Cozonac de post cu nucă, stafide și cacao

Dacă te numeri printre cei care adoră cozonacul, îți oferim o rețetă spectaculoasă de cozonac de post cu nucă, stafide și cacao.

Publicat: 16 aprilie 2021, 7:40
Actualizat: 7 noiembrie 2021, 13:21

Cozonacul este un desert tradițional din bucătăria românească și bulgărească, preparat în special de Paște sau de Crăciun. Însă, nu te reține nimic să îl prepari atunci când pofta este mare, chiar și în perioadele de post. Rețetele de cozonac sunt variate, important este să dispui de ingredientele necesare și timp pentru a pregăti un asemenea desert delicios și spectaculos.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a te răsfăța cu un astfel de desert declicios, chiar și în varianta de post.

Rețetă de cozonac de post – Ingrediente

Chiar dacă lista de ingrediente pare mare, acestea sunt simple și la îndemâna oricui. Oricine dispune de ele în cămară.

Pentru aluat de cozonac:

  • 500 gr făină
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 150 gr zahăr
  • 200 ml apă
  • 100 ml ulei
  • coaja și sucul de la 1/2 portocală
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • 1/4  linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de turmeric

 Pentru umplutură:

  • 150 gr nucă măcinată
  • 75 gr stafide
  • 50 gr pesmet
  • 50 gr zahăr
  • 15 gr cacao
  • 20 ml esență de rom
  • 150 ml apă

Pentru sirop:

  • 50 ml apă
  • 50 gr zahăr
  • zahăr tos pentru decor

Cozonac de post cu nucă, stafide și cacao – Mod de preparare

Începe prin a adduce toate ingredientele din listă pe masa de lucru și lasă-le 30 de minute să ajungă la aceeași temperature.

Cum se prepară aluatul pentru cozonac de post

Cerne făina într-un bol, de două ori, pentru a fi aerate. Adaugă coaja de la lămâile și coaja de la portocală, răzuite foarte fin. Adaugă și sarea, turmericul și amestecă bine ingredientele. Turmericul adăugat va colora frumos aluatul de cozonac.

În alt vas, pregătește maiaua de drojdie. Amestecă drojdia bine sfărâmată cu o lingură de zahăr și toarnă 30 ml de apă caldă. Omogenizează compoziția și las-o la dezvoltat până își dublează volumul și se creează bule de aer.

Creează puțin loc la mijlocul făinii din vas și pune acolo maiaua de drojdie. Amestecă apa caldă cu sucul de portocală. Toarnă acest lichid, treptat, peste ingredientele din vas și amestecă continuu până obții un aluat ușor ferm. Încorporează și uleiul, omogenizează aluatul și acoperă-l cu un ștergar. Lasă-l la dospit, la loc cald pentru aproximativ o oră.

Colaj cu poze din timpul preparării aluatului pentru cozonac de post / Rețetefeldefel.ro

Învață să prepari și o rețetă de pâine de casă, mai gustoasă și mai sănătoasă.

Cum se prepară umplutura pentru cozonac de post cu nucă, cacao și stafide

Pune stafidele într-un bol cu apă caldă pentru 15 minute să se hidrateze.

Amestecă într-un vas, la foc încet, apa cu zahărul, pudra de cacao, nuca măcinată și pesmetul. Amestecă-le doar până rezultă o compoziție omogenă. Lasă compoziția la temperat și adaugă esența de rom.

Când aluatul de cozonac s-a dospit, împarte-l în două și întinde-l pe masa unsă cu ulei, în două foi. Unge foile cu compoziția pentru umplutură și presară stafidele bine scurse. Rulează foile de aluat cu umplutura la interior, apoi împletește frumos rulourile și așază cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt.

Aluatul de cozonac se rulează cu umplutura la mijloc, apoi se împletește / Rețetefeldefel.ro

Mai lasă-l la dezvoltat 15 minute, timp în care pornești cuptorul la 175 grade Celsius. Coace cozonacul pentru 50 de minute sau până se rumenește bine la suprafață.

Pentru sărbători îți recomandăm o rețetă de cozonac fără frământare, mai simplă și mai rapidă.

Între timp, pregătește un sirop, pe foc, din 50 ml apă cu 50 gr zahăr. Fierbe siropul până devine consistent.

În ultimele 5 minute de coacere, scoate tava cu cozonac de post cu nucă, stafide și cacao, unge cozonacul la suprafață cu siropul, cu ajutorul unei pensule și presară zahăr tos pe deasupra.

Lasă cozonacul să se tempereze bine înainte de a-l porționa.

Cozonacul de post de feliază după ce se răcește / Shutterstock

Va rezulta un cozonac gustos și aspectuos, nici n-ai zice că e de post. Spor și poftă bună!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Divertisment
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei pare că a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an. Fosta jucătoare de tenis a reușit să piardă mai multe kilograme, iar acum...
2
Horoscop
Zodii care sunt mereu sincere. Nativii care nu pot avea secrete față de ceilalți
Există unele zodii care sunt mereu sincere. Acești nativi nu pot avea secrete față de ceilalți. Onestitatea lor îi pune de multe ori într-o lumină favorabilă, însă pot ajunge și să aibă probleme din...
3
Horoscop
Vârstele critice din viața ta, potrivit astrologilor. Care sunt etapele decisive
Indiferent că vorbim despre vise, tipuri de personalitate sau relații, este clar că mișcările planetelor ne influențează viața într-un mod unic. Află care sunt vârstele critice din viața ta, potrivit astrologilor, și vezi ce...
4
Horoscop
Nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Cine sunt zodiile norocoase ale anului
Jupiter, planeta abundenței, este în mișcare directă până în noiembrie 2025. Ai mai jos lista cu nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele....
5
Horoscop
Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei. Idei care te ajută să descoperi adevărul
Cu ajutorul trăsăturilor de personalitate ale fiecărei zodii, putem afla multe lucruri interesante. Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei, poți să citești în articolul de mai jos. Există anumite semne care ar...
PARTENERI