Clătitele aperitiv, indiferent de aluatul din care sunt preparate, sunt ideale pentru gustări calde sau reci, dar și pentru un platou cu aperitive festive. Rețetele sunt foarte versatile. Poți prepara clătite din diferite aluaturi și le poți umple într-o mulțime de combinații.
Chiar și atunci când prepari clătite pentru pofta de desert, poți opri câteva pentru a le umple și în variantă sărată. Cea mai populară combinație de umplutură este ce din diferite brânzeturi, cu verdeață sau cu legume.
Descoperă aici și rețeta clasică pentru piure de cartofi. În rândurile de mai jos, vezi rețeta detaliată pentru prepararea clătitelor din piure de cartofi.
Clătite aperitiv din piure de cartofi – Ingrediente
Chiar dacă lista de ingrediente este mai mare, nu ai nevoie de ingrediente complexe pentru prepararea clătitelor. Sunt ingrediente comune ce se folosesc în mod frecvent la preparatele culinare.
Pentru aluat de clătite:
- 200 gr piure dens de cartofi
- 3 ouă
- 300 ml lapte
- 150 ml apă minerală
- 50 ml ulei
- 150 gr făină
- sare și piper, după gust
- 1 linguriță ierburi de grădină uscate
- 1/2 linguriță praf de copt
- 2 fire ceapă verde
- 1/2 legătură mărar
- 1/2 legătură pătrunjel verde
- puțin ulei pentru uns tigaia.
Pentru umplut:
- 250 gr brânză telemea
- 250 gr cremă de brânză cu verdeață
- roșii cherry.
Clătite aperitiv din piure de cartofi – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului pentru clătite, apoi continui cu coacerea acestora. În timp ce clătitele se răcesc, pregătești și compoziția pentru umplerea lor.
Cum prepari aluatul pentru clătitele aperitiv cu cartofi
Pune piureul de cartofi într-un bol și adaugă laptele peste el. Cu un tel sau cu mixerul, amestecă ingredientele până când obții o compoziție omogenă. Adaugă verdețurile tocate mărunt, precum și ierburile de grădină. Poți adăuga, de fapt, condimentele preferate.
În alt bol, amestecă ouăle cu un praf de sare și unul de piper. Adaugă uleiul și omogenizează ușor compoziția pentru a nu o transforma în maioneză. Adaugă această compoziție peste piureul de cartofi diluat cu lapte.
Amestecă cu telul și adaugă făina trecută prin sită împreună cu praful de copt. La final, adaugă și apa minerală, pentru a potrivi textura aluatului. Vei obține un aluat de clătite cu textura ca și a celui clasic.
Lasă aluatul pentru clătitele aperitiv la odihnit timp de15 minute.
Apoi, unge tigaia cu foarte puțin ulei și o așaz-o pe flacăra aragazului setată la intensitate medie sau pe plită.
Las-o să se încingă și întinde la baza ei un strat subțire de aluat, exact cum procedezi și pentru clătitele clasice.
Coace clătitele întorcându-le de pe o parte pe cealaltă, pentru a le rumeni uniform.
Cum prepari umplutura pentru clătite aperitiv din piure de cartofi
În timp ce clătitele se temperează, așezate pe un platou, una peste alta, te poți ocupa de prepararea umpluturii. Răzuiește brânza telemea sau strivește-o cu furculița și adaug-o într-un bol. Adaugă peste aceasta și crema de brânză și amestecă până la omogenizare.
Dacă este foarte consistentă compoziția, mai poți adăuga și o lingură de smântână.
Întinde peste clătite un strat uniform din crema de brânzeturi. Apoi, așază la unul din capete un rând de roșii cherry. Rulează clătitele pornind de la capătul cu roșiile.
Secționează-le frumos astfel încât să se vadă roșiile cherry în secțiune. Se pot servi simple, dar și glazurate cu ketchup sau cu un sos bechamel aromat.