Aluatul se prepară în cel mai simplu mod și nu necesită timp de dospire îndelungat. O atenție mai deosebită o necesită împletirea covrigilor și fierberea lor, în apă cu bicarbonat de sodiu. Este necesar acest procedeu pentru a deveni foarte crocanți la exterior și fragezi la interior.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de covrigi crocanți cu sare.
Covrigi de casă cu sare – Ingrediente
Sunt trei etape de pregătire a covrigilor înainte de etapa de coacere, deci și ingredientele se împart în trei categorii: pentru aluat, pentru fierbere și pentru glazurare.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr făină tip 650
- 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
- 1 lingură de zahăr
- 300 ml apă caldă
- 75 ml ulei
- 1 linguriță de sare.
Ingrediente pentru fierbere:
- 3 litri de apă
- 3 linguri cu bicarbonat de sodiu.
Ingrediente pentru glazură și decor:
- 1 albuș de ou
- 2 linguri de sare granulată.
Covrigi de casă cu sare – Mod de preparare
Sunt trei etape de pregătire a covrigilor cu sare înainte de etapa finală de coacere. Mai întâi, se pregătește aluatul de covrigi, care se lasă la dospit. Apoi, se modelează covrigii și se fierb în apă cu bicarbonat. Se glazurează și se presară cu sare, iar la final se coc la cuptor.
Cum prepari aluatul pentru covrigi
Pregătește un pahar de sticlă sau un bol în care dizolvi în apă caldă drojdia împreună cu zahărul. Amestecă bine până când se omogenizează compoziția, apoi lasă amestecul deoparte, aproximativ 10 minute.
Între timp, pune într-un bol încăpător făina și sarea. Amestecă-le bine, apoi fă un mic loc la mijloc și toarnă acolo maiaua de drojdie activată. Adaugă și uleiul și amestecă bine toate ingredientele până când obții un aluat compact.
Răstoarnă aluatul pentru covrigi pe masa presărată cu făină și mai frământă-l aproximativ 2 minute. Apoi, modelează-l în formă sferică, acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit 10 minute.
După aceste 10 minute, mai presară puțină făină peste aluat și pe masa de lucru și frământă iar aluatul pentru covrigii de casă cu sare timp de 2 minute. Astfel, aluatul va deveni elastic și îl vei putea modela. Lasă din nou aluatul la odihnit pentru 20 de minute, acoperit cu folie.
Împarte aluatul dospit în 8-10 părți aproximativ egale. Modelează fiecare parte de aluat în câte o fâșie lungă și cu groximea de maxim 1 cm.
Formează din fâșia de aluat, pe masa de lucru, litera U. Pasul următor presupune să aduci marginile aluatului, răsucindu-le de două ori la mijloc, peste partea de mijloc, lăsând spații egale între ele. Îți recomandăm să le presezi ușor dedesubt și să așezi covrigul astfel format în tava de copt, tapetată cu hârtie pergament.
Procedezi în acest fel cu fiecare covrig în parte, dar nu mai mult de câți covrigi încap în tavă. Dacă ai două tăvi, îi poți modela pe toți.
Lasă covrigii în tavă pentru aproximativ 20 de minute să se mai dezvolte, înainte de a îi fierbe.
Cum fierbi și coci covrigi de casă cu sare
Înainte de a fierbe covrigii, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pune o olă cu 3 litri de apă pe flacăra de la aragaz și adaugă în apă 3 linguri cu bicarbonat de sodiu. Știi că bicarbonatul ajută la frăgezirea aluaturilor după coacere.
Ia fiecare covrig, cu mare atenție să nu-l deformezi și scufundă-l în apa care fierbe. Lasă-l 20-30 de secunde și scoate-l cu o spumieră. Pune-l înapoi în tava de copt. Când ai acoperit toată suprafața tăvii cu covrigi, dar la distanțe de 2 cm între ei, îi poți glazura.
Glazurează covrigii cu albuș de ou pe deasupra, folosind o pensulă de patiserie și presară sare granulată peste ei. Pune tava cu covrigi la cuptor și coace-i pentru 20 de minute, la 200 de grade Celsius.
Îi lași să se tempereze ușor, apoi te poți răsfăța cu ei. Spor la preparat și poftă bună la savurat! Iar dacă adori covrigii crocanți, mai pune pe listă pentru preparat și rețeta de covrigi turcești cu susan, denumiți simit.