Chiar dacă desertul necesită mai multe etape de preparare și un timp mai lung de așteptare până la degustare, rezultatul final merită și efortul și timpul alocat. Textura cremei și gustul delicios al aromei de zahăr ars cuceresc de la prima degustare.
În plus, merele adăugate în compoziție aduc un plus de gust, aspect și consistență. Însă pentru reușita unui desert perfect, este important să optezi pentru mere mai acrișoare și mai puțin suculente.
Descoperă aici și rețeta clasică a cremei de zahăr ars, așa cum o prepara bunica. În rândurile de mai jos, poți urmări rețeta detaliată pentru a prepara și tu varianta cu mere adăugate în compoziție.
Cremă de zahăr ars cu mere – Ingrediente
- 150 gr de zahăr pentru topit
- 1 kg de mere
- 6 ouă
- 175 gr de zahăr
- 800 ml de lapte
- 2 lingurițe cu esență sau extract de vanilie
- un praf de sare.
Rețeta cremei de zahăr ars cu adaos de mere – Mod de preparare
Rețeta necesită trei pași de pregătire a ingredientelor necesare deliciosului desert cu gust de copilărie. Primul pas constă în caramelizarea zahărului cu care se îmbracă pereții vasului de coacere. Apoi, se vor curăța merele și se vor prepara puțin la cuptor. La final se va prepara compoziția pentru cremă și se va adăuga peste merele și zahărul caramelizat și vasul de copt.
Iată cum prepari cremă de zahăr ars cu mere
Folosește o cratiță cu diametrul de aproximativ 24-25 cm și pune în ea 150 de grame de zahăr. Așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă zahărul să se topească, amestecând ușor în el cu o spatulă, pentru a nu se arde.
După ce s-a topit tot zahărul, ridică cratița de pe flacăra aragazului, folosind mănuși de bucătărie. Înclină ușor și cu mare atenție cratița în toate direcțiile pentru ca zahărul caramelizat să îmbrace uniform baza și pereții laterali ai cratiței. Apoi, lasă cratița cu zahăr ars deoparte și pregătește merele.
Descoperă și rețeta de Ciocoflan, o prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată.
Spală merele, șterge-le și decojește-le. Apoi, scoate-le cotoarele folosind dispozitivul special sau un cuțit. Când zahărul caramelizat devine ferm pe pereții cratiței, așază merele în cratiță. Așază mere întregi câte încap și completează printre ele cu bucăți de mere.
Pune cratița cu mere în cuptor și setează temperatura la 175 de grade Celsius, pentru 25-30 de minute. În acest interval de timp, pregătește compoziția pentru cremă de zahăr ars cu mere.
Pune ouăle într-un bol și presară peste ele un praf de sare și zahărul. Amestecă-le energic până la omogenizare, apoi toarnă laptele, adaugă esența și omogenizează bine compoziția.
Scoate cratița cu mere din cuptor și adaugă compoziția de ouă cu lapte peste ele.
Pune apă în tava cuptorului și așază cratița în ea. Coace crema de zahăr ars cu mere pentru 40-45 de minute la temperatura de 180 de grade Celsius. Las-o să se răcească foarte bine în cratiță, apoi o poți răsturna pe platou.
Pune platoul cu crema de zahăr ars la frigider pentru 1-2 ore, apoi o poți savura cu poftă, alături de cei dragi. Descoperă și o rețetă de tort cu mere întregi și cremă de zahăr ars.