Rețetele de chec stau la baza multor prăjituri mai simple sau mai complexe. Poți prepara diferite blaturi de prăjituri sau de torturi folosind rețeta clasică de chec. O poți adapta și în funcție de celelalte elemente care alcătuiesc prăjitura. Poți reduce cantitatea de zahăr, poți adăuga cacao, dar poți adăuga și fructe proaspete sau uscate.
Descoperă aici și o rețetă de chec cu caise, foarte aromat și ușor de preparat. În continuare, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea checului economic.
Chec economic – Ingrediente
- 2 ouă mari
- 200 gr zahăr
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei
- 250 gr făină
- 5 gr praf de copt
- 1 praf de sare
- 4 ml esență de vanilie
- zahăr pudră pentru decor.
Rețeta checului economic – Mod de preparare
Avantajul preparării acestei rețete de chec, pe lângă reducerea numărului de ouă, este acela că aluatul se pregătește într-un timp mai scurt. Și aceasta se datorează faptului că nu mai trebuie să separi albușurile de gălbenușuri. În plus, scapi și de teama că bezeaua de albușuri s-ar putea să nu-ți reușească.
De cele mai multe ori, bezeaua de albușuri nu devine fermă din diferite motive. Fie ouăle nu sunt proaspete, fie sunt prea reci atunci când sunt amestecate. Amestecându-le întregi, nu vei mai ține cont de aceste apsecte.
Cum prepari chec economic
Înainte de a începe procesarea ingredientelor pentru aluatul de chec, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, pregătește și o tavă clasică de chec, pe care o ungi cu ulei la interior și o presari cu făină. Poți apela și la hârtia de copt.
Adună pe masa de lucru toate ingredientele, pentru a le avea la îndemână. Apoi, sparge cele două ouă în bolul mixerului și adaugă peste ele zahărul și sarea. Pornește mixerul și amestecă intens ingredientele, până când își vor dubla volumul. Adaugă pe rând: laptele, uleiul și esența, omogenizând bine compoziția, după fiecare ingredient adăugat.
În alt bol, amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită. Apoi, încorporează acest amestec, treptat, în compoziția de chec. Folosește o spatulă atunci când adaugi făina în compoziție. Amestecă ingredientele cu spatula pentru a îngloba cât mai mult aer în compoziție. Astfel, checul se va menține pufos și aerat după coacere. Întinde compoziția în tava pregătită și niveleaz-o uniform la suprafață.
Introdu tava în cuptorul încălzit și coace deliciosul chec economic pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă checul să se tempereze pentru aproximativ 10 minute în tavă.
Apoi, transferă-l pe un platou sau pe un grătar de răcire.
Opțional, îl poți decora cu zahăr pudră, apoi îl poți porționa. Este delicios alături de un suc rece, un pahar cu lapte sau o ceașcă de cafea.
Pentru data viitoare, când mai dorești să prepari un desert simplu și economic, poți încerca rețeta de chec marmorat cu pudră de cacao.