Chocoflan. Rețetă de prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată

Dacă adori crema de zahăr ars și obișnuiești să o prepari din când în când, cu siguranță și această rețetă de prăjitură Chocoflan va fi pe placul tău.

Maria Udrea
Publicat: 8 ianuarie 2024, 5:51

Chocoflan este o prăjitură care în timpul coacerii se separă singură în două straturi, ceea ce unora li s-ar părea imposibil. Acesta este motivul pentru care americanii o numesc ”Impossible cake” sau ”Magic cake”. În realitate, nu este deloc o prăjitură imposibilă, este chiar foarte simplu de preparat. Însă pentru reușita sigură a rețetei, trebuie să respecți etapele de preparare.

Te vei bucura de o prăjitură delicioasă și spectaculoasă cu blat dens și gust intens de cacao, însiropat cu siropul caramel și înnobilat de gustul cremei fine și delicate de zahăr ars.

Descoperă aici și rețeta clasică pentru crema de zahăr ars, iar în continuare vezi rețeta detaliată pentru prăjitura cu cremă de zahăr ars și ciocolată.

Rețeta de prăjitură Chocoflan – Ingrediente

Chiar dacă ai nevoie de o listă mai lungă de ingrediente, acestea nu sunt complexe, sunt foarte accesibile și comune oricărei rețete de prăjitură.

Pentru caramel:

  • 150 gr zahăr

Pentru blat cu cacao:

  • 100 gr unt
  • 100 gr zahăr
  • 2 ouă
  • 75 ml lapte
  • 100 gr făină
  • 50 gr cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 praf de sare.

Pentru crema de zahăr ars:

  • 4 ouă
  • 397 gr lapte condensat îndulcit
  • 150 ml lapte
  • 1 lingură de amidon
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 1 praf de sare.

Rețeta de prăjitură Chocoflan – Mod de preparare

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru prepararea prăjiturii, pregătește un vas rotund de 22-24 cm, dar cu pereții nedetașabili. Recomandat este să folosești o cratiță emailată, pentru a carameliza zahărul direct în ea.

Pe lângă această cratiță mi pregătește și o tavă cu pereții înalți, în care să încapă cratița. În această tavă vei pune apă, apoi cratița cu compozițiile pentru prăjitură.

După ce ai pregătit aceste vase, caramelizează cele 150 gr de zahăr direct în cratița pregătită. Amestecă zahărul cu o spatulă pentru a nu se arde. Când obții siropul de zahăr ars, stinge focul și împrăștie siropul la baza cratiței și pe laterale, înclinând cratița într-o parte și în cealaltă. Lasă zahărul caramelizat la răcit.

Cum prepari blatul cu cacao

Pune untul moale în bolul mixerului, adaugă zahărul și amestecă-le până când capătă textură cremoasă. Adaugă pe rând ouăle, omogenizând bine după fiecare. Apoi toarnă laptele, puțin câte puțin, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.

Trece prin sită, direct peste compoziția obținută, făină amestecată cu pudra de cacao, praful de copt și un praf de sare. Omogenizează bine compoziția, apoi întinde-o uniform peste caramelul întărit din cratiță. Pune cratița deoparte și pregătește compoziția pentru cremă.

Cum prepari crema pentru Chocoflan

Sparge ouăle într-un bol, presară un praf de sare peste ele și amestecă-le până când își dublează volumul. Adaugă pe rând laptele condensat, amidonul diluat cu puțin lapte rece, restul de lapte și esența de vanilie. Amestecă energic după fiecare ingredient adăugat.

Toarnă compoziția obținută în cratiță peste compoziția pentru blat cu cacao.

Pune cratița în tava pregătită și toarnă apă în tavă atât cât să ajungă până la aproximativ jumătate din înălțimea cratiței. Introdu tava în cuptorul încălzit la 175 de grade Celsius, cu funcția de ventilație setată. Coace delicioasa prăjitură Chocoflan pentru 40-50 de minute, atât cât să se rumenească ușor deasupra.

După coacere, scoate cratița din cuptor, lasă prăjitura să se răcească, apoi pune-o în frigider pentru câteva ore sau peste noapte. Trece cu lama unui cuțit de jur împrejurul cratiței, pentru a se desface prăjitura. Așază un platou peste cratiță și răstoarnă prăjitura în el.

Prăjitura se răstoarnă pe platou după ce va sat câteva ore la rece / Shutterstock

Pune platoul cu prăjitura la frigider și mai las-o atât cât să se scurgă siropul de pe cremă și să însiropeze blatul. Apoi o poți porționa. O poți servi simplă, cu o cupă de frișcă sau una de cremă de vanilie.

Prăjitura poate fi servită simplă, cu cremă de vanilie sau cu frișcă / Shutterstock

Tot din categoria rețetelor cu cremă de zahăr ars, îți recomandăm să prepari și rețeta de tort cu mere întregi și cremă de zahăr ars. Este o rețetă veche, nelipsită de pe mesele festive.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025 spune că Berbecii au nevoie de timp pentru ei ca să-și dea seama ce au de făcut. Nativii acestei zodii sunt ajutați de tranzitele cosmice pentru a avea...
2
Divertisment
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei pare că a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an. Fosta jucătoare de tenis a reușit să piardă mai multe kilograme, iar acum...
3
Horoscop
Nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Cine sunt zodiile norocoase ale anului
Jupiter, planeta abundenței, este în mișcare directă până în noiembrie 2025. Ai mai jos lista cu nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele....
4
Horoscop
Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei. Idei care te ajută să descoperi adevărul
Cu ajutorul trăsăturilor de personalitate ale fiecărei zodii, putem afla multe lucruri interesante. Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei, poți să citești în articolul de mai jos. Există anumite semne care ar...
5
Divertisment
Ryan Reynolds a glumit pe seama procesului intentat de Justin Baldoni. Cum a reacționat Blake Lively atunci când și-a ascultat soțul
Ryan Reynolds a glumit pe seama procesului intentat de Justin Baldoni. Blake Lively, soția actorului, a avut o reacție neașteptată atunci când și-a ascultat soțul. Cei doi au revenit în lumina reflectoarelor pentru prima...
PARTENERI