Textură moale și pufoasă este completată de efectul crocant al semințelor de mac, iar sucul și coaja de lămâie îi conferă un parfum plăcut și proaspăt. Acest chec este perfect pentru a fi servit la micul dejun, alături de o cafea sau ceai, dar și ca desert la orice masă.
Checul este unul dintre cele mai populare deserturi, cu care ne răsfățau mama sau bunica în copilărie. Este un desert versatil pentru că, pornind de la rețeta clasică, poți face o mulțime de combinații de ingrediente pentru a obține gusturi și texturi diferite. Descoperă și o rețetă simplă și mai economică a acestui desert.
Mai jos îți oferim varianta checului cu mac, delicioasă și spectaculoasă.
Chec cu mac și aromă de lămâie – Ingrediente
- 4 ouă de mărime medie
- 150 g de zahăr
- 200 g de făină
- 15 g de mac
- 40 ml de ulei
- coaja răzuită de la o lămâie netratată
- 1 vârf de linguriță cu sare.
Rețeta checului cu mac și lămâie – Mod de preparare
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluatul de chec, scoate ouăle de la frigider și lasă-le pe masa din bucătărie pentru a ajunge la temperatura camerei. În special, albușurile sunt cele care oferă textura pufoasă a checului. Acestea nu trebuie să fie foarte reci, pentru a le putea amesteca bine și a obține o bezea perfectă.
Descoperă și o rețetă de ruladă de bezea, cu cremă de vanilie și căpșuni.
Și tot înainte de a amesteca ingredientele, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește și tava de chec, pe care o poți unge cu ulei și tapeta cu făină sau poți pune în ea hârtie de copt, pentru a evita lipirea.
Cum prepari chec cu mac și aromă de lămâie
Ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Presară un praf de sare peste albușuri și amestecă-le intens până când se transformă în spumă. poți folosi un tel sau un mixer. Adaugă zahărul, lingură cu lingură, amestecând continuu și energic, până când obții o bezea cristalină și foarte fermă.
Presară și peste gălbenușuri un praf de sare și amestecă-le până la omogenizare. Sarea ajută la intensificarea culorii gălbenușurilor. Apoi, adaugă uleiul și amestecă ușor doar până când amestecul devine compact. Nu exagera cu amestecarea pentru a nu transforma gălbenușurile în maioneză.
În compoziția de gălbenușuri încorporează bezeaua de albușuri, adăugând-o lingură cu lingură. Amestecă încet cu o spatulă și cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a îngloba cât mai mult aer în compoziție.
Trece făina prin sită și amestec-o cu semințele de mac. Apoi, încorporează amestecul în compoziție adăugându-l lingură cu lingură și folosind aceleași mișcări circulare. Omogenizează ușor compoziția și întinde-o în tava de chec pregătită anterior.
Introdu tava în cuptor și coace checul la 180 de grade Celsius, pentru 35 – 40 de minute. Scoate checul din cuptor și lasă-l să se răcească în tavă pentru aproximativ 10 minute, apoi transferă-l pe un grătar pentru a se răci complet. Decorează-l cu zahăr pudră și porționează-l în felii.
Dacă ți-am stârnit pofta de checuri delicioase, mai trece pe listă pentru data viitoare rețeta unui chec în trei culori. Este delicios și spectaculos.