Pentru un aspect perfect de coroniță, poți folosi pentru coacerea cozonacului o formă de guguluf. Astfel cozonacul se va dezvolta uniform, iar straturile vor fi simetrice. Formele de guguluf dau aspect spectaculos preparatelor. le poți folosi atât pentru deserturi, cât și pentru preparate sărate. Poți coace în ele checuri dulci sau checuri aperitiv, cozonac, dar și pâine.
Descoperă și o rețetă de terină guguluf din cartofi cu sfeclă roșie. Este o rețetă de gustare simplă și destul de rapid de preparat. Iar în continuare poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea cozonacului sub formă de coroniță.
Cozonac împletit și umplut cu mac și stafide – Ingrediente
Orice rețetă de cozonac are o listă de ingrediente pentru aluat și o listă pentru umplutură și decor.
Chiar dacă aceste liste par mai lingi decât pentru alte deserturi, ingredientele sunt simple și populare.
Pentru aluat:
- 500 gr de făină
- 7 gr drojdie uscată
- 100 gr de zahăr
- 2 ouă
- 75 gr de unt
- 250 ml de lapte
- 1 vârf de cuțit sare
- coajă de lămâie și de portocală
- 2 lingurițe cu esență de rom.
Pentru umplutură:
- 200 gr de mac măcinat
- 100 ml de lapte
- 1 ou
- 50 gr unt
- 100 gr de zahăr
- 50 gr stafide
- 50 gr alune sau migdale.
Pentru glazurat:
- 1 gălbenuș de ou
- 1 linguriță de lapte
- zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Cozonac împletit și umplut cu mac și stafide – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluatul cozonacului.
Într-un bol, pune drojdia cu zahărul și amestecă-le cu puțin lapte cald, până când acestea sunt dizolvate. Omogenizează bine amestecul.
Trece făina prin sită în bolul de frământare și formează un loc adânc la mijloc, cu o lingură. Toarnă acolo amestecul de lapte cu drojdie. Pune un ștergar peste bol și lasă drojdia să se activeze pentru 10-12 minute.
Cum prepari aluatul pentru cozonac împletit și umplut cu mac și stafide
În alt bol, amestecă ouăle cu sarea, zahărul și cojile de citrice răzuite fin. Adaugă acest amestec peste maiaua de drojdie dezvoltată. Apoi încorporează treptat făina și începe să frămânți aluatul până când devine compact. Adaugă și untul topit și omogenizează bine aluatul. Acoperă bolul cu folie de prospețime și pune aluatul de cozonac la loc cald, pentru aproximativ o oră.
Pentru umplutura de mac fierbe laptele și topește untul în el. Macină semințele de mac foarte fin și toarnă laptele fierbinte peste ele. Adaugă și zahărul, amestecă până la dizolvare și stinge focul, apoi acoperă cratița cu un capac. Macul se va hidrata foarte mult și va căpăta textură cremoasă. Când compoziția este bine răcită, adaugă oul și omogenizeaz-o.
Cum modelezi și coci cozonac împletit cu mac și stafide
După dospire, împarte aluatul în două părți egale. Tot în două părți împarte și crema răcită.
Presară făină pe masa de lucru și întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie dreptunghiulară cu lungimea aproximativă de 50 cm. Unge foile cu compoziția de mac, apoi presară stafide și alune și rulează foile.
Împletește cele două rulouri și așază-le în forma de copt unsă cu unt sau cu ulei.
Mai lasă cozonacul la dospit în forma de copt pentru 35-40 de minute. Acoperă-l cu un ștergar.
Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius cu 10-12 minute înainte de expirarea timpului. Pentru a glazura aluatul de împletit și umplut cu mac și stafide, înainte de coacere, amestecă gălbenușul de ou cu laptele până la omogenizare. Folosește o pensulă de patiserie și unge cu acest amestec suprafața aluatului de cozonac, apoi pune tava în cuptor. Coace cozonacul pentru 50 de minute, la 175 de grade Celsius.
După răcire, decorează-l cu zahăr pudră cu aromă de vanilie, apoi îl poți porționa.
Iar dacă mai dorești și altă rețetă de cozonac, poți încerca și rețeta de cozonac Babka cu ciocolată.