Rețeta se mai întâlnește și sub denumirea de flan sau cremă răsturnată (crème renversée). Este de fapt o budincă cu gust de caramel, din lapte cu ouă și zahăr caramelizat.
Este o rețetă veche, dar mereu de actualitate pe care o poate prepara și o începătoare în ale bucătăriei. Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii importanți pentru a prepara și voi acest desert fin cu gust divin.
Cremă de zahăr ars – Ingrediente
Pe cât de simple și puține sunt ingredientele, pe atât de gustos este acest desert delicat și fin!
- 1 litru de lapte
- 8 ouă de mărime medie
- 160 gr zahăr
- 200 gr zahăr pentru caramelizat
- un praf de sare
- vanilie
- coajă de portocală
Cremă de zahăr ars – Mod de preparare
O să fiți uimite cât de simplu se prepară acest minunat desert, doar trebuiesc respectați câțiva pași importanți.
Cum pregătim zahărul caramelizat
Mai întâi pregătim vasele în care vom coace crema. Putem să folosim o formă rotundă, de tort, sau putem folosi vase mici, exact pentru o porție. Ideale sunt vasele ramekin, micuțe, din porțelan, cu diametrul de 7-8 cm.
Punem la caramelizat 150 gr de zahăr, într-un vas cu pereți dubli și înalți. Este indicat ca pereții vasului să fie înalți pentru a putea amesteca lejer zahărul cu o spatulă, făra a ne stropi cu vaporii acestuia. În plus, ne vom asigura mâna și cu o mănușă de bucătărie.
Așadar, caramelizăm zahărul la foc încet, amestecând continuu pentru a nu se arde. Când zahărul devine fluid, îl turnăm rapid în formele de ramekin. Înclinăm formele într-o parte și în cealaltă pentru a tapeta pereții uniform cu zahărul topit. Le lăsăm să se răcească și să se întărească zahărul ars pe pereții lor. Vom avea nevoie de aproximativ 6 vase, pentru cantitățile de mai sus.
Cum preparăm compoziția pentru cremă de zahăr ars
Spargem ouăle în bolul mixerului și adăugăm sarea și zahărul peste ele. Le mixăm până obținem o compoziție spumoasă și ingredientele solide se topesc. Adăugăm laptele rece, aromele și omogenizăm compoziția.
Turnăm această compoziție în vasele cu zahărul caramelizat. Urmărim să se ocupe 3/4 din capacitatea fiecărui vas. Așezăm vasele într-o tavă de cuptor cu pereți mai înalți și turnăm apă în ea. Apa nu trebuie să depășească 1/2 din înălțimea vaselor.
Dăm tava la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ o oră. Urmărim să fie bine rumenită budinca de caramel la suprafață, abia atunci putem deschide ușa cuptorului.
Lăsăm crema să se tempereze ușor, apoi o putem răsturna pe farfurii și lăsa să se răcească definitiv. Nu lăsăm crema să se răcească de tot în vase pentru a nu avea surpriza să se întărească siropul de zahăr ars pe pereții acestora.
Putem servi delicioasa cremă simplă, sau cu frișcă naturală. O putem servi și cu diverse creme: de lămâie, de vanilie, etc. Este delicioasă, mai ales rece, de la frigider!