Compot de struguri. Cea mai simplă metodă de a conserva aroma strugurilor

S-au copt strugurii de toamnă și te gândești să le conservi aroma pentru iarnă, dar nu ai idei de rețete? Nimic mai simplu decât rețeta de compot de struguri pe care ți-o oferim mai jos.

Maria Udrea
Publicat: 17 septembrie 2024, 6:52

Compotul de struguri este o băutură dulce și revigorantă, cu o aromă subtilă de struguri proaspeți. Siropul are o consistență ușor mai densă, dar boabele de struguri își păstrează textura și forma, oferind un contrast plăcut la fiecare înghițitură. Lămâia și scorțișoara aduc o notă suplimentară de prospețime și aromă. Însă rețeta clasică se poate face simplu, doar din struguri, zahăr și apă.

Compotul este o metodă excelentă de a conserva aroma dulce și proaspătă a fructelor pentru a te bucura de gustul lor în orice perioadă a anului. Rețetele de compot sunt simple și rapid de pregătit, iar compotul poate fi folosit în diverse deserturi sau servit ca băutură răcoritoare.

Descoperă și o rețetă de dulceață de struguri negri, gustoasă și foarte aromată. În continuare, vezi lista completă de ingrediente și modul de preparare ale compotului de struguri.

Compot de struguri – Ingrediente

  • 1 kg de struguri (de preferat fără sâmburi)
  • 200 g zahăr (sau după gust)
  • 1 litru de apă
  • sucul de la 1 lămâie (opțional)
  • 1 baton de scorțișoară sau 2 cuișoare.

Rețeta compotului de struguri – Mod de preparare

Prima dată te vei ocupa de sortare strugurilor și de pregătirea lor.

Alege struguri bine copți, dar fermi, pentru a-și păstra textura crocantă și după fierbere. Îți recomandăm să folosești soiuri fără sâmburi, dar în lipsa lor poți folosi orice tip de struguri ai la îndemână.

Spală bine strugurii și desprinde boabele de pe ciorchine. Înlătură boabele deteriorate sau pe cele prea moi. Adună pe masa de lucru și mirodeniile pe care le vei folosi pentru aromatizarea compotului. Acestea sunt opționale, însă vor oferi un gust deosebit siropului.

Cum prepari compot de struguri

Într-o cratiță mare, pune apa și zahărul. Amestecă bine, setează focul la intensitate medie și adu siropul la punctul de fierbere, până când zahărul se dizolvă complet.

După ce siropul a început să fiarbă, adaugă boabele de struguri în cratiță. Lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, până când boabele devin moi, dar nu se desfac complet. Dacă dorești un compot mai aromat, adaugă sucul de lămâie și scorțișoara sau cuișoarele în acest moment.

Fierbe compotul la foc mic pentru a permite aromelor să se combine fără a zdrobi boabele de struguri.

După ce compotul este gata, toarnă-l fierbinte în borcane sterilizate. Descoperă aici cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve.

Închide borcanele ermetic și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le să se răcească la temperatura camerei, sub pătură.

După răcire, compotul poate fi păstrat în cămară pentru câteva luni sau ani, într-un loc răcoros și întunecat.

Sfaturi pentru un compot reușit

Dacă îți place compotul mai puțin dulce, poți ajusta cantitatea de zahăr în funcție de preferințe.

Pentru un plus de aromă, poți adăuga un baton de vanilie sau chiar câteva frunze de mentă proaspătă la servire.

Nu fierbe boabele de struguri în exces pentru a nu se stafidi.

Compotul se mai poate prepara și adăugând boabele de struguri în borcane, apoi siropul peste ele. Se închid borcanele și se fierb într-o cratiță cu apă timp de 30-40 de minute.

Ce întrebuințări are deliciosul compot de struguri

Compotul de struguri poate fi servit rece ca desert, simplu sau cu un topping de frișcă sau înghețată.

Siropul poate fi diluat cu apă minerală sau sifon și servit ca băutură răcoritoare în zilele călduroase.

Tot siropul de la compot poate fi transformat în topping pentru prăjituri, înghețată sau clătite, adăugând amidon sau gelatină.

Boabele de struguri din compot pot fi utilizate în diverse deserturi, cum ar fi plăcinte, tarte sau în umpluturi pentru rulade. Mai pot fi adăugate și în salate de fructe pentru un plus de dulceață și textură.

Descoperă și care sunt beneficiile consumului de struguri și de ce sunt recomandați în dieta ta.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
2
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
3
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Sănătate
Băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Cum reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile
Aceasta este băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Celebritățile susțin că reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile cu ajutorul ei. Victoria Beckham este una...
5
Timp liber
Unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori. Locul din casă unde îi merge cel mai bine
Te-ai întrebat vreodată unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori? Acest loc din casă promite să prelungească durata de viață a plantei tale. Descoperă și tu unde îi merge cel...
PARTENERI