Aluaturile de post cu borș și ulei sunt o alternativă perfectă la cele cu lapte si unt. Borșul este un ingredient minune, care frăgezește aluaturile, datorită acidității sale. Cât despre gemul destinat umplerii cornulețelor, poți să-l folosești pe cel preferat. Important este să fie dens și necursiv. Cu cât gemul este mai colorat, precum este cel de căpșuni, cu atât cornulețele vor fi mai apetisante.
Urmărește mai jos care este lista de ingrediente și cum prepari cornulețele, pentru porția de desert dintr-o zi de post.
Cornulețe de post cu borș în aluat – Ingrediente
- 125 ml de borș
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- 500 gr de făină tip 650
- 5 gr de drojdie uscată
- 1 vârf de linguriță cu sare
- coaja de la o lămâie
- 275 gr gem de căpșuni
- zahăr pudră, pentru decor.
Rețeta cornulețelor de post cu borș – Mod de preparare
Începe prin a aduna toate ingredientele pe masa de lucru, dar și ustensilele necesare. Ai nevoie de un bol de frământare, o sită de cernut făina, o spatulă sau chiar un mixer electric, un sucitor de aluaturi, o pensulă de patiserie și o tavă de copt.
Unge tava cu puțin ulei și presară făină sau, dacă ți se pare mai simplu, pune hârtie de copt în ea. Când ai ingredientele și ustensilele pregătite, poți începe prepararea aluatului pentru cornulețe.
Cum prepari aluat pentru cornulețe de post cu borș
Trece făina prin sită direct în bol și adaugă peste ea drojdia uscată. Amestecă bine cele două ingrediente și formează o adâncitură la mijlocul amestecului. Adaugă acolo uleiul amestecat cu borșul. Amestecă bine ingredientele solide cu cele lichide până când obții un aluat ușor sfărâmicios.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de cornulețe de post cu cremă de nuci.
Dă formă sferică aluatului și împachetează-l într-o folie de prospețime. Lasă-l la odihnit pentru aproximativ 30 de minute, la temperatura camerei.
Cu 10 minute înainte de expirarea acestui timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Împarte aluatul în 5-6 părți aproximativ egale. Formează mici sfere din acestea și întinde-le pe rând pe masa presărată cu făină, în câte o foaie circulară de aproximativ 2 mm grosime. Folosește sucitorul de aluaturi pentru a da forme circulare foilor de aluat.
Apoi, secționează pe rând foile de aluat în câte 8 triunghiuri aproximativ egale. Pune la baza fiecărui triunghi câte o linguriță din gemul preferat. Cu o pensulă de patiserie, umezește vârfurile triunghiurilor de aluat cu puțină apă. Rulează triunghiurile de aluatul cu gemul în interior, pornind de la bază către vârf, formând astfel minunatele cornulețe de post cu borș în aluat și gem.
Așază-le în tavă la distanțe de 6-7 mm între ele.
Pune tava în cuptorul încălzit și coace cornulețele pentru 25-30 de minute. După ce ai oprit cuptorul, scoate tava cu cornulețe din cuptor și tăvălește-le prin zahăr pudră, cât sunt fierbinți. Așază-le pe platouri și savurează-le cu poftă alături de cei dragi.
Iar pentru zilele în care nu ții post, îți recomandăm să încerci rețeta de cornulețe fragede cu nucă.