Ciorba se numește rădăuțeană pentru că a fost inventată în urmă cu aproape 40 de ani, de experta în arta culinară, Cornelia Dumitrescu, din Rădăuți, Suceava. Prima dată această ciorbă a fost servită la restaurantul Nordic din Rădăuți.
Ideea acestei rețete de ciorbă a fost de a înlocui burta de vită din tradiționala rețetă de ciorbă de burtă. Și, pentru început, a înlocuit-o cu carne de curcan. Ulterior rețetele au început să se prepare și cu carne de pui. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu celor dragi o delicioasă rețetă de ciorbă din bucătăria românească.
Ciorbă rădăuțeană – Ingrediente
- 1 kg carne de pui( pulpe și piept);
- partea albă de la un fir mare de praz;
- 5 căței de usturoi;
- 2 morcovi mari;
- 2 rădăcini de pătrunjel;
- 2 rădăcini de păstârnac;
- 1 rădăcină mică de țelină;
- 2 gălbenușuri de ouă;
- 250 ml smântână de consum( fermentată);
- oțet;
- 4 l apă;
- sare și piper;
- 1 legătură de pătrunjel verde.
Rețetă de ciorbă rădăuțeană – Mod de preparare
Începi cu pregătirea ingredientelor necesare delicioasei ciorbe. Curăță legumele, clătește-le cu apă rece și toacă-le în cuburi, mai puțin usturoiul. Taie și carnea de pui în bucăți mai mici.
Pune carnea într-o oală încăpătoare și adaugă apa rece peste ea. Apoi, pune oala pe flacăra aragazului, la foc de intensitate medie. Înlătură spuma care se formează deasupra, cu spumiera specială. Lasă carnea să fiarbă până când începe să se pătrundă, apoi adaugă legumele. Adaugă și puțină sare. Din acest moment lasă ciorba să fiarbă la foc de intensitate mică pentru aproximativ 45-50 de minute. După acest interval, scurge carnea și legumele din supă. Carnea dezoseaz-o, îndepărtează-i și pielea și tai-o în bucăți mai mici. Pune-o înapoi în oala de pe foc și mai las-o să fiarbă până când pregătești restul ingredientelor de adăugat în ciorbă.
Cum pregătești compoziția pentru a da consistență ciorbei
Într-un bol, amestecă cele două gălbenușuri cu smântâna până când se omogenizează. Presară și puțină sare și un praf de piper proaspăt măcinat. Adaugă peste acest amestec și 3-4 linguri din ciorba fierbinte, amestecând intens după fiecare lingură adăugată. Astfel, vei aduce și amestecul de gălbenușuri cu smântână la temperatura ciorbei din oală. Îndepărtează oala de pe foc și lasă ciorba să se liniștească puțin. Toarnă câte puțin din amestecul de gălbenușuri cu smântână în ciorbă și amestecă intens pentru a se omogeniza bine.
Acum poți să cureți usturoiul, îl dai pe răzătoare și îl adaugi în oala cu ciorbă rădăuțeană. Din nou amesteci pentru a se infuza usturoiul bine în ciorba fierbinte. Adaugă și verdeața tocată mărunt și dacă nu ai nimic împotriva legumelor, adaugă-le și pe acestea. la rețeta originală legumele sunt adăugate doar pentru a da gust ciorbei.
Savurează ciorba acrită cu oțet după propriul gust.
Dacă ți-am stârnit pofta de ciorbe gustoase și consistente, îți mai recomandăm și rețeta de ciorbă de pui á la grec.