Dacă ai copilărit la bunici, cu siguranță te-au răsfățat cu ciorbe de legume din grădină, pline de savoare și culoare. Rețetele din copilărie erau foarte gustoase pentru că erau preparate cu ingrediente sănătoase și presărate cu multă dragoste. Este ideal să transmitem mai departe, din generație în generație acele rețete ce ne-au răsfățat papilele în copilăriei.
Îți oferim în acest scop lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea uneia dintre rețetele cu gust de copilărie.
Ciorbă de roșii ca la bunica – Ingrediente
- 1 kg de roșii bine coapte;
- 1 ceapă;
- 1-2 morcovi;
- 1 rădăcină de păstârnac;
- 1 țelină mică, cu lujeri și frunze;
- 1 crenguță de cimbru;
- 2 linguri cu ulei;
- sare și piper după gust;
- 2,5 litri de apă;
- 1 legătură de pătrunjel verde sau leuștean.
Rețetă de ciorbă din roșii cu gust de copilărie – Mod de preparare
Începe cu pregătirea legumelor. Pune o oală cu aproximativ 2 litri de apă la fiert. Când apa atinge punctul de fierbere adaugă și o linguriță de sare. Amestecă bine până când sarea este topită. Lasă apa să atingă din nou punctul de fierbere și adaugă roșiile bine spălate. Opărește roșiile pentru 1-2 minute, apoi scurge apa și lasă roșiile să se tempereze puțin, apoi le poți îndepărta coaja. Toacă roșiile în cuburi micuțe și lasă-le deoparte într-un bol.
Curăță ceapa, clătește-o și toac-o solzișori. Curăță morcovii, rădăcina de țelină și păstârnacul. Dă-le pe răzătoare sau toacă-le în cuburi. Spală 1-2 lujeri de țelină cu frunzele, spală și pătrunjelul verde și pune-le într-o sită, la scurs. Când ai toate aceste ingrediente pregătite poți începe procesul de preparare a ciorbei.
Cum prepari ciorbă de roșii ca la bunica
Pune o oală cu apa pe flacăra aragazului. Într-o tigaie, așezată pe a doua flacără a aragazului pune uleiul la înfierbântat. Adaugă ceapa și amestec-o prin ulei pentru un minut. Nu o călești, doar o lași să-i degaje gustul. Apoi adaugi morcovul, țelina și păstârnacul. Amestecă-le și pe acestea în uleiul înfierbântat pentru 1 minut. Pune ingredientele din tigaie în ala cu apa fierbinte. Lasă-le să fiarbă până când sunt bine pătrunse, apoi adaugă roșiile.
Adaugă și crenguța de cimbru dar și lujerii și frunzele de țelină. Le adaugi întregi pentru că le vei îndepărta la final de fierbere a ciorbei. Lujerii de țelină și frunzele vor degaja în ciorbă aromă plăcută și gust acrișor. Adaugă o linguriță de sare și lasă ciorba de roșii să fiarbă pentru 15-20 de minute. Nu este necesar să fierbi ciorba de legume pentru timp îndelungat. Atât roșiile cât și legumele fierb rapid, iar o fierbere îndelungată le-ar distruge aromele dar și proprietățile. Spre final de fierbere gustă ciorba și potrivește-i gustul cu sare și piper.
După stingerea focului adaugă și pătrunjelul verde tocat mărunt, pentru un plus de prospețime și aromă.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării în GALERIA FOTO!
Opțional, poți adăuga în ciorba de roșii și un ou bătut, pentru a crea franjuri din acesta.
Poți servi delicioasa ciorbă de roșii ca la bunica cu o lingură de smântână. Și dacă ți-am stârnit apetitul pentru astfel de preparate din legume, îți mai recomandăm și o rețetă de supă cremă de roșii coapte, cu usturoi și crutoane aromate.