Consumul de cafea ți-ar putea schimba viața. Ce beneficii are pentru organism

Consumul de cafea ți-ar putea schimba viața. Cele mai recente studii au dezvăluit mai multe beneficii pe care această băutură le are asupra sănătății organismului nostru. Știința a demonstrat din nou cât de important este să avem grijă la cantitatea de cofeină pe care o consumăm zilnic.

Beatrice Ioana
Publicat: 12 noiembrie 2024, 6:06
Consumul de cafea ți-ar putea schimba viața. Cele mai recente studii au dezvăluit mai multe beneficii pe care această băutură le are asupra sănătății / Shutterstock

Studiile arată că această băutură ar pet avea nenumărate beneficii pentru organism. O cercetare publicată în Circulation a descoperit că cafeaua poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 20%. O analiză a peste 125 de studii publicate în Annual Review of Nutrition a demonstrat, de asemenea, că cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu 30%.

Consumul de cafea ți-ar putea schimba viața

Un nou studiu a arătat că cofeina poate încetini creșterea în greutate prin reducerea stocării de lipide în celulele adipoase și producerea de trigliceride.

Cafeaua poate ajuta la îmbunătățirea concentrării și nu numai. În plus, cafeaua chiar ajută la contracararea unora dintre consecințele negative asupra sănătății ale unui stil de viață sedentar.

Un studiu publicat în Annals of Internal Medicine, a arătat că această băutură te poate face mai fericit. Studiul a constatat că persoanele care beau patru sau mai multe cești de cafea pe zi aveau aproape 10% mai puține șanse să devină depresive.

Totuși, consumul de cafea zilnic ar trebui să fie unul moderat. Specialiștii recomandă un număr de cafea de cești pe care le poți consuma zilnic.

De asemenea, cafeaua te poate ajuta să-ți începi ziua mai ușor. Cofeina din prima ta ceașcă de cafea se atașează de partea neuronilor tăi care atrage în mod normal adenozina, hormonul care te face să adormi. De asemenea, cofeina face ca acești neuroni să fie mult mai activi. Combină receptorii blocați de adenozină cu stimularea neuronală sporită și primești un boost de energie.

Consumul de cafea te-ar putea face mai inteligentă

Un nou studiu a arătat că oferirea participanților a unei tablete de cofeină de 200 de miligrame, echivalentul a du cești de cafea, a determinat că a îmbunătățit performanțele celor prezenți la studiu. Potrivit cercetătorilor, inteligența lor a fost stimulată de consumul de cafea.

Studiile susțin că poți creștere abilitate memorării prin consumul de cafea. Nu există nicio cercetare care să arate că ingerarea cofeinei înainte de a crea noi amintiri va spori reținerea acestora. Totuși, integrarea cofeinei după o sarcină de învățare a îmbunătățit capacitatea de rememorare până la 24 de ore mai târziu, arată studiile.

Pe scurt, cafeaua poate îmbunătăți memoria și te poate ajuta să aplici mai bine ceea ce ai învățat.

Cafeaua te-ar putea ajuta să rezolvi probleme mai rapid

Un studiu publicat în Consciousness and Cognition a arătat că echivalentul cu cofeină a unei cești de cafea stimulează rezolvarea problemelor prin gândire convergentă.

Participanții la studiu nu au generat mai multe idei, dar au fost mai rapizi în găsirea soluțiilor. Participanții nu erau mai creativi, dat erau mai atenți, concentrați și într-o dispoziție mai bună.

Cofeina pare să îmbunătățească gândirea convergentă, decât pe cea divergentă.

Gândirea convergentă implică găsirea răspunsurilor „corecte” la întrebări relativ standard, folosind cunoștințe și experiența din trecut pentru a identifica tipare și a aplica soluții.

Când este recomandat să iei o pauză de la cafea

Nu uita faptul că cofeina blochează adenozina să se lege de receptorii din creier. Când adenozina nu se poate lega, atunci te vei simți alertă tot timpul.

Acesta este unul dintre motivele pentru care dacă bei prea multă cafea s-ar putea să te confrunți cu stări de nervozitate, neliniște și anxietate.

Când corpul tău recunoaște că adenozina nu se leagă, acesta răspunde și încearcă să creeze mai mulți receptori.

Studiile au arătat că ingestia constantă a cofeinei, numărul de receptori de adenozină, nicotinic și muscarinic din corpul tău crește semnificativ. De aceea ai nevoie de o ceașcă de cafea pentru a începe ziua și de una în plus la prânz.

Efectul cafelei scade pe măsură ce corpul tău își dezvoltă toleranța. În timp ce cafeaua oferă în continuare beneficii, efectul asupra memoriei și nivelul de energie scade. De aceea este important să consumi cafea cu moderație și să nu faci exces.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
3 zodii au parte de noroc înainte de 2025. Află dacă te numeri printre ele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele 3 zodii care au parte de noroc înainte de 2025. Acești nativi se bucură de multe reușite în această perioadă. Află dacă te numeri printre ele și dacă...
2
Timp liber
De ce e recomandat să pui un bol cu sare la fereastră în timpul iernii. Trucul cunoscut de gospodinele de pretutindeni
Te-ai întrebat vreodată de ce e recomandat să pui un bol cu sare la fereastră în timpul iernii. Acest truc este cunoscut de gospodinele de pretutindeni și promite să-ți schimbe complet atmosfera din casă....
3
Timp liber
Cum alegi cel mai bun dovleac pentru copt. Soiul ideal pentru acest desert
Toamna și-a intrat de mult în drepturi, iar sezonul dovleacului copt continuă să inunde casele oamenilor cu aroma sa dulce. Dacă nu ai apucat să gătești până acum acest desert, atunci te invităm să...
4
Horoscop
3 zodii care ar putea atinge succesul financiar în noiembrie 2024. Nativii care se bucură de reușite
Astrologie vorbesc despre cele 3 zodii care ar putea atinge succesul financiar în noiembrie 2024. Acești nativi se bucură de reușite în perioada următoare. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, veghează asupra nativilor din...
5
Horoscop
Zodii care atrag dragostea adevărată mai târziu în viață. Nativii care sunt dispuși să aștepte pentru sufletul lor pereche
Există zodii care atrag dragostea adevărată mai târziu în viață. Acești nativi sunt dispuși să aștepte pentru a-și întâlni sufletul pereche. Aceste zodii experimentează împlinirea romantică după ce își pun la punct dorințele profesionale....
PARTENERI