Cozonac de post cu nucă, stafide și cacao

Dacă te numeri printre cei care adoră cozonacul, îți oferim o rețetă spectaculoasă de cozonac de post cu nucă, stafide și cacao.

Publicat: 16 aprilie 2021, 7:40
Actualizat: 7 noiembrie 2021, 13:21

Cozonacul este un desert tradițional din bucătăria românească și bulgărească, preparat în special de Paște sau de Crăciun. Însă, nu te reține nimic să îl prepari atunci când pofta este mare, chiar și în perioadele de post. Rețetele de cozonac sunt variate, important este să dispui de ingredientele necesare și timp pentru a pregăti un asemenea desert delicios și spectaculos.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a te răsfăța cu un astfel de desert declicios, chiar și în varianta de post.

Rețetă de cozonac de post – Ingrediente

Chiar dacă lista de ingrediente pare mare, acestea sunt simple și la îndemâna oricui. Oricine dispune de ele în cămară.

Pentru aluat de cozonac:

  • 500 gr făină
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 150 gr zahăr
  • 200 ml apă
  • 100 ml ulei
  • coaja și sucul de la 1/2 portocală
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • 1/4  linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de turmeric

 Pentru umplutură:

  • 150 gr nucă măcinată
  • 75 gr stafide
  • 50 gr pesmet
  • 50 gr zahăr
  • 15 gr cacao
  • 20 ml esență de rom
  • 150 ml apă

Pentru sirop:

  • 50 ml apă
  • 50 gr zahăr
  • zahăr tos pentru decor

Cozonac de post cu nucă, stafide și cacao – Mod de preparare

Începe prin a adduce toate ingredientele din listă pe masa de lucru și lasă-le 30 de minute să ajungă la aceeași temperature.

Cum se prepară aluatul pentru cozonac de post

Cerne făina într-un bol, de două ori, pentru a fi aerate. Adaugă coaja de la lămâile și coaja de la portocală, răzuite foarte fin. Adaugă și sarea, turmericul și amestecă bine ingredientele. Turmericul adăugat va colora frumos aluatul de cozonac.

În alt vas, pregătește maiaua de drojdie. Amestecă drojdia bine sfărâmată cu o lingură de zahăr și toarnă 30 ml de apă caldă. Omogenizează compoziția și las-o la dezvoltat până își dublează volumul și se creează bule de aer.

Creează puțin loc la mijlocul făinii din vas și pune acolo maiaua de drojdie. Amestecă apa caldă cu sucul de portocală. Toarnă acest lichid, treptat, peste ingredientele din vas și amestecă continuu până obții un aluat ușor ferm. Încorporează și uleiul, omogenizează aluatul și acoperă-l cu un ștergar. Lasă-l la dospit, la loc cald pentru aproximativ o oră.

Colaj cu poze din timpul preparării aluatului pentru cozonac de post / Rețetefeldefel.ro

Învață să prepari și o rețetă de pâine de casă, mai gustoasă și mai sănătoasă.

Cum se prepară umplutura pentru cozonac de post cu nucă, cacao și stafide

Pune stafidele într-un bol cu apă caldă pentru 15 minute să se hidrateze.

Amestecă într-un vas, la foc încet, apa cu zahărul, pudra de cacao, nuca măcinată și pesmetul. Amestecă-le doar până rezultă o compoziție omogenă. Lasă compoziția la temperat și adaugă esența de rom.

Când aluatul de cozonac s-a dospit, împarte-l în două și întinde-l pe masa unsă cu ulei, în două foi. Unge foile cu compoziția pentru umplutură și presară stafidele bine scurse. Rulează foile de aluat cu umplutura la interior, apoi împletește frumos rulourile și așază cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt.

Aluatul de cozonac se rulează cu umplutura la mijloc, apoi se împletește / Rețetefeldefel.ro

Mai lasă-l la dezvoltat 15 minute, timp în care pornești cuptorul la 175 grade Celsius. Coace cozonacul pentru 50 de minute sau până se rumenește bine la suprafață.

Pentru sărbători îți recomandăm o rețetă de cozonac fără frământare, mai simplă și mai rapidă.

Între timp, pregătește un sirop, pe foc, din 50 ml apă cu 50 gr zahăr. Fierbe siropul până devine consistent.

În ultimele 5 minute de coacere, scoate tava cu cozonac de post cu nucă, stafide și cacao, unge cozonacul la suprafață cu siropul, cu ajutorul unei pensule și presară zahăr tos pe deasupra.

Lasă cozonacul să se tempereze bine înainte de a-l porționa.

Cozonacul de post de feliază după ce se răcește / Shutterstock

Va rezulta un cozonac gustos și aspectuos, nici n-ai zice că e de post. Spor și poftă bună!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
3
Divertisment
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate. Cum arată acum grăsuța de la Hollywood
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate a fost incredibilă. Grăsuța de la Hollywood arată incredibil după ce a scăpat de kilogramele în...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI