Chiftelele de dovlecei se prepară destul de simplu, din ingrediente puține și mereu la îndemână. Pentru sos, poți folosi brânzeturile preferate, pe care le combini cu iaurt și usturoi. Iar dacă nu dorești un sos alb, poți opta pentru un sos de roșii cu usturoi și busuioc.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu chiftele delicioase din dovlecei.
Chiftele de dovlecei cu sos de iaurt și brânzeturi – Ingrediente
Ingredientele necesare acestei rețete se împart în două categorii: ingrediente pentru chiftele și ingrediente pentru sos. Le poți procura de la orice magazin alimentar, de la piață, sau de la hipermarket.
Ingrediente pentru chiftele de dovlecei:
- 2 dovlecei
- 1 morcov
- 1 ardei gras, roșu
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 2 ouă
- 200 gr făină
- 5 gr praf de copt
- sare și piper
- 1/2 legătură de mărar
- 1/2 legătură de pătrunjel
- 5-6 frunze de busuioc
- 250 gr pesmet
- ulei pentru prăjit
Ingrediente pentru sos de iaurt cu brânzeturi:
- 250 gr iaurt cremos
- 150 gr cremă de brânză cu verdeață
- 200 gr brânză telemea, sărată
- 3 căței de usturoi
- 1 castravete
- 1 linguriță ulei de măsline
- 1 linguriță suc de lămâie
- 1/2 legătură de mărar verde
- 5-6 frunze de busuioc
Rețetă de chiftele de dovlecei cu sos – Mod de preparare
Începi cu pregătirea ingredientelor pentru chiftelele de dovlecei. În timp ce chiftelele se rumenesc în tigaie, poți pregăti și sosul de iaurt cu brânzeturi.
Cum prepari chiftele de dovlecei
Spală bine dovleceii, șterge-i și dă-i pe răzătoarea mare. Pune răzătura de dovlecei într-o tavă și presară sare pentru a ajuta la eliminarea lichidului.
Curăță morcovul și dă-l pe răzătoare. Curăță ceapa și usturoiul și dă-le pe răzătoare. Curăță ardeiul și tocă-l mărunt. Amestecă într-un bol încăpător ceapa, usturoiul și ardeiul. Adaugă morcovul bine scurs și dovleceii, de asemenea, bine scurși. Toacă verdeața mărunt și adaug-o în bolul cu ingrediente. Adaugă și ouăle, sare și piper, după gust și omogenizează bine compoziția. Apoi, încorporează treptat făina amestecată cu praful de copt și omogenizează bine compoziția. Ia câte o lingură, mai cu vârf, din compoziție și modelează cu ajutorul mâinilor, forme sferice, ca la chiftelele din carne tocată.
Când termini de modelat toate chiftelele, pune tigaia cu ulei la încins la foc de intensitate medie. Adaugă chiftelele în tigaie, atâtea câte încap. Lasă-le să se rumenească pe prima parte, apoi le întorci și le lași să se rumenească și pe a doua parte. Scoate chiftelele pe prosoape de hârtie absorbante. Pregătește între timp și celelalte ingrediente pentru rețeta de chiftele de dovlecei cu sos.
Cum prepari sos de iaurt cu brânzeturi
Amestecă într-un vas crema de brânză cu brânza telemea, răzuită fin. Adaugă verdețurile tocate mărunt, castravetele răzuit și bine scurs și omogenizează amestecul.
Curăță usturoiul și pisează-l presărat cu sare. Amestecă pasta de usturoi cu uleiul de măsline și sucul de lămâie. Adaugă usturoiul peste compoziția de brânzeturi și omogenizează bine totul. Potrivește textura sosului cu iaurt cremos. Adaugă iaurt atât cât să obții un sos cremos și gustos.
Savurează delicioasele chiftele de dovlecei cu sos de iaurt și brânzeturi, calde sau reci, după preferințe.
Spor și poftă bună!