Dacă nu ai un ingredient care îți place foarte mult și pe care îl vrei neapărat, atunci alegerea este una destul de dificilă. Ai nevoie de câteva sfaturi care să te ajute să alegi cele mai bune fructe din piață sau din supermarket.
Ce trebuie să știi atunci când alegi fructe
Fructele sunt elemente necesare organismului pentru buna lui funcționare. Vitaminele și mineralele pe care le conțin sunt esențiale, iar organismul are nevoie de o doză zilnică din aceste substanțe pentru ca sănătatea ta să fie una de fier.
Când cumperi fructe, fii atentă la fermitate, culoare și miros. Cum alegi fructe ca să te bucuri de cel mai bun gust.
Mere, pere și fructe cu sâmburi
Analizează suprafața lor și pune mărul la loc dacă observi vânătăi sau lovituri. La fel procedează și în cazul perelor, caiselor și prunelor.
Banane
Bananele coapte sunt galbene și au pete maronii pe suprafața cojii. Excesul de maro indică faptul că sunt prea coapte. Bananele verzi sunt comestibile, dar specialiștii recomandă să nu le consumi imediat.
Afine, căpșuni, mure
Aceste fructe sunt perisabile. Dacă vrei să cumperi o caserolă cu afine sau căpșuni, verifică prima dată dacă au urme de mucegai pe suprafața lor. Căpșunile trebuie să aibă codița proaspătă, de culoare verde, conform Foodsafetyfirst.com.au. Nu căuta căpșuni de dimensiuni mari, deoarece este posibil ca acestea să aibă o cantitate mare de apă în compoziție.
Pepene
Pepenii trebuie să fie mai grei decât par. În acest fel poți să simți cantitatea de suc din compoziție. Nu te speria dacă vezi zone care au cicatrici. Acele sunt dobândite în mod natural de fruct când se află în vrej.
Citrice
Grepfrut, lămâie sau portocală, toate trebuie să fie mai grele decât par. Coaja lor trebuie să aibă o culoare uniformă, fără pete sau alte lovituri.
Ananas
Ananasul este unul dintre cele mai aromate fructe. Întoarce-l și miroase-l. Aroma trebuie să fie destul de puternică.
Cireșe
Cireșele trebuie să fie cărnoase și să aibă o culoare vibrantă. Evită să cumperi cireșe cărora le lipsește codița.
Avocado
Pentru că este un fruct și nu o legumă, așa cum crede majoritatea, avocado trebuie menționat în acest articol pentru că nu este deloc ușor de ales. Este un fruct care se culege crud, dar care se poate coace pe parcurs. Cel mai important atunci când alegi un avocado este ca acesta să aibă coaja netedă, strălucitoare și fără pete. Dacă atunci când apeși în jurul codiței e moale, atunci avocado este bun de mâncat.
Papaya
Papaya este un fruct exotic despre care oamenii știu destul de puține lucruri. Dacă vrei să verifici cât este de proaspăt, atunci trebuie doar să-l apeși cu degetul. Dacă este moale și degetul nu străpunge coaja, atunci acesta este bun. Trebuie să eviți papaya care are pete negre pe coajă.
Smochine
Acestea sunt fructe perisabile și nu rezistă prea mult timp pe rafturile magazinelor. Trebuie să le alegi pe cele ferme la atingere, dar nu le lua pe cele care sunt ridate.