Vanillekipferl este denumirea austriacă a acestor cornulețe și se prepară din nuci măcinate fin și multă vanilie. Sunt preparate sub formă de semilună, formă aleasă cu un scop anume. Prima dată au fost preparate prin anul 1683, când localnicii austrieci au sărbătorit o victorie împotriva turcilor. Forma de semilună a cornulețelor semnifică simbolul Imperiului Otoman.
Rețeta a fost preluată de foarte multe bucătării internaționale și adaptată cu migdale sau alune, în locul nucilor. Prepară și tu aceste delicioase cornulețe, inspirându-te din rețeta prezentată în cele ce urmează.
Cornulețe cu nucă și vanilie – Ingrediente
- 2 gălbenușuri de ouă medii
- 50 gr de zahăr pudră
- 200 gr de făină
- 100 gr de nucă măcinată fin
- 100 gr de unt cu peste 80% grăsime
- 1 linguriță cu extract de vanilie
- un praf de sare
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Rețeta de cornulețe Vanillekipferl – Mod de preparare
Aluatul pentru cornulețe se prepară extrem de ușor, dar și foarte rapid, pentru a nu da timp untului să se încălzească. Ca pentru oricare altă rețetă de aluat fraged și pentru aceste cornulețe untul se va adăuga rece, direct scos din frigider.
Cum prepari aluatul pentru cornulețe cu nucă și vanilie
Pune într-un bol făina, dar nu înainte de a o trece prin sită. Macină nucile foarte fin și adaugă-le peste făină. Adaugă zahărul pudră și sarea și amestecă bine aceste ingrediente.
Scoate untul de la frigider și ta-ie-l în bucăți mici. Adaugă-l peste amestecul de ingrediente din bol. Cu vârfurile degetelor, frământă rapid untul rece amestecându-l cu celelalte ingrediente. Vei obține o compoziție nisipoasă. Peste această compoziție, adaugă cele două gălbenușuri și extractul de vanilie. Amestecă rapid ingredientele până când aluatul devine ușor compact. Nu amesteca în exces pentru a nu se topi untul. Este important să se păstreze textura mai nisipoasă a aluatului, altfel cornulețele vor ieși tari și nu se vor mai frăgezi.
Împachetează aluatul rezultat într-o folie alimentară si pune-l la frigider pentru cel puțin două ore. Ideal ar fi să îl prepari seara și să-l lași la rece până dimineața.
Cum modelezi și coci cornulețele
După acest interval de timp pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și așază hârtie de copt în cea mai mare tavă de cuptor. Scoate aluatul de la rece și împarte-l în bucăți mici cât mărimea unei nuci. Formează rapid din fiecare bucată de aluat câte un rulou și dă-i formă de semilună, ascuțindu-i ușor vârfurile.
Este important să formezi cât mai rapid cornulețele pentru a nu da timp aluatului să se încălzească. Dacă aluatul se va înmuia, va fi mai greu de lucrat cu el și va fi necesar un nou timp de răcire. Nu lucra cu tot aluatul odată. Ia bucăți mici din el și lasă restul la frigider.
Așază cornulețele formate în tavă, la mici distanțe unele față de altele. Pune tava în cuptor și coace delicioasele cornulețe cu nucă și vanilie pentru 15-17 minute, la 180 de grade Celsius. Nu le lăsa să se rumenească în exces pentru a nu deveni brune la culoare.
După ce scoți cornulețele din cuptor, trece-le fierbinți prin zahărul pudră cu aromă de vanilie. Dacă nu le consumi imediat, le poți depozita în cutii metalice sau de carton cu capace. Păstrează-le la loc mai răcoros, cum ar fi cămara, chiar și 3 săptămâni.
Și tot din categoria rețetelor de fursecuri din bucătăria austriacă, iți mai oferim și o rețetă de fursecuri Linzer.