Cozonac împletit și umplut cu mac și stafide

Aștepți cu nerăbdare să prepari cozonac pentru masa de Crăciun, dar vrei o rețetă mai interesantă decât rețeta clasică? Încearcă rețeta de cozonac împletit și umplut cu mac și stafide. Te vei bucura atât de gustul cozonacului, cât și de aspectul interesant sub formă de coroniță.

Maria Udrea
Publicat: 20 decembrie 2023, 6:23
Actualizat: 20 decembrie 2023, 10:02

Pentru un aspect perfect de coroniță, poți folosi pentru coacerea cozonacului o formă de guguluf. Astfel cozonacul se va dezvolta uniform, iar straturile vor fi simetrice. Formele de guguluf dau aspect spectaculos preparatelor. le poți folosi atât pentru deserturi, cât și pentru preparate sărate. Poți coace în ele checuri dulci sau checuri aperitiv, cozonac, dar și pâine.

Descoperă și o rețetă de terină guguluf din cartofi cu sfeclă roșie. Este o rețetă de gustare simplă și destul de rapid de preparat. Iar în continuare poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea cozonacului sub formă de coroniță.

Cozonac împletit și umplut cu mac și stafide – Ingrediente

Orice rețetă de cozonac are o listă de ingrediente pentru aluat și o listă pentru umplutură și decor.

Chiar dacă aceste liste par mai lingi decât pentru alte deserturi, ingredientele sunt simple și populare.

Pentru aluat:

  • 500 gr de făină
  • 7 gr drojdie uscată
  • 100 gr de zahăr
  • 2 ouă
  • 75 gr de unt
  • 250 ml de lapte
  • 1 vârf de cuțit sare
  • coajă de lămâie și de portocală
  • 2 lingurițe cu esență de rom.

Pentru umplutură:

  • 200 gr de mac măcinat
  • 100 ml de lapte
  • 1 ou
  • 50 gr unt
  • 100 gr de zahăr
  • 50 gr stafide
  • 50 gr alune sau migdale.

Pentru glazurat:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 linguriță de lapte
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Cozonac împletit și umplut cu mac și stafide – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluatul cozonacului.

Într-un bol, pune drojdia cu zahărul și amestecă-le cu puțin lapte cald, până când acestea sunt dizolvate. Omogenizează bine amestecul.

Trece făina prin sită în bolul de frământare și formează un loc adânc la mijloc, cu o lingură. Toarnă acolo amestecul de lapte cu drojdie. Pune un ștergar peste bol și lasă drojdia să se activeze pentru 10-12 minute.

Cum prepari aluatul pentru cozonac împletit și umplut cu mac și stafide

În alt bol, amestecă ouăle cu sarea, zahărul și cojile de citrice răzuite fin. Adaugă acest amestec peste maiaua de drojdie dezvoltată. Apoi încorporează treptat făina și începe să frămânți aluatul până când devine compact. Adaugă și untul topit și omogenizează bine aluatul. Acoperă bolul cu folie de prospețime și pune aluatul de cozonac la loc cald, pentru aproximativ o oră.

Pentru umplutura de mac fierbe laptele și topește untul în el. Macină semințele de mac foarte fin și toarnă laptele fierbinte peste ele. Adaugă și zahărul, amestecă până la dizolvare și stinge focul, apoi acoperă cratița cu un capac. Macul se va hidrata foarte mult și va căpăta textură cremoasă. Când compoziția este bine răcită, adaugă oul și omogenizeaz-o.

Cum modelezi și coci cozonac împletit cu mac și stafide

După dospire, împarte aluatul în două părți egale. Tot în două părți împarte și crema răcită.

Presară făină pe masa de lucru și întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie dreptunghiulară cu lungimea aproximativă de 50 cm. Unge foile cu compoziția de mac, apoi presară stafide și alune și rulează foile.

Umplutura de mac este cremoasă și consistentă / Profimedia Images

Împletește cele două rulouri și așază-le în forma de copt unsă cu unt sau cu ulei.

Aluatul nu se împletește foarte strâns, pentru a se putea dezvolta mai bine / Profimedia Images

Mai lasă cozonacul la dospit în forma de copt pentru 35-40 de minute. Acoperă-l cu un ștergar.

Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius cu 10-12 minute înainte de expirarea timpului. Pentru a glazura aluatul de împletit și umplut cu mac și stafide, înainte de coacere, amestecă gălbenușul de ou cu laptele până la omogenizare. Folosește o pensulă de patiserie și unge cu acest amestec suprafața aluatului de cozonac, apoi pune tava în cuptor. Coace cozonacul pentru 50 de minute, la 175 de grade Celsius.

După răcire, decorează-l cu zahăr pudră cu aromă de vanilie, apoi îl poți porționa.

Iar dacă mai dorești și altă rețetă de cozonac, poți încerca și rețeta de cozonac Babka cu ciocolată.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mantra potrivită pentru fiecare zodie în 2025. Mesaje care te inspiră să îți găsești echilibrul
Anul 2025 vine cu provocări și oportunități pentru fiecare dintre noi, iar conectarea cu energiile astrale ne poate ajuta să navigăm mai ușor prin toate aceste schimbări. O modalitate simplă, dar puternică, de a...
2
Horoscop
4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Află dacă te numeri printre ele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele 4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Acești nativi sunt mult mai atenți la starea lor de sănătate și încearcă să facă tot ce este posibil pentru...
3
Divertisment
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut chiar și pentru fani. Ea a postat câteva imagini pe Instagram și pare...
4
Horoscop
Zodii care vor avea inima frântă în 2025. Nativii care pot trece printr-o despărțire
Astrologii au dezvăluit care sunt acele zodii care vor avea inima frântă în 2025. Acești nativi pot trece printr-o despărțire în acest an și pot pune capăt unei relații mai vechi. Este o perioadă...
5
Divertisment
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Ce au observat fanii schimbat la actriță
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Fanii au observat o schimbare notabilă în ceea ce privește silueta divei. Actrița internațională a fost invitată la Jimmy Kimmel Live. Selena...
PARTENERI