Cornulețele fac parte dintre cele mai populare deserturi care se prepară pentru platouri festive sau pentru diferite rânduieli bisericești. Nu necesită ingrediente multe, se prepară destul de ușor și sunt foarte spornice.
Există o mulțime de rețete pentru cornulețe, cu aluaturi și umpluturi diferite. Cele mai cunoscute sunt rețetele de cornulețe umplute cu gem sau rahat.
Descoperă și rețeta cornulețelor umplute cu rahat, din carnețelul bunicii, îngălbenit de vreme. Iar în continuare te invităm să urmărești lista de ingrediente și pașii necesari preparării cornulețelor cu gem și nuci.
Cornulețe fragede cu gem și nuci – Ingrediente
Pentru prepararea cornulețelor, ai nevoie de o listă de ingrediente pentru aluatul fraged și de o listă foarte scurtă pentru umplutura acestuia.
Pentru aluat fraged:
- 550 gr făină
- 250 gr untură de porc sau 300 gr unt gras
- 1 ou
- 1 linguriță praf de copt
- 50 ml apă
- 2 linguri de oțet
- un praf de sare
- aroma la alegere
- zahăr pudră pentru decor.
Pentru umplutură:
- 350 gr gem de prune sau marmeladă
- 150 gr nuci măcinate.
Cornulețe fragede cu gem și nuci – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor necesare aluatului fraged de cornulețe. Trece făina prin sită într-un bol încăpător și amestec-o cu sarea și praful de copt. Lasă acest amestec deoparte și adună pe masa de lucru și celelalte ingrediente.
Cum prepari aluatul fraged pentru cornulețe
Creează un loc adânc la mijlocul făinii din bol și pune acolo oul, untura rece sau untul rece tăiat în cuburi. Amestecă toate aceste ingrediente, turnând treptat și apa, oțetul și esența. Când începe să se contureze aluatul, frământă-l rapid pentru a deveni omogen.
Modelează aluatul sub formă sferică, așază o folie de prospețime peste bol și pune-l la frigider pentru cel puțin o oră. În acest interval de timp, glutenul din făină se va dezvolta, iar aluatul va deveni elastic.
Descoperă și o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao.
Cum modelezi și coci cornulețe fragede cu gem și nuci
Înainte de a scoate aluatul din frigider, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește și cea mai mare tavă a cuptorului, așezând hârtie de copt în ea.
Răstoarnă aluatul din bol pe masa presărată cu făină și împarte-l în 6 părți aproximativ egale.
Întinde pe rând fiecare parte de aluat în câte o foaie circulară cu diametrul aproximativ de 20-22 cm. Apoi, secționează foile de aluat în câte 8 forme triunghiulare. Amestecă gemul cu nuca măcinată și pune câte o linguriță din amestecul rezultat la baza triunghiurilor. Rulează-le de la bază către vârf.
Transferă cornulețele în tava pregătită, așezându-le la mici distanțe unele față de altele.
Introdu tava în cuptor și coace delicioasele cornulețe fragede cu gem și nuci pentru 25-30 de minute la 180 de grade Celsius. După coacere, tăvălește-le pe toate părțile prin zahăr pudră, cât încă sunt fierbinți.
Pentru a le păstra timp mai îndelungat, depozitează-le în cutii de carton cu capac sau cutii metalice. Pune-le în cămară și te poți bucura de ele până la 7 zile.
Pentru zilele în care vei ține post, trece pe lista de preparat și rețeta de cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni.