele de chec cu fructe în compoziție. Un exemplu ar fi deliciosul chec umed cu iaurt și căpșuni, foarte aromat și frumos colorat. Căpșunile pot fi înlocuite cu o multitudine de fructe: cireșe, vișine, afine, zmeură etc.
Dacă nu ați încercat, încă, să preparați checul cu aromă de lămâie și iaurt în aluat, vă oferim mai jos rețeta completă cu lista de ingrediente și pașii de urmat.
Chec cu lămâie și iaurt – Ingrediente
- 4 ouă medii
- 125 gr zahăr
- 125 gr iaurt
- 125 gr unt
- 1 praf de sare
- sucul și coaja de la o lămâie bio
- 300 gr făină
- 5 gr praf de copt
- zahăr pudră pentru decor
Rețetă de chec cu lămâie și iaurt – Mod de preparare
Înainte de a te apuca de lucru pentru prepararea deliciosului chec, asigură-te că ai adus pe masa de lucru toate ingredientele din listă.
Separă, în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Presară puțină sare peste albușuri și lasă-le la temperatura camerei cel puțin 10 minute. Se vor mixa mai bine dacă nu sunt foarte reci, direct de la frigider și vei obține o bezea ca la carte.
Cât timp se odihnesc albușurile presărate cu sare, ocupă-te de celelalte ingrediente și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Spală bine lămâia cu apă călduță, folosind buretele de vase cu partea abrazivă. Apoi răzuiește-o fin. Presară puțină sare și peste gălbenușuri și amestecă-le bine până se omogenizează. Sarea adăugată peste gălbenușuri le ajută să-și intensifice culoarea, iar checul va avea o textură de culoare galbenă. Dacă folosești ouă de la păsări crescute la curte, culoarea galbenă va fi mai intensă.
Peste gălbenușurile amestecate cu sare, adaugă uleiul și coaja de lămâie răzuită fin. Omogenizează din nou compoziția, dar ai grijă să nu le transformi în maioneză.
Mixează albușurile, după ce au ajuns la temperatura camerei, până devin cristaline și spumoase. Adaugă treptat zahărul, alternând cu sucul de lămâie și mixează energic, folosind treapta superioară a mixerului. Vei obține o bezea fermă care va rămâne fixată pe pereții bolului, dacă încerci să îl întorci invers. Atât sarea adăugată peste albușuri, cât și sucul de lămâie au rolul de a influența fermitatea bezelei.
Cum adaugi iaurtul în compoziția de chec
Amestecă iaurtul cu praful de copt și adaugă-l peste compoziția de gălbenușuri. Adaugă și făina, omogenizează bine compoziția, apoi încorporează, treptat, bezeaua de albușuri. Folosește o spatulă d silicon pentru a amesteca bezeaua cu restul compoziției. Amestecă ușor d jos în sus cu mișcări circulare, pentru a se menține compoziția aerată.
Tapetează o tavă clasică de chec cu hârtie de copt și întinde aluatul uniform în ea. Coace deliciosul chec cu lămâie și iaurt pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se răcească în tavă. Apoi îl transferi pe un platou, îl decorezi cu zahăr pudră și îl porționezi.
Va fi delicios, frumos colorat și foarte aromat. Spor și poftă bună!